Sabiedrība
2021. gada 19. marts, 11:10

Pieļautas cilvēciskas kļūdas - Levits par vakcīnu iepirkumu sāgu

Jauns.lv / LETA

Vakcīnu pret Covid-19 iepirkumā ir pieļautas cilvēciskas kļūdas, šodien televīzijas kanāla "Rīga TV24" raidījumā "Dienas personība" atzīmēja Valsts prezidents Egils Levits.

Komentējot ģenerālprokurora Jura Stukāna atzinumu par nepieciešamību veikt pārbaudi par Covid-19 vakcīnu iepirkumu, valsts pirmā persona skaidroja, ka ģenerālprokurors izvērtēs Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) ziņojumu, lai pārbaudītu, vai pastāv aizdomas par krimināltiesisku pārkāpumu. Levits uzsvēra, ka galīgais lēmums būs jāpieņem tiesai.

"Šī būs pirmstiesas izmeklēšana un, manuprāt, ir labi, ka ģenerālprokurors, lai kliedētu arī sabiedrības šaubas, ir pieņēmis tādu lēmumu," sacīja Valsts prezidents.

Ministri un vairākas augstas amatpersonas saņem vakcīnu pret Covid-19

Latvijas ministri un vairākas augstas valsts amatpersonas Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcā saņēmušas "Astra Zeneca" Covid-19 vakcīnas pirmo devu.

gallery icon
56

Tāpat viņš uzvēra, ka atsevišķos gadījumos amatpersonu nolaidība var tikt klasificēta kā krimināltiesisks pārkāpums, un tādā gadījumā iedarbojas tiesību un tiesu sistēma, un attiecīgie cilvēki nonāk tiesas priekšā. Valsts prezidents arī norādīja, ka daudzos gadījumos, ja tiek konstatētas neatbilstības vai paviršība, tas nesasniedz krimināltiesiskā pārkāpuma līmeni.

Prezidenta ieskatā, Veselības ministrija (VM) kā iestāde iepirkuma procesā ir pieļāvusi virkni kļūdu, tā nebija savu uzdevumu augstumos. Turklāt, pēc Levita domām, VM arī nestrādāja tā, kā tai vajadzēja strādāt.

"Ģenerālprokurors tagad ir atbildīgs par šo izmeklēšanu. Ja nonāks līdz secinājumam, ka ir aizdomas par krimināltiesisku pārkāpumu, tad šis jautājums nonāks tiesā un tiesa arī lems," pauda Valsts prezidents.

Viņš arī akcentēja, ka šajā jautājumā lielākā problēma ir tā, ka valsts iestādes nespēja pareizi noreaģēt, un tas esot civildienesta, iestādes pārvaldes kultūras jautājums, kas saistīts ar valsts pārvaldes darbību un tās efektivitāti.

Levits vērsa uzmanību, ka, neatkarīgi no šīs krimināltiesiskās izmeklēšanas, jāizmeklē, kā varēja rasties tāda situācija un kā turpmāk varētu uzlabot valsts pārvaldes darbu, lai ārkārtas situācijā tas reaģētu tādā veidā, kas atbilst ārkārtas situācijai.

"Manuprāt, iestādes reaģēja uz ārkārtas situāciju tā, it kā tas būtu normāls gadījums. Tas nav normāls gadījums, un tieši tāpēc jau mums ir ārkārtas situācija. Bet valsts iestādes nespēja piemēroties ārkārtas situācijai, un tā ir sistēmiska problēma," uzsvēra Valsts prezidents.

Viņš piebilda, ka arī valdībai no šīs ir jāizdara savi secinājumi un jāorganizē izmeklēšana no valsts pārvaldes viedokļa, kā šāda situācija varēja rasties.

LETA jau rakstīja, ka ģenerālprokurors Stukāns, realizējot savas pilnvaras, atzinis par nepieciešamu Personu un valsts tiesību aizsardzības departamenta prokuroram veikt pārbaudi par Covid-19 vakcīnu iepirkumu.

Kā aģentūra LETA noskaidroja prokuratūrā, prokurora pārbaudes gaitā tiks vērtēti visi apstākļi, kas saistīti ar vakcīnu iegādi un tās rezultātā radušos situāciju.

Tāpat pārbaudē vērtēs arī 9.marta KNAB lēmumu par atteikšanos sākt kriminālprocesu saistībā par Covid-19 vakcīnu iepirkumu.