foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Kas patiesībā pieder Andrim Šķēlem un viņa ģimenei
Andris Šķēle ar sievu Kristiānu Lībani-Šķēli.
Sabiedrība
2021. gada 4. aprīlis, 05:41

Kas patiesībā pieder Andrim Šķēlem un viņa ģimenei

Žurnāls "Kas Jauns"

Beidzamajā laikā mediju uzmanības centrā vienlaikus nonākuši visu trīs Latvijas slavenāko oligarhu vārdi – Andrim Šķēlem un Aināram Šleseram uzrādītas apsūdzības kriminālprocesā par iespējamām nelikumībām digitālās televīzijas ieviešanā, bet Aivars Lembergs kādu laiku jau atrodas aiz restēm.

Žurnāls "Kas Jauns" lūkojis, kas tad šiem trim ietekmīgajiem vīriem šobrīd īsti pieder. Lūk - pētījums par Andri Šķēli un viņa ģimenes biznesiem.

Uzņēmējs un ekspolitiķis Andris Šķēle dzīvē un darbā

Uzņēmējs un ekspolitiķis Andris Šķēle dzīvē un darbā.

gallery icon
60

Andris Šķēle stāstīs visu

Bijušais premjers Andris Šķēle ir viens no tiem, kam pagājušajā nedēļā Ģenerālprokuratūra izvirzīja apsūdzības kriminālprocesā par iespējamām nelikumībām digitālās televīzijas ieviešanā. Vienam no apsūdzētajiem apsūdzība celta par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu, ja tas izdarīts lielā apmērā, un aģentūrai LETA zināms, ka šī persona ir Šķēle un šajā gadījumā inkriminēta aptuveni miljona eiro iespējama legalizēšana. Tāpat zināms, ka arests uzlikts arī Šlesera un Šķēles atsevišķiem nekustamajiem īpašumiem un uzņēmumu kapitāldaļām.

Bijušais premjers Šķēle savā paziņojumā medijiem norādīja, ka apsūdzību uzskata par nepamatotu, turklāt 2008. gada notikumus par publiska konkursa norisi un digitālās televīzijas ieviešanu Latvijā valsts apsūdzība, viņaprāt, interpretē subjektīvi. “Man nebija nekāda pamata domāt, ka tieku turēts aizdomās par likuma pārkāpumiem konkrētajos notikumos, jo 12 gadu laikā līdz šā gada martam nebiju ne reizi aicināts liecināt minētajā kriminālprocesā,” uzsver Šķēle. Ievērojot likumu, Šķēle darīšot visu, lai lietas izmeklēšana noritētu objektīvi un ātri. Tāpat visas ziņas, kas ir viņa rīcībā, sniegšot izmeklēšanas iestādēm.

Arestētā manta

Firmas.lv informācija liecina, ka martā piemērots arests Šķēlem piederošajiem 40 % uzņēmumā "Uzņēmumu vadība un konsultācijas", kur viņa daļu nominālvērtība ir noteikta 88 888 eiro. Šajā uzņēmumā pārējie 60 % līdzīgās daļās pieder Šķēles meitām. Biznesa konsultāciju jomā strādājošais uzņēmums pērn strādājis ar 933 447 eiro apgrozījumu un 103 697 eiro peļņu.

Tāpat piemērots arests Šķēlem pilnībā piederošajam uzņēmumam "TA sabiedrība". Šajā uzņēmumā arests uzlikts visām Šķēlem piederošajām daļām 4020 eiro nominālvērtībā. Rīgā, Dzirnavu ielā 68, reģistrētais uzņēmums 2019. gadā strādājis bez apgrozījuma, bet ar 971 000 eiro zaudējumiem, savukārt dati par 2020. gadu vēl nav pieejami. "TA sabiedrībai" pilnībā pieder uzņēmumi "Centrus Real One", "Centrus parking" un "Hotel Centrus". "Centrus Real One" attīstīja kvartālu "Centrus", kas Rīgā atrodas starp Dzirnavu, Tērbatas, Blaumaņa un Krišjāņa Barona ielām.

"Centrus Real One" 2019. gadā apgrozīja 6 566 832 eiro un strādāja ar 3 943 290 eiro zaudējumiem. Dati par 2020. gadu vēl nav pieejami. "Centrus parking" 2019. gadā apgrozīja 280 454 eiro un strādāja ar 87 302 eiro peļņu, bet "Hotel Centrus" – ar 2270 eiro zaudējumiem.

Vēja parki un atkritumi

Andra Šķēles, kas savulaik bija Privatizācijas aģentūras ģenerāldirektora vietas izpildītājs, vārds saistās ar virkni pārtikas rūpniecības nozares uzņēmumu privatizāciju un aktīvu uzņēmējdarbību šajā un citās nozarēs, sākot jau no deviņdesmitajiem gadiem. Pirms 20 gadiem nolicis valdības vadītāja pilnvaras, vēl 2011. gadā Šķēle bija Saeimas deputāts, taču kopš tā laika gan no aktīvās politikas pagājis maliņā. Ar ko tad nodarbojies? Kā nu var redzēt, ar kvartāla "Centrus" attīstīšanu, tāpat runā, ka iesaistījies vēja parku būvniecībā un kontrolē galvaspilsētas atkritumu apsaimniekošanas biznesu. Šķēles intereses tajā esot jau kopš 2003. gada, un tiešākā saistība esot ar atkritumu operatoru "Clean R" – pētnieciskās žurnālistikas centram "Re:Baltica" vēl pirms nepilniem diviem gadiem vairākkārt izdevās piefiksēt šīs kompānijas pārstāvju ierašanos namā Dzirnavu ielā, kur reģistrētas ekspremjera Andra Šķēles ģimenei piederošas kompānijas un atrodas paša Šķēles birojs. "Clean R" īpašnieks Guntars Kokorevičs savulaik pats paziņoja, ka atkritumu apsaimniekošanas biznesu atpircis no ekspremjera un uzņēmēja Andra Šķēles ģimenes. Un apgalvoja, ka uz Dzirnavu ielu dodoties pēc padoma. “Par katru konsultāciju, ko sniedz Šķēle personīgi vai kāds no viņa darbiniekiem, es samaksāju rēķinus, visus līdz pēdējam centam,” LTV raidījumā "de facto" savulaik skaidroja Kokorevičs.

Publiski pieejamā informācija arī liecina, ka ar Šķēles ģimeni saistīti vairāki uzņēmumi, kuru nosaukumā ir vārdi “Vēja parks”. Kopumā 11 atsevišķas sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Vēja parks" 2017. gadu noslēdza ar 460 233 eiro peļņu, savukārt 2018. gadā uzņēmumu kopējā peļņa sasniedza 852 740 eiro.

Liela peļņa, tad krietni zaudējumi…

Bet vispār jau Šķēles ģimenes biznesi slēpjas zem finanšu ieguldījumu kompānijas SIA "Sabiedrība privātajiem ieguldījumiem" – šis koncerns 2018. gadā, piemēram,  strādāja ar 15,153 miljonu eiro apgrozījumu, savukārt grupas peļņa bija 16,625 miljoni. "Sabiedrībai privātajiem ieguldījumiem" piederošā kompānija "Privāto aktīvu pārvalde" ieguldījumu aktivizēšanai dibinājusi atsevišķus meitasuzņēmumus ar nosaukumu "Inpo", un to darbības jomas ir visdažādākās – gan saistība ar atkritumu biznesu, gan transportu un pārvadājumiem, gan vēja parkiem. Šī "Sabiedrība privātajiem ieguldījumiem", kuras pamatkapitāls ir teju četri miljoni eiro, reģistrēta 2007. gadā. Tā pieder ekspremjera Andra Šķēles ģimenei – kompānijas īpašnieki ir Kristiāna Lībane-Šķēle (30 %), Anete Šķēle-Pētersone (25 %), Madara Šķēle-Dupate (25 %), kā arī Edgars Šķenderis (10 %) un Iveta Smilga-Krongorne (10 %). "Sabiedrībai privātajiem ieguldījumiem" savukārt pieder 100 procentu SIA "Privāto aktīvu pārvalde", kuras pamatkapitāls sasniedz pat 51 miljonu eiro – tādas summas apmaksa ir reģistrēta pagājušā gada jūnijā. Uzņēmums gan 2019. gadā esot strādājis ar 15,6 miljonu eiro lieliem zaudējumiem, lai gan gadu iepriekš bijusi 13,6 miljonu liela peļņa.

Andris Šķēle ar sievu Kristiānu Lībani-Šķēli

gallery icon
16

Protams, uzņēmēja īpašumu kopējo vērtību ir grūti noteikt, ja viens un tas pats SIA vienu gadu norāda vairāku miljonu peļņu, otru gadu – pat vēl lielākus zaudējumus. Un to, kā nu uzņēmumiem klājies pandēmijas laikā, tagad prognozēt ņemsies ne katrs, kas līdz šim tika uzskatīts par zinošu ekspertu. Lūk, ja Šķēle būtu amatpersona, tad gan mierīgi varētu ielūkoties “oligarha maciņā”, jo publiski pieejama būtu viņa deklarācija. Bet Šķēle tādu beidzamo reizi iesniedza tālā 2013. gada nogalē, kad bija aizgājis no deputāta amata. Tolaik Šķēle norādīja, ka viņš skaidrā naudā glabā gan latus un eiro, gan rubļus un dolārus, gan sterliņu mārciņas un zviedru kronas. Kopā sarēķinot – ap 60 tūkstošiem eiro. Bankās, protams, bija krietni vairāk – virs 350 tūkstošiem eiro. Taču iespaidīgs bija Šķēles izsniegto aizdevumu saraksts – 12,4 miljoni, seši miljoni, 3,4 miljoni, 2,4 miljoni un vēl arī simtu tūkstošu lieli… Vai šie aizdevumi ir atmaksāti un kādi cipari skatāmi Šķēles bankas kontos, to uzzināt plašākai publikai ir ļoti necilas izredzes. Lēš gan, ka oficiāli Šķēles sieva un meitas ir krietni bagātākas par viņu pašu: Kristiānas īpašumu vērtība pirms dažiem gadiem sasniegusi 14 miljonus eiro, meitu Madaras un Anetes – katras ap 12 miljoniem eiro.

To, cik ietekmīgi, pēc ekspertu vērtējuma, šobrīd ir mūsu trīs slavenākie oligarhi, kā arī citas interesantākās ziņas lūkojiet žurnāla "Kas Jauns" svētku dubultnumurā!