Sabiedrība
2021. gada 21. marts, 22:33

Sāks vakcinēšanu personām ar hroniskām slimībām. Kurš vērtēs, vai pienākas vakcīna?

LTV Panorāma

Jau nākamnedēļ tiek plānots sākt vakcinēšanu pret Covid-19 personām ar hroniskām slimībām. Tiesa, tā kā ne visi ģimenes ārsti piekrituši piedalīties vakcinācijas procesā, aktualizējas jautājums, kā vakcinācijas centri uzzinās, ka pieteiktajam cilvēkam ir tiesības saņemt vakcīnu agrāk. Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma" informē, ka gala lēmumu, vai ir tiesības prioritārā kārtībā saņemt Covid-19 vakcīnu, pieņems ārstējošais vai ģimenes ārsts. 

Pacientu grupām, kurām sekas pēc inficēšanās ar koronavīrusu var būt smagākas nekā citiem, rinda uz tiesībām vakcinēties pienāks ātrāk, iespējams, jau nākamnedēļ. 

Tiek uzskatīts, ka lielāks risks smagai slimības gaitai ir tiem, kam diagnosticēti ļaundabīgi audzēji, cukura diabēts, hroniskas elpošanas, sirds, asinsvadu, nieru, aknu, nervu slimības, imūnsupresija, aptaukošanās, smagas psihiskas slimības. 

Šo slimību saraksts aizvadīto dienu laikā ir papildināts ar detalizētāku aprakstu. 

Gala lēmumu par to, vai ir tiesības prioritārā kārtībā saņemt Covid-19 vakcīnu, pieņems ārstējošais ārsts vai ģimenes ārsts. 

Salīdzinoši vienkāršāk būs tiem, kurus iespējams atrast slimību reģistros, kā arī tiem, kurus vakcinēs pašu ģimenes ārsti. Pārējiem vajadzēs saņemt nosūtījumu no sava ģimenes vai ārstējošā ārsta. To būs iespējams izdarīt arī telefoniski, nebūs obligāti nepieciešama klātienes vizīte. 

Lai gan ārstiem šādu nosūtījumu rakstīšana radīs papildu slodzi, Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Sarmīte Veide šo kārtību atzīst par pareizu. "Ģimenes ārstiem vajadzētu izvērtēt tos smagākos pacientus, viņus tad pirmos vakcinēt. Ja vakcīnu trūkst, tad gan jāsāk šķirot."

Vakcinācijas birojs norāda, ka tie pacienti, kuri ir pieteikušies rindā un kuriem vajadzēs sagādāt nosūtījumu, šo informāciju  saņems īsziņā.