foto: Publicitātes
Sandra Kalniete: ES ceļošanas pases jāievieš pēc iespējas ātrāk
Sabiedrība
2021. gada 2. aprīlis, 06:16

Sandra Kalniete: ES ceļošanas pases jāievieš pēc iespējas ātrāk

Reklāmas projekts

Jauns.lv

Svarīgi, lai digitālā zaļā sertifikāta sistēma būtu savstarpēji saistīta visās Eiropas Savienības dalībvalstīs un, ja, iespējams, arī tuvākajās savienības kaimiņvalstīs, vienlaikus par ceļošanas pasēm ir jāvienojas pēc iespējas ātrāk un tās arī jāievieš, jo tuvojas tūrisma sezona un gandrīz visām ES dalībvalstīm, it īpaši tām, kas atrodas Dienvidu daļā, tūrisms nodrošina būtiskus ienākumus ekonomikā, uzskata Eiropas Parlamenta deputāte, Eiropas Tautas partijas grupas viceprezidente Sandra Kalniete.

Pagājušajā nedēļā Eiropas Parlamenta deputāti lēma piemērot steidzamības procedūru, lai paātrinātu digitālā zaļā sertifikāta ieviešanu un tādējādi atjaunotu drošu un brīvu pārvietošanos Covid-19 pandēmijas laikā. Kalniete norāda, ka paātrinātā procedūra ir atbilde uz Eiropas Komisijas un ES dalībvalstu vilcināšanos. “Nedomāju, ka politiskā apspriešana šajā situācijā ir tik svarīga, lai uz vairākiem mēnešiem tiktu aizkavētas eiropiešu iespējas ceļot un bremzēta iespēja dot jaunu stimulu transporta, tūrisma un viesmīlības nozaru darbībai,” uzskata deputāte.

Viņa ir pārliecināta, ka paralēli jānotiek gan vakcinācijai, gan ceļošanas pasu ieviešanai. “Patlaban Covid-19 vakcīnu ražošanas jaudas ir nepietiekamas, taču no ziņojumiem deputātiem izriet, ka līdz jūlija beigām ES dalībvalstīs nonāks pietiekams vakcīnu daudzums, lai varētu straujāk tuvoties tā saucamajai pūļa imunitātei. Savukārt digitālo zaļo sertifikātu plānots ieviest jūnija beigās, vēlākais jūlijā vai augustā,” norāda S. Kalniete.

Atbildot izskanējušām bažām, vai ceļošanas pasu ieviešana nediskriminēs daļu eiropiešu, kas nolems nevakcinēties vai vakcinēties kaut kad nākotnē, Kalniete vērsa uzmanību, ka sertifikātā paredzētas trīs ailes – viena no tām atspoguļos saņemto vakcīnu, otra – to, vai cilvēks ir izslimojis jaunā koronavīrusa izraisīto slimību, bet trešā – veiktā Covid-19 testa rezultātu.

“Informācija šajās ailēs dod iespēju pārvietoties ikvienam, arī tiem, kuri nebūs vakcinējušies. Cilvēki varēs veikt Covid-19 testu un tas tiks atzīmēts. Svarīgi, lai sistēma ES ir vienota un savstarpēji salāgota, jo patlaban arī Latvija un virkne citu ES dalībvalstu strādā pie savām nacionālajām vakcinācijas pasēm un tas var radīt sarežģījumus. Ja mēs velkam paralēles ar identitātes dokumentu savstarpējo atzīšanu, tad tā var kļūt par smagnēju procedūru,” secina deputāte.

Viņa uzsver, ka Eiropas Komisijas uzdevums ir radīt tādu sistēmu, kurā ir apvienotas visas ES dalībvalstis un lai šis jaunais rīks darbojas bez aizķeršanās. “Tas prasīs zināmu laiku, bet tas ir paveicams. Vienīgi es ceru, ka Latvijas iesaistei vienotajā sistēmā netiks izmantota “e-veselība”, jo tā funkcionē nožēlojami,” pauda politiķe.

foto: Publicitātes

Eiropas Parlamenta deputāte, Eiropas Tautas partijas grupas viceprezidente Sandra Kalniete pārstāv partiju apvienību JAUNĀ VIENOTĪBA un, pildot doto mandātu darbam Eiropas Parlamentā, strādā Ārlietu un Starptautiskās tirdzniecības komitejās, Drošības un aizsardzības apakškomitejā, kā arī īpašajā komitejā par ārvalstu iejaukšanos Eiropas Savienības demokrātiskajos procesos, tai skaitā plaši izmantojot dezinformāciju. Deputāte aktīvi darbojas Austrumu partnerības ietvaros, lai sekmētu demokrātiskos procesus tādās valstīs kā Ukraina, Moldova, Gruzija un citas.

Eiropas Tautas partijas (ETP) grupa ir lielākā Eiropas Parlamentā kopš 1999.gada. Pašlaik labēji centriskajā politiskā grupā strādā 187 deputāti no visām ES dalībvalstīm. Nevalstiskās organizācijas “VoteWatch Europe” reitingā Sandra Kalniete ierindota starp 100 ietekmīgākajiem Eiropas Parlamenta deputātiem.

Raksts sadarbībā ar ETP grupu Eiropas Parlamentā