foto: LETA
500 eiro pabalstu rosina izmaksāt arī bērniem aprūpes institūcijās, audzināšanas un ieslodzījuma vietās
Sabiedrība
2021. gada 12. marts, 09:50

500 eiro pabalstu rosina izmaksāt arī bērniem aprūpes institūcijās, audzināšanas un ieslodzījuma vietās

Jauns.lv

Valdības koalīcijas partiju Sadarbības sanāksmē labklājības ministre Ramona Petraviča rosinās veikt grozījumus Covid-19 infekcijas izplatības seku pārvarēšanas likumā un noteikt, ka 500 eiro pabalsta pienākas arī bērnu aprūpes iestādēs esošiem bērniem un bērniem, kuri atrodas ieslodzījuma vietā, audzināšanas iestādēs un sociālās korekcijas iestādē.

Ministre uzsver, ka februārī panāktā vienošanās, kas paredz izmaksāt 500 eiro atbalstu par katru bērnu, ir mērķēta palīdzība tieši ģimenēm ar bērniem krīzes pārvarēšanai. Savukārt, attiecībā uz iestādēs mītošiem bērniem, jābūt garantijai, ka labumu no šīs naudas tiešām gūst bērni: 

“500 eiro atbalsts bērnu aprūpes iestādēs esošiem bērniem ir jānovirza tikai un vienīgi bērnam un jāizlieto, ņemot vērā viņa viedokli un vajadzības. Nekādā gadījumā nav atbalstāma naudas novirzīšana institūciju pamatvajadzību nodrošināšanai, remontam, mēbelēm, algām vai piemaksām”.

Labklājības ministrija, izvērtējot situāciju attiecībā uz bērniem, kuri atrodas bērnu aprūpes iestādēs, ieslodzījuma vietā, audzināšanas iestādēs un sociālās korekcijas iestādē, izstrādājusi likumprojektu, kurš paredz vienreizēju atbalstu 500 eiro apmērā saistībā ar Covid-19 izplatības dēļ izsludināto ārkārtējo situāciju  piešķiršanu arī par tiem bērniem, kuri no 2021. gada 1.marta līdz ārkārtējās situācijas beigām atrodas bērnu aprūpes iestādēs, ieslodzījuma vietā, audzināšanas iestādēs un sociālās korekcijas iestādē.

Plānots, ka 500 eiro atbalstu par katru bērnu, kurš atrodas bērnu aprūpes iestādēs, ieslodzījuma vietā, audzināšanas iestādēs un sociālās korekcijas iestādē, izmaksās Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) pamatojoties uz vecāka, aizbildņa, audžuģimenes vai bērnu aprūpes iestādes vadītāja iesniegumu.

VSAA atbalstu izmaksās 30 dienu laikā no iesnieguma saņemšanas dienas.

No vienreizējā pabalsta netiks veikta parādu piedziņa un ieturējumi, kā arī to neņems vērā, novērtējot mājsaimniecības materiālos resursus sociālās palīdzības piešķiršanai.