foto: Edijs Pālens/LETA
Putina izteikumi par Latvijas slimnīcu, kurā “nebija ne zāļu, ne iekārtu” – klaji meli
Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Infektoloģijas centra poliklīnika.
Sabiedrība
2021. gada 30. marts, 05:15

Putina izteikumi par Latvijas slimnīcu, kurā “nebija ne zāļu, ne iekārtu” – klaji meli

Edvīns Rakickis

Jauns.lv

Iepriekšējās nedēļas izskaņā Latvijas mediju uzmanību izpelnījās Krievijas ilggadējā prezidenta Vladimira Putina apgalvojumi par veselības aprūpes nozares drūmo stāvokli Latvijā. Viņam Latvijā no Covid-19 esot miris tuvs draugs un atklājies, “ka Latvijas galvenajā infekciju centrā pat nav magnētiskās rezonanses iekārtas”.

Minētos pārmetumus Latvijas slimnīcai Putins veltījis organizācijas “Krievija – iespēju zeme” valdes sanāksmes laikā, 26. martā.

Putins cita starpā arī norādīja, ka “ārstu rīcībā esot bijis vien vecs rentgena aparāts, ar ko nav iespējams noteikt reālos saslimušā plaušu bojājumu apmērus”.

“Slimnīcā pat nebija zāļu”, viņš turpināja,” “Lūk, šāds veselības aprūpes sistēmas organizācijas līmenis.”

“Mēs novērojam, ka daudzās valstīs, kas pretendē uz to, ka tās var saukt par zemēm ar augstu attīstītām veselības aprūpes sistēmām, tāda rezultāta, kāds ir pie mums, nav,” beigās piebilda Putins, kurš Covid-19 pandēmijas laikā regulāri klāsta, ka rietumvalstis netiek galā ar vīrusu.

Austrumu slimnīca mācībās izspēlē ar Covid-19 smagi slima pacienta uzņemšanu

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) mediķi mācībās izspēlējuši palīdzības sniegšanu inficētam pacientam ar koronavīrusa izraisīto slimību Covid-19, informēja slimnīcas ...

gallery icon

Austrumu slimnīca skaidro, kā ir patiesībā

Putins savu mirušo draugu tobrīd vārdā nenosauca, taču jāatgādina, ka pērn novembrī tapa zināms – Latvijā ar Covid-19 miris Putina draugs un agrākais “Gazprom” pārstāvniecības Latvijā vadītājs Jevgēņijs Roldugins.

Viņam pakaļ tolaik pat tika atsūtīta Krievijas ārkārtējo situāciju ministrijas par “lidojošo hospitāli” dēvētā “Sukhoi SuperJet” tipa lidmašīna, taču bija jau par vēlu.

Ar frāzi “Latvijas galvenajā infektoloģijas centrā” Putins acīmredzot domā Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) Latvijas Infektoloģijas centru (LIC).

Jauns.lv sazinājās ar RAKUS preses sekretāri Ilgu Namnieci, lai noskaidrotu, cik ļoti patiesībai atbilst vai neatbilst Putina nesenie izteikumi par ārstēšanas iespējām Latvijā.

“RAKUS ir viss nepieciešamais tehnoloģiskais nodrošinājums, lai ārstētu (diagnosticētu, monitorētu un uzturētu pacientu dzīvības funkcijas) Covid-19 pacientus. Lai gan epidemioloģiskās drošības apsvērumu dēļ neesam varējuši bieži aicināt žurnālistus skatīt intensīvās terapijas palātas, kur ārstējas liela daļa Covid-19 pacientu, tomēr priekštatu var gūt aplūkojot aģentūras LETA fotogrāfa Edija Pālena fotogrāfijas, kas bija publicētas mūsu sociālajos tīklos, kā arī ieguva ārkārtīgi plašu rezonansi ne tikai Latvijas medijos, bet arī ārzemju ziņu portālos,” iepazīstoties ar Krievijas medijos atrakstītajiem Putina apgalvojumiem, taču nekomentējot konkrēti minētās personas ārstēšanu, pauda RAKUS pārstāve.

Austrumu slimnīcā prezentē jaunu magnētiskās rezonanses iekārtu

gallery icon

“Tāpat RAKUS Covid-19 pacientiem ir pieejamas Eiropā reģistrētas zāles, kas tiek ordinētas saskaņā ar ārstējošā ārsta vai ārstu konsīlija lēmumu. RAKUS visi Covid-19 pacienti tiek ārstēti atbilstoši Pasaules Veselības organizācijas vadlīnijām un rekomendācijām. Turklāt mūsu mājaslapā www.aslimnica.lv un sociālajos tīklos, kā arī Latvijas medijos ir detalizēta informācija par Covid-19 pacientu ārstēšanas aspektiem – terapiju, statistiku, tehnoloģisko nodrošinājumu u.c.,” pauda Namniece, uzsverot, ka fakti un informācija par reālajām ārstēšanas iespējām Latvijā ir viegli pieejama.

Turpinot par diagnosticēšanas iespējām un stacionēšanas procesu RAKUS, Namniece skaidro, ka visi pacienti tiek atvesti uz Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīniku (NMPUK), kur viņiem tiek veikti visi nepieciešamie diagnostiskie izmeklējumi un tiek pieaicināti dažādu specializāciju ārsti, un tikai pēc tam pacients tiek stacionēts kādā no RAKUS stacionāriem – Putina apspriestajā LIC, Gaiļezerā, Latvijas Onkoloģijas centrā, Biķerniekos vai Tuberkulozes un plaušu slimību centrā.

foto: Ekrānuzņēmums no "Facebook",
“RAKUS ir viss nepieciešamais tehnoloģiskais nodrošinājums, lai ārstētu (diagnosticētu, monitorētu un uzturētu pacientu dzīvības funkcijas) Covid-19 pacientus," pauda RAKUS preses sekretāre Ilga Namniece.

“Tāpat, ja pacientam nepieciešami papildus izmeklējumi, kas nav pieejami kādā no slimnīcas stacionāriem – pacients tiek pārvests uz stacionāra “Gaiļezers” Diagnostiskās radioloģijas centru (vai citu stacionāru) izmeklējuma veikšanai,” beigās piebilda RAKUS pārstāve.

Rīgas Austrumu slimnīcā sāks darboties ķīmijterapijas zāļu jaucējroboti

gallery icon

Roldugins – Putina līdzgaitnieks ar ciešām saiknēm ar Latviju

Mediji par Rolduginu plašāk uzzināja, kad 2009. gadā Krievijas gāzes koncerns "Gazprom" Rīgā kā pirmajā Eiropas valstī atvēra savu pārstāvniecību. Par tās vadītāju iecēla Rolduginu. Pirms gada viņš no darba "Gazprom" pārstāvniecībā Rīgā aizgāja.

Roldugins pirms tam bija ilggadējs AS "Latvijas gāzes", kuras lielākais akcionārs ir "Gazprom" (34%), darbinieks, bet padomju laikos strādājis bijušās LPSR Valsts drošības komitejas nodaļā, kas pretdarbojās ārvalstu specdienestu interesei par padomju iekšlietu struktūrām.

Austrumu slimnīca iegādājusies gēnu mutāciju noteikšanas iekārtu un materiālus

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas jauniegādātā krūts diagnostikas - gēnu mutāciju noteikšanas iekārta un tās funkcionēšanai nepieciešamie materiāli, kuru plānots ...

gallery icon

Pirms tam viņš mācījies PSRS Valsts drošības komitejas institūtā un, kā ziņo mediji, bijis Vladimira Putina draugs un kursabiedrs.

Kā pirms četriem gadiem atklāja tā dēvēto Panamas ofšoru dokumentu noplūde – viņa brālis slavens čellists Sergejs Roldugins Vladimira Putina vecākās meitas Marijas krusttēvs ir īpašnieks vairākiem ofšoriem, kam lielas Krievijas kompānijas skaitīja simtiem miljonu eiro.

Austrumu slimnīcā iegādātās iekārtas krūts audzēja agrīnai diagnostikai

Lai nodrošinātu krūts audzēja diagnostikas iespējas un veicinātu agrīnu onkoloģisko saslimšanu atklāšanu, Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā ir uzstādītas divas ...

gallery icon

Piemēram, starptautiskā žurnālistu izmeklēšana atklāja kā čellistam uz īsu brīdi izdevās iegādāties akciju sabiedrības "Bank Rossiya" akcijas par sešiem dolāriem un 50 centiem gabalā.

Divas dienas vēlāk tās pārdotas kādam nezināmam investoram 32 reizes dārgāk. Bet no ofšora akcijas atpirka "Gazprom", samaksājot jau 169 reizes dārgāk. Līdz gāzes koncerns vērtspapīrus pārdeva tālāk, bet jau tikai par puscenu.

"Gazprom" pārstāvniecību šobrīd vada agrākais Roldugina vietnieks Pāvels Ļitvinovs.

TV3 raidījums "Nekā personīga" iepriekš vēstījis, ka Ļitvinovs kādā iekšējā pārstāvniecības sarakstē ar priekšniecību Maskavā sūdzējies, ka "Gazprom" Latvijā "visu laiku esot jāstrādā nedraudzīgā vidē un jāatrodas nemitīgā likumsargu uzraudzībā."