foto: Valsts kanceleja.
FOTO: šeit guļ tie, kuriem klājas vissmagāk. Reanimācijas nodaļa Stradiņa slimnīcā
2021. gada 26. marts, 13:00

FOTO: šeit guļ tie, kuriem klājas vissmagāk. Reanimācijas nodaļa Stradiņa slimnīcā

Jauns.lv

Latvijā pēdējās dienas turpina pieaugt ar Covid-19 saslimušo skaits, turklāt novērojams arī slimnīcās nogādāto Covid-19 pacientu skaits. Kā norādījusi Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta direktore Liene Cipule, "liekot kopā datus, bažas lēnām pārvēršas par faktu". Ir speciālisti, kuri aicina nesteigties ar ierobežojumu mīkstināšanu, bet valdībā domas dalās.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Arī Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcā ir atvēlētas vairākas nodaļas Covid-19 pacientiem. Tie, kuri atrodas smagā stāvoklī, par dzīvību cīnās reanimācijā. 

Līdz šim kopumā Latvijā ar Covid-19 miruši 1867 cilvēki.

Kur dzīvība karājas mata galā. Reanimācijas nodaļa Stradiņa slimnīcā

gallery icon
72

Aizvadītajā diennaktī atklāti 638 jauni Covid-19 gadījumi, kas ir vairāk, nekā dienu iepriekš. Kopumā Latvijā līdz šim diagnosticēti jau vairāk nekā 100 000 Covid-19 gadījumu, bet pašreiz valstī ir 8087 aktīvi slimības gadījumi.

Divu nedēļu kumulatīvais saslimstības rādītājs uz 100 000 iedzīvotāju kopš aizvakardienas ir pieaudzis no 377,5 līdz 377,8 ceturtdien.

Nacionālā veselības dienesta dati norāda, ka, atšķirībā no aizvadītajā nedēļā novērotā, pēdējo dienu laikā ir audzis arī stacionēto Covid-19 pacientu skaits.

Arī ar vakcināciju Latvijā aizvien nesokas raiti, jo līdz šim pirmo vakcīnas pret Covid-19 devu Latvijā ir saņēmuši 5,4% pieaugušo populācijas, kas joprojām ir otrais zemākais rādītājs Eiropas Savienības (ES) un Eiropas Ekonomiskās zonas (EEZ) valstu vidū, liecina Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra apkopotie dati.

Speciālisti aicina valdību neatslābt

"Liekot kopā datus, bažas lēnām pārvēršas par faktu. Nav pamata panikai, bet atslābt pie šādiem datiem nozīmē ignorēt evidenci," šodien tviterī norādīja NMPD vadītāja Liene Cipule.

Arī Rīgas Stradiņa universitātes Sabiedrības veselības un epidemioloģijas katedras vadītājs, profesors Ģirts Briģis pauž, ka, lai gan patlaban tiek daudz diskutēts par ierobežojumu atvieglošanu, jo no sabiedrības ir spiediens par, piemēram, mazo veikalu un skolu atvēršanu, tomēr šajā gadījumā profesors piekodina, ka atvieglojumi cels infekcijas izplatības riskus.

Covid-19 pacientu nodaļa Stradiņa slimnīcā

gallery icon
132

Runājot par ierobežojumu mīkstināšanu, Briģis norādīja, ka būtu jāvirzās uz vietām, kas asociējas ar zemāku inficēšanās risku, proti, ārtelpām. Tomēr, domājot par ierobežojumu mīkstināšanu, pēc eksperta paustā, nedrīkstētu piemirst par notiekošo Eiropā, kur patlaban virknē valstu pieaug saslimstība ar Covid-19. "Mums noteikti jāņem vērā ne tikai tas, kas notiek Latvijā, bet arī tas, kas notiek citās valstīs," sacīja Briģis.

Arī epidemiologs Uga Dumpis norādījis, ka nedrīkst pieļaut saslimstības pieaugumu.

Tikmēr epidemiologs Jurijs Perevoščikovs paudis bažas par smago pacientu skaitu, kas kopš 4.marta teju nav mainījies, konstanti saglabājoties ap 60 pacientu robežu.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Valdība šodien lemj par ierobežojumu mīkstināšanu

Kā ziņots, Ministru kabinets šodien pēc plkst. 15 turpinās lemt par ierobežojumu mīkstināšanu pēc Lieldienām un apspriedīs kritērijus lokdauna ieviešanai būtiskas saslimstības ar Covid-19 gadījumā.

Runājot par gaidāmo lēmumu, premjerministrs Krišjānis Kariņš uzsvēra, ka valdība ņems vērā sabiedrības psihoemocionālo aspektu, epidemioloģiskos riskus, situāciju slimnīcās un arī ekonomikas aspektus.

Protests pret Covid-19 ierobežojumiem Rīgā 2021. gada 20. martā

2021. gada 20. martā Rīgas centrā apmēram 100 cilvēku pulcējas Brīvības pieminekļa laukumā, lai protestētu pret Covid-19 ierobežojumiem.

gallery icon
45

Kādu ierobežojumu mīkstināšanu paredz piedāvātais scenārijs?

Operatīvā vadības grupa piedāvā ierobežojumu atcelšanu pa posmiem, trīs nedēļu cikla ietvaros. Mainoties epidemioloģiskajai situācijai, tiktu arī pārskatīti pasākumu ieviešanas soļi. Plānots, ka visi pasākumi būs īstenojami tikai ar drošiem protokoliem, nodrošinot reālu to ievērošanas kontroli un uzraudzību.

Operatīvās vadības grupas piedāvātais pirmais solis ierobežojumu mīkstināšanai paredz, ka gadījumā, ja 14 dienu kumulatīvais saslimstības rādītājs ar Covid-19 uz 100 000 iedzīvotājiem nepārsniedz 400, no 7.aprīļa varētu īstenot izglītības procesu ārā pēc reģionālā principa.

No 7.aprīļa varētu darboties visas tirdzniecības vietas, tostarp ielu tirdzniecība, tiesas, savukārt tirdzniecības centros ar platību virs 7000 kvadrātmetriem brīvdienās strādātu tikai pārtikas, higiēnas, dzīvnieku barības, optikas, preču veikali, aptiekas, grāmatnīcas un pakalpojumu sniegšanas vietas.

Pirmajā solī no 7.aprīļa varētu atļaut pulcēties divu mājsaimniecību ietvaros ārā līdz desmit cilvēkiem. Šajā soli varētu arī atļaut piketus un gājienus līdz desmit cilvēkiem.

Tāpat valdība plāno skatīt Krīzes vadības padomes sekretariāta izstrādātos kritērijus lokdauna ieviešanai gadījumā, ja būtiski pasliktināsies epidemioloģiskā situācija.

Krīzes vadības padomes sekretariāta izstrādātais drošības pasākumu kopums ārkārtējās situācijas ietvaros jeb "D+ koncepts" būtībā paredz ļoti stingrus ierobežojumus, tostarp pārvietošanās, pakalpojumu sniegšanas un izglītības procesa organizēšanas ierobežojumus.