foto: Paula Čurkste/LETA
Vienas žirafes skelets ir muzejā, bet kas notika ar pārējo divu mirstīgajām atliekām?
Mazāk nekā divu gadu laikā Rīgas zooloģiskajā dārzā uz citiem medību laukiem devušies trīs žirafu tēviņi.
Sabiedrība
2021. gada 5. aprīlis, 05:59

Vienas žirafes skelets ir muzejā, bet kas notika ar pārējo divu mirstīgajām atliekām?

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Mazāk nekā divu gadu laikā Rīgas zooloģiskajā dārzā uz citiem medību laukiem devušies trīs žirafu tēviņi. Viena skelets tagad aplūkojums Jelgavā, Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Osteoloģijas muzejā, bet kas noticis ar pārējo divu dzīvnieku mirstīgajām atliekām, jautā Jauns.lv lasītāji. Skaidrojam, kur palikuši viņu līķi.

Jauns.lv jau rakstīja, ka zooloģiskais dārzs citos medību laukos aizsaukto dzīvnieku mirstīgās atliekas nodod LLU Veterinārmedicīnas fakultātei vai arī dzīvnieku līķu savācējfirmai, kas tālāk mirstīgās atliekas iznīcina (kremē). Viena aizgājušā žirafu tēviņa Usmi skelets tagad izstādīts LLU Osteoloģijas (skeletu) muzejā, Jauns.lv informēja LLU komunikācijas vadītāja Lana Janmere.

Kas noticis ar pārējo divu žirafu mirstīgajām atliekām? Janmere skaidro: “Visos gadījumos veica dzīvnieku sekciju, kas notika speciālista vadībā, piedaloties arī studentiem, lai noskaidrotu nāves cēloni. Un pēc tam atliekas tika nodotas iznīcināšanai”.

Janmare jau iepriekš Jauns.lv teica: “Dzīvnieku atliekas no Rīgas zooloģiskā dārza tiek sūtītas uz LLU Veterinārmedicīnas fakultāti. Pēc nāves cēloņu noskaidrošanas tiek lemts par to turpmāku izmantošanu - daļa tiek izmantoti laboratorijas darbiem anatomijā, lai nodrošinātu studentiem prakses iespējas, bet daļa - it īpaši reti un eksotiski dzīvnieki - kļūst par fakultātes Osteoloģijas muzeja eksponātiem, kur iespējams iepazīties ar dažādu dzīvnieku skeletiem. Pēdējais no muzeja nozīmīgākajiem eksponātiem ir Rīgas zooloģiskā dārza iemītnieks - žirafe Usmi. Diemžēl pagaidām ierobežojumu dēļ to vēl publiski apskatīt nevar. Šos eksponātus muzejam sagatavo studenti studiju procesa ietvaros.

Dzīvnieku mirstīgās atliekas, kas turpmākajā studiju procesā vairs netiek izmantotas, tiek nodotas uzņēmumam “Baltic trade” kā bioloģiskie atkritumi un tiek atbilstoši noteikumiem iznīcinātas”.

“Pirmām kārtām mirušo dzīvnieku līķi tiek sūtīti uz Jelgavu – LLU Veterinārmedicīnas fakultāti diezgan detalizētai sekcijai, lai noskaidrotu dzīvnieka nāves iemeslus. Lai dabūtu tiešām labu sekcijas rezultātu, tad dzīvnieka ķermenis, ieskaitot ādu, tiek diezgan pamatīgi izkropļots. Pilna sekcija nozīmē – griež visu, lai izpētītu visu! Pilnīgi noteikti Rīgas zooloģiskajā dārzā mirušais dzīvnieks netiek kaut kur aprakts vai izbarots suņiem. Vēl viens arguments, kāpēc dzīvnieki no veterinārām klīnikām vai Veterinārmedicīnas fakultātes nedrīkst nonākt barības apritē ir tas, ka dzīvnieks pirms tam ir ārstēts – saņēmis dažādus preparātus: iemidzināšanas, sāpju mazinošos un citus medikamentus. Tādēļ jau pēc definīcijas šie dzīvnieki nevar nonākt kaut vai uz mājdzīvnieka galda, jo viņos ir antibiotiku klātbūtne,” Jauns.lv uzzināja Rīgas zooloģiskajā dārzā.

foto: LLU Veterinārmedicīnas fakultāte
Gada sākumā Rīgas zoodārzā mirušās žirafes Usmi skelets tagad apskatāms Jelgavā - Osteoloģijas muzejā.

Žirafes Usmi skeleta sagatavošanu, to sastiprinot ar stieplēm, skrūvēm un stieņiem, izstādīšanai muzejā veica Veterinārmedicīnas 2. kursa studente Marija Ostrovska ar savu palīgu komandu.

Veterinārmedicīnas fakultātes Skeletu muzejs Jelgavas pilī

Jelgavā, Kristapa Helmaņa ielā, atrodas LLU Veterinārmedicīnas fakultātes paspārnē esošais savā ziņā unikālais Osteoloģijas (skeletu) muzejs, kurā ir vairāk kā ...

gallery icon
6

Jauns.lv jau rakstīja, ka marta beigās Rīgas zooloģiskā dārza pārstāvis Māris Lielkalns informēja, ka dārza Žirafu mājā šobrīd palikusi tikai viena žirafe, bet pārējās mirušas no dzīves laikā iegūtajām kaitēm.

Nepilnu divu gadu laikā uz citiem medību laukiem devušies trīs no četriem žirafu tēviņiem. Tas neesot pārsteidzoši. Šo dzīvnieku dzīves ilgums dabā esot 10-15 gadi, bet divas no vecākajām žirafēm Rīgas zooloģiskajā dārzā bija sasniegušas jau 18 gadu vecumu. Sekcijas rezultāti liecina, ka pagājušajā mēnesī mirušās žirafes nāves iemesls bija insults, dzīvnieks ilgu laiku tika ārstēts, bet liktenis prasīja savu.

Drīzumā Rīgas Žirafu mājas iemītnieku skaits papildināsies – šogad ar vienu žirafu puiku, bet nākamgad ar divām žirafu mātītēm.