foto: Ozolnieku novada dome.
Zemgalē jauns kalns! Tas nosaukts tā radītāja - Bulderberga vārdā
Šoziem Bulderberga kalns Ozolniekos bija slēpotāju un bērnu ļoti iecienīta vieta. To pirms 40 gadiem Zemgales līdzenumā uzbēra vietējie melioratori.
Novadu ziņas
2021. gada 4. aprīlis, 05:59

Zemgalē jauns kalns! Tas nosaukts tā radītāja - Bulderberga vārdā

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Pirms 40 gadiem vietējā melioratoru inženiera Riharda Buldbergera vadībā Ozolniekos - klajā Zemgales līdzenumā - tika uzbērts kalns, jo viņa mazajam dēlam ziemas laikā nebija vietas, no kuras laisties lejā ar ragaviņām. Marta nogalē nu šim Ozolnieku pusē iecienītajam, bet vārdā vēl nenosauktajam mākslīgajam kalnam piešķirts tā idejas un radītāja vārds. Zemgales līdzenumā esošo kalnu nu sauks Bulderberga vārdā.

1963. gadā Rihards Bulderbergs absolvēja Latvijas Lauksaimniecības akadēmijas (tagad – Lauksaimniecības universitātes) Hidromeliorācijas fakultāti un sāka strādāt Ozolniekos, kur arī nodibināja ģimeni. Kā jau Zemgales plašajos līdzenumos - tur nebija kalna, no kura Riharda mazajam dēlam ziemas laikā laisties lejā ar ragutiņām. Tādēļ viņš kopā ar saviem brigādes vīriem nolēma Ozolniekos sastumt kalnu.

Tā pagājušā gadsimta astoņdesmito gadu pašā sākumā Ozolniekos, Skolas ielā iepretim Veselības takai, melioratoru darba gaitā bojātās keramikas drenu apbēra ar no grāvjiem izrakto zemi un tapa vērā ņemams kalns, kuru nu iemīlējuši ne tikai bērni, bet arī slēpotāji. Šoziem kalns bija pilns ar ziemas prieku baudītājiem.

Ozolnieku novada dome 25. marta sēdē nolēma tam piešķirt tā radītāja vārdu. Nu jau sirmais pensionētais meliorators pret to neiebilda un pat parakstīja oficiālu piekrišanas dokumentu. Tā nu Latvijā ir kalns, kurš nosaukts joprojām žirgta cilvēka vārdā! 

Ozolnieku novada dome informē, ka ir ievērotas visas oficiālās un birokrātijas prasības, lai šo pauguru Zemgales līdzenumu ārēs varētu dēvēt Bulderberga vārdā. Jaunvārds ģeogrāfiskajam nosaukumam piešķirts atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem “Vietvārdu informācijas noteikumi”, kas paredz, ka “ka cilvēka radītiem mūsdienu vai vēsturiski pastāvējušiem ģeogrāfiskajiem objektiem oficiālos vietvārdus piešķir attiecīgā pašvaldība, pamatojoties uz Valsts valodas centra atzinumu”. Valsts valodas centrs jauno vietvārdu ir akceptējis. Nu tiek veikti attiecīgi ieraksti Latvijas Ģeotelpiskās informācijas aģentūras dokumentācijā.

foto: periodika.lv
Jau padomju laikos slava par Ozolnieku mākslīgo kalnu izskanēja pa visu Latviju.

Jāpiebilst, ka Bulderberga kalns jau pirms vairāk nekā 40 gadiem tika izslavēts visā Latvijā. 1980. gada 24. februāra laikrakstā “Padomju Jaunatne” tika cildināta ne tikai mūsu izcilā kamaniņbraucēja Vera Zozuļa, kura ar zelta medaļu bija atgriezusies no ziemas Olimpiskajām spēlēm Leikplesidā, bet arī Ozolnieku melioratoru veikums – mākslīgais kalns: “Slēpes gadās salauzt pat čempioniem. Nekādas kļumes nenotiek vienīgi tiem, kas nemaz kalna galā nekāpj. Tāpēc, aidā, Ozolnieku puikas! Jūsu te ir daudz un bēs vēl vairāk!”