foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Andra Šķēles ģimenes sievietes - Latvijas veiksmīgāko biznesa lēdiju vidū
Ekspremjera Andra Šķēles laulātā draudzene Kristiāna Lībane-Šķēle no politiķes kļuvusi par biznesa sievieti.
Sabiedrība
2021. gada 24. marts, 05:37

Andra Šķēles ģimenes sievietes - Latvijas veiksmīgāko biznesa lēdiju vidū

Juris Vaidakovs

Žurnāls "Kas Jauns"

Kamēr bijušais premjers Andris Šķēle medijiem stāsta, ka nepamatoti apsūdzēts par iespējamām nelikumībām digitālās televīzijas ieviešanā, žurnāls "Kas Jauns" izpētījis, ka viņa ģimenes dāmas ir vienas no līderēm starp sievietēm pašmāju biznesā.

Kas kopīgs Kristiānai Lībanei-Šķēlei, Nikai Bernei, Benitai Daņiļenko, Ievai Treijai un Ilzei Grasei-Ķibildei? Tas, ka viņas var uzskatīt par biznesa haizivīm, jo ir līderes starp sievietēm uzņēmējdarbībā.

Uzņēmumu datu bāze "Lursoft" nupat apkopojusi svaigāko pieejamo informāciju par lielākajiem sievietēm piederošajiem un sieviešu vadītajiem uzņēmumiem Latvijā, kā arī izpētījusi, kuras sievietes visvairāk uzņēmumos reģistrētas kā patiesā labuma guvējas. Kāds tam sakars ar nupat apsūdzētā ekspremjera Andra Šķēles ģimenes sievietēm? To pētījis žurnāls "Kas Jauns".

Sievietes pelna vairāk!

Savā pētījumā "Lursoft" secinājis, ka trešdaļā no 186 tūkstošiem Latvijā reģistrēto uzņēmumu vismaz viens no dalībniekiem ir sieviete, teju tikpat lielā skaitā uzņēmumu sievietes ieņem amatus valdēs un padomēs. Izpētīts arī, ka sievietēm piederošie uzņēmumi visvairāk darbojas tirdzniecībā, lauksaimniecībā, kā arī veic juridiskos un grāmatvedības pakalpojumus. Turklāt interesanti, ka uzņēmumos, kurus vada sievietes vai kuru valdē ir sievietes, vidējā peļņa bijusi augstāka nekā vīriešu vadītajos. Proti, 2019. gadā vidējā peļņa valstī uz vienu uzņēmumu bija 20 eiro, bet sieviešu vadītajos uzņēmumos – 37 eiro!

Tad kuras no uzņēmējām ir tās lielākās “biznesa haizivis”? Ja vērtē uzņēmumus pēc to finanšu apgrozījuma 2019. gadā, tad uz šo titulu godam pretendē Svetlana Orlova. Viņa kā amatpersona reģistrēta sešu uzņēmumu valdēs, kopš 2013. gada ieņem valdes locekles amatu SIA "Sanitex". Šis vairumtirdzniecības, distribūcijas un loģistikas līderis Baltijas valstīs ir viens no vadošajiem uzņēmumiem Latvijā pēc gada apgrozījuma – tas ar 376,08 miljoniem eiro ieņem 11. vietu Latvijas topa uzņēmumu sarakstā.

13. vietā ar 340,58 miljonu apgrozījumu 2019. gadā ir naftas produktu vairumtirdzniecības un mazumtirdzniecības uzņēmums "Neste Latvija", un tā valdē kopš 2019. gada vasaras darbojas Evija Sudraba, kas iepriekš bijusi pilnvarniece vairākos "Ektornet" grupas uzņēmumos. Viņai ir maģistra grāds tiesību zinātnē, strādājusi arī zvērinātā advokāta Jāņa Dzirnieka privātpraksē un Rīgas apgabaltiesā. Savukārt trešais lielākais sieviešu vadītais uzņēmums ir AS "Sadales tīkls", kura gada apgrozījums bija 320,94 miljoni eiro un kā valdē strādā Baiba Priedīte un Kristīne Sarkane.

Nevar nepieminēt arī Ilzi Grasi-Ķibildi – populārā žurnālista Mārtiņa Ķibilda atraitne ir zīmola "Audi" automašīnu izplatītāja Latvijā un Lietuvā un zīmola "Volkswagen" automobiļu izplatītāja Baltijas valstīs "Moller Baltic Import" izpilddirektore.

foto: LETA
Mārtiņa Ķibilda atraitne Ilze Grase-Ķibilde ir "Moller Baltic Import" izpilddirektore.

Šī uzņēmuma apgrozījums bija 288,33 miljoni eiro (115. vieta starp visiem Latvijas uzņēmumiem), kas ļauj Ilzei Grasei-Ķibildei sieviešu vadīto uzņēmumu topā ieņemt ceturto vietu. Grase-Ķibilde "Moller Baltic Import" komandā strādā kopš 2012. gada. Beidzamos piecus gadus viņa bija atbildīga par "Audi" zīmolu Latvijā un Lietuvā. Pirms tam Ilze strādājusi arī pie "Toyota", "Lexus" automašīnu importētāja Igaunijā un BMW importētāja Latvijā mazumtirdzniecības līmenī.

“Mersedesu karaliene” joprojām topā!

Latvijas sievietes pierādījušas, ka ir arī talantīgas un spējīgas uzņēmumu īpašnieces, jo starp līderiem pēc gada apgrozījuma atrodami daudzi uzņēmumi, kas pilnībā pieder sievietei. Piemēram, ar vislielāko apgrozījumu 2019. gadā – 59,99 miljoni eiro (129. vieta Latvijā) – var lepoties datortehnikas un elektrisko mājsaimniecības preču vairumtirgotājs SIA "MoonCom", un šā uzņēmuma kapitāldaļu vienīgā turētāja kopš 2007. gada ir Vineta Brutāne. Viņai ir 36 gadi, trīs bērni, viņas hobijs ir gleznošana ar eļļas krāsām, bet pati savu biznesu uzsāka pēc tam, kad strādāja elektronikas un telekomunikāciju vairumtirdzniecības uzņēmumā "Also Latvia".

Pēc "Lursoft" pētījuma, 2019. gadā zirgā joprojām bija arī Benita Daņiļenko, kas ir SIA "Domenikss" vienīgā īpašniece, un viņas uzņēmums strādājis ar 45,95 miljonu lielu apgrozījumu (181. vieta Latvijā). Benita Daņiļenko par mersedesu oficiālo dīleri Latvijā kļuva 1997. gadā.

Trešā veiksmīgākā uzņēmēja ir bāru, restorānu un viesnīcu aprīkojuma tirgotāja SIA "Gemoss" vienīgā īpašniece Ieva Treija, kuras uzņēmums 2019. gadā strādāja ar 27,98 miljonu eiro lielu apgrozījumu (uzreiz aiz Latvijas uzņēmumu Top 300).

foto: LETA
"Gemoss" vadītāja Ieva Treija.

Ieva Treija savu vērienīgo biznesu izveidoja pirms vairāk nekā 25 gadiem, kad kopā ar dzīvesbiedru iegādājās divas tonnas kokosriekstu skaidiņu, ko glabāja vecāku garāžā un mēģināja iztirgot. Tas izdevās, un laika gaitā SIA "Gemoss" kļuva par vērienīgu tirgus spēlētāju ne tikai Latvijā – uzņēmums no diviem darbiniekiem izaudzis līdz 180 un, par spīti Covid-19 izraisītajai krīzei un traģēdijai Treijas ģimenē (pirms gada bojā aizgāja viņas jaunākais dēls), joprojām izsludina grantu konkursu, tā atbalstot nozari. Un ne velti Ieva Treija visus šos gadus ir viena no zināmākajām uzņēmējām Latvijā.

Šķēles meitenes

Runājot par peļņu, "Lursoft" izpētījis, ka no visiem sievietēm piederošajiem uzņēmumiem 2019. gadā visaugstākā tā bijusi nekustamā īpašuma jomā strādājošajam SIA "MARNO J", kas nopelnījis 6,26 miljonus eiro, un 95,68 procenti šā uzņēmuma kapitāldaļu pieder Jeļenai Sagateljanai. Viņa norādīta arī kā patiesā labuma guvēja, un tāda ir reģistrēta vēl 16 uzņēmumos.

Bet par patiesā labuma guvējām ir īpašs stāsts, jo šā gada februāra notikumi veicinājuši pamatīgas izmaiņas šajā jomā. Patiesais labuma guvējs ir fiziskā persona, kuras īpašumā vai tiešā vai netiešā kontrolē ir vismaz 25 procenti no komersanta pamatkapitāla vai balsstiesīgo akciju kopskaita vai kura citādā veidā kontrolē komersanta darbību; kā arī persona, kurai tiešā vai netiešā veidā ir tiesības uz īpašumu vai kuras tiešā vai netiešā kontrolē ir vismaz 25 procenti no juridiska veidojuma, kas nav komersants. Par patieso labuma guvēju nodibinājumam uzskatāma persona vai personu grupa, kuras labā ir izveidots nodibinājums.

Un, lūk, vēl līdz šā gada sākumam starp sievietēm – patiesā labuma guvējām uzņēmumos – dominēja bijušā premjera Andra Šķēles ģimenes dāmas – viņa dzīvesbiedre Kristiāna Lībane-Šķēle šobrīd ir patiesā labuma guvēja 42 uzņēmumos, savukārt meitas Anete un Madara – 41 un 40 uzņēmumos.

Andris Šķēle ar sievu Kristiānu Lībani-Šķēli

gallery icon
16

Kas tad ir šie uzņēmumi, kurus kontrolē Andra Šķēles ģimenes locekļi – bijusī politiķe Kristiāna Lībane-Šķēle un ekspremjera meitas no viņa pirmās laulības? Lai saprastu, kāds ir Šķēles ģimenes bizness, pietiek ielūkoties tikai viena uzņēmuma struktūrā. Piemēram, SIA "Firmas.lv" reiz vēstīja, ka 2018. gadā uzņēmumu "Vēja parks" peļņa pieaugusi gandrīz divas reizes, sasniedzot 852 740 eiro. "Vēja parks" paspārnē ir 11 uzņēmumi, to visu vienīgā īpašniece ir SIA "Inpo 24", kas savukārt pieder SIA "Privāto aktīvu pārvalde", kuras īpašniece ir SIA "Sabiedrība privātajiem ieguldījumiem". Un, lūk, SIA "Sabiedrība privātajiem ieguldījumiem" lielākā īpašniece ar 30 % daļu ir Kristiāna Lībane-Šķēle, vēl 25 % pieder Anetei Šķēlei-Pētersonei, 25 % – Madarai Šķēlei-Dupatei, 10 % – Edgaram Šķenderam, bet vēl 10 % – Ivetai Smilgai-Krongornei. Tāds, lūk, ir kalambūrs ar patiesajiem labuma guvējiem un Andra Šķēles ģimenes uzņēmumiem.

Baņķieris ar sievas palīdzību glābjas no mantas aresta?

Kas tad ir uzvarētāja patiesā labuma guvēju topā? Šogad par to kļuvusi Nika Berne, kas kā patiesā labuma guvēja reģistrēta 45 kapitālsabiedrībās! To vidū ir vairāki "Pillar" grupas uzņēmumi, SIA "Hanzas perons", IPAS "ABLV Asset Management" un citi uzņēmumi.

Nika Berne ir likvidējamās "ABLV Bank" bijušā līdzīpašnieka Ernesta Berņa dzīvesbiedre, un, kad februārī Valsts policija uzlika arestu Berņa mantai, ticis steigšus mainīts patiesais labuma guvējs "ABLV Bank" un virknē citu uzņēmumu. Konstatēts, ka dažu nedēļu laikā veikta 46 Ernestam Bernim būtisko uzņēmumu patieso labuma guvēju pārreģistrācija uz Ernesta Berņa ģimenes locekļiem – dzīvesbiedri un meitu.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Ernests Bernis pirms dažām nedēļām parūpējās, lai viņa sieva Nika būtu patiesā labuma guvēja 45 kapitālsabiedrībās.

Aģentūra LETA vēsta, ka šobrīd Valsts policijā ir 50 kriminālprocesu par iespējamo noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju, izmantojot "ABLV Bank" kontus, tāpēc, lai nodrošinātu iespējamu mantas konfiskāciju, piemērots arests bankas bijušā līdzīpašnieka Ernesta Berņa mantai – "Cassandra Holding Company" 56 875 826 kapitāldaļām 56 875 826 eiro vērtībā un SIA "Jūras avots" 131 639 kapitāldaļām 131 639 eiro vērtībā. Interesanti, ka neilgi pēc šī policijas lēmuma veiktas izmaiņas šo uzņēmumu patiesajos labuma guvējos – par "Cassandra Holding Company" patieso labuma guvēju kļuvusi Berņa sieva Nika Berne un meita Asja Berne, bet par "Jūras avota" – Nika Berne.

Kaut arī bijuši piemēri, ka labuma guvēja nomaiņa liecina par mēģinājumu pasargāt mantu no tās potenciālā aresta vai konfiskācijas, Ernests Bernis skaidro, ka šādas izmaiņas tika plānotas jau iepriekš. “Lēmums par patiesā labuma guvēja maiņu tika plānots ilgu laiku – tā organizēšana tika sākta jau 2020. gada sākumā. Pamatā šāds lēmums ir pieņemts ģimenes interešu nodrošināšanai,” Berņa teikto atreferē LETA.

Citas interesantākās ziņas lūkojiet žurnāla "Kas Jauns" šīs nedēļas numurā!