Izdari labu, kļūsti par brīvprātīgo palīgu!
Sabiedrība
2021. gada 31. marts, 17:27

Izdari labu, kļūsti par brīvprātīgo palīgu!

Reklāmas projekts

Jauns.lv

Dzīvnieku patversme “Ulubele” ir pagaidu mājas vairākiem simtiem dzīvnieku. Katram no tiem ir savs liktenis, savs stāsts par cilvēkiem, kas tos atvedis uz patversmi un ikvienam no šiem dzīvniekiem nepieciešama citu cilvēku palīdzība.

Praktiski darbi un dalīšanās mīlestībā

Šobrīd ik dienas Ulubelē atrodas ap 500 dzīvniekiem – lielākoties tie ir suņi un kaķi, kuri izrādījušies saviem saimniekiem nevajadzīgi, vai arī ir kāds cits ne mazā skumjš iemesls – saimnieka nāve, smaga slimība, vai došanās laimes meklējumos uz citu valsti.

Ulubeles pārstāve Diāna Elekse uzsver, ka tik lielā patversmē kā Ulubele nevar iztikt bez ziedojumiem un brīvprātīgā darba veicējiem, kuri pēc būtības arī ziedo – savu laiku, enerģiju un mīlestību pret dzīvniekiem. Brīvprātīgie veic dažādus darbus – piedalās teritorijas labiekārtošanā un apkopšanā, kā arī ved pastaigās suņus, kuriem tā ir ļoti nozīmīga ikdienas sastāvdaļa pilnvērtīgai dzīvei. Kā norāda Diāna, tad pastaiga ar suņiem ir kā “apbalvojums” par labo darbu, kuru veic patversmē, jo bieži vien cilvēki grib pastaigāties ar dzīvniekiem, bet tikpat svarīgi ir uzturēt dzīvnieku patversmi sakoptu un tīru, lai nodrošinātu labvēlīgus apstākļus tās iemītniekiem, lai pēc iespējas ātrāk tie atrastu jaunas mājas. Suņiem ir svarīgi gan izvingrināt ķermeni, gan arī socializēties. Viņiem ir svarīgi satikties ar cilvēkiem, komunicēt, saņemt mīlestību un rūpes. Diāna stāsta, ka patversmē nav nesvarīgu darbu – ir nepieciešams gan salabot suņu būdas, gan ziemā izšķūrēt sniegu, gan samīļot dzīvniekus un pat nodziedāt tiem kādu dziesmu, vai lasīt grāmatu. To īpaši iecienījuši kaķi. Iespējams, ka tas viņiem atgādina murrāšanu?

Marta vidū arī jauns.lv korespondents Gunārs Bītz kopā ar Dailes Teātra aktieri Gintu Andžānu varēja pārliecināties, cik ļoti vērtīgs un nozīmīgs ir brīvprātīgo darbs Ulubelē, un interesanti, ka ne tikai patversmes darbinieki un iemītnieki to novērtē, bet arī Gints un Gunārs, jo kā atzīst puiši, tad laiks tika pavadīts gan lietderīgi, gan ir iespēja fiziski izkustēties. Dailes teātra aktieris Gints Andžāns (32) atklājis lielisku veidu, kā gūt gandarījumu un prieku ilgam laikam, proti, darot labus darbus. Atbildot uz jautājumu “Ko es tur darīju? Praktiski paštancēju: aizvedu ķerrā malku, lai iekštelpās dzīvojošajiem ķepaiņiem var sakurināt telpas, iztīrīju vienu ārā voljēru, savedu siena ķīpas un nokaisīju ceļu. Piere bija slapja, bet tas gandarījums... Neatsverams! Pie sevis nodomāju – nudien labprāt būtu bijis tur un padarbojies jau iepriekš.” Darāmā Ulubelē nudien ir atliku likām – regulāri nepieciešami palīgi labot suņu būdas, līdzināt voljērus, siet slotiņas, pļaut un plūkt zāli, ar ko barot patversmē mītošos lauku sētas iemītniekus. “Šī ir brīnišķīga iespēja nākt talkā vietā, kur pietrūkst darba roku, un ir reāla iespēja palīdzēt. Apsveru iespēju atgriezties un vēl ko padarīt, kad rokas darba prasīsies,” stāsta Gints Andžāns, neslēpjot, ka uz praktiskiem darbiem jau kopš bērnu dienām ir uz “tu”, jo ik vasaru ar tēvu un brāļiem braucis darīt lauku darbus uz vecvecāku saimniecību. “Laukos bija pilns fermas komplekts -suņi, kaķi, zirgi, govis, aitas, vistas. Darījām visu ko. Esmu arī cēlies piecos no rīta un gājis ar izkapti laukā.

Kā kļūt par brīvprātīgo?

Lai iegūtu brīvprātīgā apliecību, iesākumā parasti ir jānoklausās 1.5 stundas ilgu instrukciju par to kā pareizi izturēties pret dzīvniekiem, par patversmes noteikumiem un rīcību dažādās situācijās. Šobrīd gan klātienes lekcijas dēļ pandēmijas ierobežojumiem nenotiek. Kad brīvprātīgā kurss noklausīts, viņam tiek izsniegts dokuments, kas piešķir tiesības vest pastaigās suņus. Pārējos brīvprātīgo darbus var veikt arī tāpat, bet suņu pastaigas, kas ir viens no svarīgākajiem uzdevumiem, tiek uzticētas tikai sertificētam brīvprātīgajam. Par tādu var kļūt no 14 gadu vecuma iepriekš noklausoties jau minēto instruktāžu un veicot simbolisku ziedojumu 5 eiro apmērā.

No 5.-9. aprīlim dzīvnieku patversmē Ulubele notiek labo darbu nedēļa, kurā uz brīvprātīgo darbu tiek aicināti visi, kas vēlas piedalīties. Lai nodrošinātu epidemioloģisko noteikumu ievērošanu, iepriekš jāpiesakās uz e-pastu ture.ulubele@gmail.com.

Ja vēlaties finansiāli atbalstīt dzīvnieku patversmi “Ulubele”, spied šeit.

Materiāls tapis sadarbībā ar modes zīmolu “MAKE”

Projektu atbalsta: jauns.lv