foto: LETA
Gaujā pie Carnikavas ledus turpina kustību; ūdens līmenis sasniedzis iedzīvotāju garāžas
Ledus sablīvējums Gaujā pie Carnikavas.
Sabiedrība
2021. gada 3. marts, 23:18

Gaujā pie Carnikavas ledus turpina kustību; ūdens līmenis sasniedzis iedzīvotāju garāžas

Jauns.lv / LETA

Gaujā pie Carnikavas ledus turpina kustību, taču ūdens līmenis upē turpina celties un jau novērojams dažu iedzīvotāju māju garāžās, pastāstīja Carnikavas novada domes priekšsēdētāja Daiga Mieriņa (ZZS).

Viņa atklāja, ka ledus sāk ciešāk blīvēties un ir sastrēdzis līdz gājēju tiltam. Kā viņa skaidroja, ja iepriekš ledus blīvums bija vērojams kilometros, tad tagad ledus sablīvējies pie tilta, kas liecina par pārliecinošu ledus kustību.

Mieriņa piebilda, ka visu izšķirs nakts, jo ūdens līmenis ir cēlies līdz tādam līmenim, ka dažiem novada iedzīvotājiem upes ūdens novērojams mājas garāžās. Taču neviens iedzīvotājs vēl nav paudis raizes, ka ūdens smeltos mājas dzīvojamās telpās. Mieriņa atzina, ka iedzīvotāji apzinās situāciju un saprot, ka vēl nav tik kritiskā līmenī, lai evakuētos.

Vienlaikus Mieriņa norādīja, ka visi operatīvie dienesti ir informēti un gatavi iesaistīties glābšanā un evakuēšanā.

Jautāta, vai pie Carnikavas Gaujas krastiem vēl manāms liels cilvēku skaits, Mieriņa atzina, ka cilvēku arī šajā vakara stundā ir padaudz. Kā viņa skaidroja, cilvēki grib notvert to mirkli, kad ledus aizies.

Savukārt Ādažu pašvaldības priekšsēdētājs Māris Sprindžuks (LRA) norādīja, ka ap plkst.19 ledus Gaujā bija sastrēdzis upes pēdējā līkumā Carnikavā. Situācija tiek monitorēta nepārtraukti un to turpinās darīt visu nakti. 

Sprindžuks atzina, ka Carnikavā situācija ir kritiska, jo sastrēgušais ledus ir pacēlis ūdens līmeni pāri diviem metriem. Ja līdz ceturtdienas rītam ledus izies, spridzināšana nebūs nepieciešama, savukārt, ja ledus vēl joprojām būs sastrēdzis, rīta pusē pašvaldība pieņems gala lēmumu ledu spridzināt.