foto: LETA
Uga Dumpis norāda - britu varianta īpatsvars Latvijā pieaudzis līdz bīstamam līmenim
Veselības ministrijas galvenais speciālists infektoloģijā Uga Dumpis.
Sabiedrība
2021. gada 23. marts, 09:52

Uga Dumpis norāda - britu varianta īpatsvars Latvijā pieaudzis līdz bīstamam līmenim

Jauns.lv

Infektologs Uga Dumpis pauž, ka B.1.1.7 jeb Lielbritānijas varianta īpatsvars pieaudzis līdz bīstamam līmenim, proti, 40-50%. 

Sociālās saziņas vietnē "Twitter" profesors raksta: "Saslimstības līknes stabilizēšanās nozīmē, ka ierobežojumi, testēšana un kontaktu meklēšana dod efektu. Citu pieredze rāda, ka vēl pieaugot varianta īpatsvaram, saslimstība tomēr pieaug un uz to jāspēj reaģēt."

Situācija ir ļoti nestabila

Kā pirmdien vēstīja Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC), jauno Covid-19 celmu atklāšana Latvijā un citās Eiropas Savienības valstīs liecina, ka situācija ir nestabila un ļoti mainīga no nedēļas uz nedēļu. Jaunie celmi ir ar izteiktāku infekciozitāti, proti, tie ir vairāk lipīgi, un izraisa saslimstības pieaugumu vairākās valstīs. 

Tomēr jāatceras, ka visiem SARS-CoV-2 vīrusa paveidiem ir vieni un tie paši drošības pasākumi:

  • distances ievērošana (vismaz 2 m);
  • pareiza masku lietošana – nosegts deguns un zods;
  • nepulcēšanās, tikšanās tikai vienas mājsaimniecības ietvaros;
  • attālinātais darbs, ja darbs klātienē – maiņu un plūsmu organizēšana, masku lietošana;
  • telpu vēdināšana.

Iespējams, jau redzam vakcinācijas efektu

Arī Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra Zinātniskās padomes priekšsēdētājs Jānis Kloviņš otrdien LTV raidījumam "Rīta panorāma" klāstīja, ka Latvijā arvien vairāk pieaug Lielbritānijas varianta izplatība. 

Viņš stāstīja, ka cilvēki ar Lielbritānijas paveidu slimo smagāk, bet ir sākta straujāka vakcinācija, kas neļauj lipīgākajam vīrusa paveidam pieaugt. "Tā cilvēku grupa, kurai ir lielāks risks saslimt smagāk pēc vakcīnas saņemšanas pakāpeniski iziet no riska zonas un, iespējams, tādēļ mēs nenovērojam, ka būtu pieaugusi mirstība pēc saslimšanas ar Covid-19," sacīja Kloviņš.

Tāpat apkopotie dati apliecina, ka vīruss pārāk tālu neizplešas, lai gan nepārtraukti nāk iekšā jauni infekcijas gadījumi, kas liecina, ka viena no lielākajām problēmām ir vīrusa ievešana no ārzemēm. "Domāju, ka būtu vairāk uzmanības jāpievērš jautājumiem par ceļošanas ierobežošanu un stingrāku robežkontroli," pieļāva Kloviņš.

Kā zināms, Latvijā atklāti arī Ugandas un Dienvidāfrikas Covid-19 varianti.