foto: Paula Čurkste/LETA
Vakcinācijas absurds Madonā: senioru pāri sūta vakcinēties uz kaimiņpilsētām – katru uz savu
Vakcinācijas process Madonā satracinājis madoniešus: daļu pilsētas senioru pēc Covid-19 injekcijas sūta uz desmitiem kilometru tālajām kaimiņpilsētām.
Sabiedrība
2021. gada 2. marts, 06:19

Vakcinācijas absurds Madonā: senioru pāri sūta vakcinēties uz kaimiņpilsētām – katru uz savu

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Kāds senioru pāris no Madonas pēc reģistrēšanās Covid-19 vakcīnai saņēmis uzaicinājumu saņemt injekciju. Viss jau būtu labi, ja vien pēc kārotās potes nebūtu jādodas uz citu pilsētu: vienam uz 45 kilometru attālo Jēkabpili, bet otram vēl uz piecus kilometrus tālāk esošo Gulbeni. Arī pensionāru pierakstīšanās uz vakcīnu gāja kā pa celmiem.

Abu sirmgalvju meita Iveta Rancāne Jauns.lv pastāstīja: “Vēlējos pieteikt savus vecākus Covid-19 vakcīnai, piezvanot pa tiešo uz vakcinācijas kabinetiem pilsētā, kur viņi dzīvo. Bet man radās nopietns jautājums: kāda jēga vakcinācijas kabinetu kartei, ja apzvanot Madonā esošos (akurāt divas vienīgās vietas pilsētā), man atbild, ka tur, ģimenes ārstu praksēs, vakcinēs tikai savas prakses pacientus? Kas notiks ar tiem, kuru ģimenes ārsti ar vakcināciju nenodarbojas? Kur vakcinēsies viņi? Izveidos jaunu kabinetu? Būs izbraukuma vakcinācija? Tobrīd sapratu, ka vakcīna maniem vecākiem nespīd...”.

Vakcinācijas “loģikas ģēniji”

foto: Madona.lv
Madonas slimnīcā pret Covid-19 vakcinē tikai medicīnas darbiniekus, bet cilvēkus, kuri nav ģimenes ārstu, kuri nodrošina vakcināciju, pacienti, pēc injekcijas sūta uz citām pilsētām.

Tomēr meitai izdevās savus vecākus vakcīnai reģistrēt pa tālruni 8989. Viss jau būtu lieliski, ja vien seniorus potēties nesūtītu katru uz savu pilsētu, pussimts kilometru attālumā no dzīvesvietas, kurā, starp citu, ir sava slimnīca, kur bez problēmām var ierīkot vakcinācijas kabinetu.

Iveta turpina savu stāstījumu: “Pēc dienas jau jutos priecīga, ka maniem vecākiem vakcīna tomēr “spīd”. Tiesa līdz vakcinācijas punktiem vakcīna nav vēl atbraukusi, bet īsziņas atnāca, ka jāzvana un jāpiesakās. Bet tie, kuri plāno senioru vakcināciju, var teikt, ir loģikas “ģēniji”! Tētim atnāca uzaicinājums un Jēkabpili, bet mammai uz Gulbeni. Paskatieties Latvijas kartē – Jēkabpils un Gulbene atrodas katra uz savu pusi no Madonas, pirmā uz dienvidiem, bet otrā uz ziemeļiem. Manējie, paldies Dievam, izbraukās - ir savs auto un arī benzīnam nauda būs. Bet ko lai dara tie seniori, kuriem šādu iespēju nav? Ar autobusu? Kājām? Ko lai dara tie, kam ar naudiņu švakāk un skaita katru eiro? Un Madonā jau ir slimnīca - ne jau lauku ambulance. Man šoreiz par šo absurdu vienkārši trūkst vārdu. Sūnu ciems… Bet vēlreiz, protams, prieks, ka vakcīna būs”.

Pēc Ivetas dalīšanās sociālajos tīklos ar to, kā viņai veicās ar vecāku pierakstu vakcinācijai, atsaucās vēl vairāki cilvēki, kuru ģimenes ārstu prakses neveic Covid-19 vakcināciju. Viņiem tieši tādas pašas problēmas, ceļš pēc vakcīnas būšot jāmēro uz citu pilsētu.

“Neveselīgā ažiotāža”

Uz Ivetas ierakstu reaģēja arī Madonas novada mērs Agris Lungevičs (ZZS), kurš ierakstīja: “Madonas slimnīcas uzdevums līdz šim ir bijis reģiona mediķu vakcinācija. Redzot, ka ģimenes ārsti novadā šobrīd aktīvi nepiesakās uzsākt vakcināciju plašākai sabiedrībai, Madonas slimnīcā ir uzsākta vispārējās vakcinācijas kabineta reģistrācija personām, kuras nav mediķi, kas noslēgsies tuvākajā laikā”.

Pēc pāris dienām Lungevičs jau žēlojās, ka “publiskajā telpā tiek izplatīta nekorekta informācija saistībā ar vakcinācijas procesa organizēšanu Madonas novada teritorijā”.

Novada mājaslapā tika publicēta ziņa: “Pretēji paustajam apgalvojumam par Madonas novada pašvaldības un SIA “Madonas slimnīca” bezdarbību, vakcinācijas process tiek organizēts un jau noris.

Paralēli ārstniecības personu vakcinācijai Madona slimnīca ir iekārtojusi vakcinācijas kabinetu, kurā vakcinēt seniorus, sākot no 70 gadu vecuma. Tiek uz pilnu slodzi algots darbinieks, kurš kabinetā veiks vakcinēšanu. 

Senioru, kuri būs pieteikušies vietnē www.manavakcina.lv vai savās ģimenes ārstu praksēs, vakcināciju plānots uzsākt šonedēļ, tiklīdz būs saņemti vakcinējamo personu saraksti un vakcīnas pienācīgā daudzumā. Tieši vakcīnu pieejamība ir bijis būtiskākais šķērslis, lai vakcinācijas gaita noritētu straujāk.

Madonas novada pašvaldība, kā arī Madonas slimnīca sadarbībā ar Vakcinācijas projekta biroju, gadījumā, ja netiks rasts risinājums plašākai ģimenes ārstu iesaistei vakcinācijas procesā, organizēs izbraukuma vakcināciju ārpus slimnīcas teritorijas, kas ļaus palielināt vakcinācijas tempus Madonas novadā”.

Tomēr te jāsaka, ka “neveselīgajai ažiotāžai” bija savs pozitīvais rezultāts, jo pāris dienu laikā pilsētā no “uzsāktās vispārējās vakcinācijas kabineta reģistrācijas” tika pie “iekārtota vakcinācijas kabineta” Madonas slimnīcā, kas gan darbu vēl nav uzsācis.

Murkšķa miers

Valstiskā līmenī notiekošo Madonā pacēla Saeimas deputāts, mediķis Andris Skride (Attīstībai/Par!), kurš informēja: “Nav pieļaujama situācija, ka lielajā Madonas pilsētā Covid-19 vakcinācija cilvēkiem ir pieejama tikai divās ģimenes ārstu praksēs un tā nav organizēta arī slimnīcā.

Madonas slimnīca ir pašvaldības pārvaldībā! Ir jāprot izvērtēt prioritātes un vakcinācijas process Madonas domes un slimnīcas vadībai ir jānoorganizē, lai iedzīvotājiem nav jābrauc uz Jēkabpili, Gulbeni vai citām pilsētām.

Nevar aizbildināties ar personāla trūkumu, iesaistiet kaut vai 5., 6. kursa medicīnas studentus, kuri dzīvo Madonas pusē un šobrīd tāpat mācās attālināti. Turklāt zinu, ka viņi tieši šobrīd ir praksē arī Madonas slimnīcā.

Jābeidz gulēt murkšķa miegā - kavēties nedrīkst!”

Jāzvana savam ģimenes ārstam

Par to, kā pie vakcīnas var tikt cilvēks, kura ģimenes ārsta prakse neorganizē Covid-19 vakcināciju, Jauns.lv stāsta Vakcinācijas projekta biroja komunikācijas konsultante Agnese Strazda: 

“Šobrīd vakcinācijas plāns paredz, ka tiem iedzīvotājiem, kas caur manavakcina.lv/8989 izvēlējušies vakcinēties pilsētā, kurā nav viņa ģimenes ārsta prakses, tiks piedāvāta kāda no ārstniecības iestādēm, kas veic vakcināciju izvēlētajā pilsētā vai tās tuvumā. Tieši šajās dienās seniori vecumā virs 70 gadiem, kas pieteikušies manavakcina.lv/8989, saņem un turpinās saņemt uzaicinājumus uz rīcību - sazināties ar norādīto vakcinācijas pakalpojumu veicēju.

Ja pacients piesakās pie ģimenes ārsta vakcīnai (nevēlas izmantot manavakcina.lv vai zvanīt pa tālruni 8989), bet ģimenes ārsts nevakcinē, tad ģimenes ārsts novirza savu pacientu uz to vakcinācijas iestādi, ar kuru tai ir līgums par vakcinācijas pakalpojumiem. Šie pacienti vakcinējami tik pat prioritāri ar tiem iedzīvotājiem, ko vakcinācijas iestāde saņēmusi arī no manavakcina.lv/8989.

Vakcinācijas kabinetu karte eksistē jau kādu laiku, tas nav jaunums. Karte tika izmantota tam, lai medicīnas personāls redzētu vakcinācijas iestādes, uz kurām var doties, lai saņemtu vakcīnu. Tas bija aktuāli, uzsākot vakcinācijas gaitu Latvijā decembra beigās un janvārī. Šobrīd karte ir papildināta ar visiem vakcinācijas veicējiem, tai skaitā ģimenes ārstiem. Iedzīvotājiem šī karte palīdz iepazīties ar to, vai viņa ģimenes ārsts ir vai nav vakcinācijas veicējs. Iedzīvotāji ir aicināti pieteikties caur manavakcina.lv vai pa tālruni 8989, un tad, kad ir šī iedzīvotāja vakcinācijas laiks (to nosaka prioritārās grupas), tad iedzīvotājs saņems uzaicinājumu vakcinēties. Vakcinācijas iestāde, uz kuru jāzvana, būs norādīta”.

Tātad no Vakcinācijas projekta biroja atbildes izriet – ja cilvēks nolemj vakcīnai pieteikties nevis caur manavakcina.lv/8989, bet gan pie ģimenes ārsta, viņam jāzvana savam ģimenes ārstam, neatkarīgi no tā, vai viņš veic vai neveic vakcināciju. Ja ģimenes ārsts neveic vakcināciju, viņš savu pacientu novirzīs pie kolēģa, kas to veic. “Svešam” ģimenes ārstam zvanīt tādējādi nav jēgas.

Seniori vakcinējas pret Covid-19

gallery icon
22