foto: ekrānuzņēmums no VM rīkotā informatīvā pasākuma.
Pēdējie atklājumi liecina, ka parādās arī problēmas ar ādu, izkrīt mati... Infektoloģijas centra un RAKUS ārstes stāsta par Covid-19 izraisītām komplikācijām
Latvijas infektoloģijas centra Intensīvās terapijas un reanimācijas nodaļas vadītāja, reanimatoloģe Inga Krupnova.
Sabiedrība
2021. gada 25. februāris, 15:46

Pēdējie atklājumi liecina, ka parādās arī problēmas ar ādu, izkrīt mati... Infektoloģijas centra un RAKUS ārstes stāsta par Covid-19 izraisītām komplikācijām

Jauns.lv

Ilgtermiņa komplikācijas pēc inficēšanās ar Covid-19 rodas ne tikai pacientiem, kas ir gados veci vai ar blakus saslimšanām. Tās rodas arī gados jauniem pacientiem, tostarp arī tiem, kas Covid-19 pārslimojuši vieglā vai vidēji smagā formā, Veselības ministrijas (VM) organizētā pasākumā par vakcināciju norādīja Latvijas infektoloģijas centra reanimatoloģe Inga Krupnova un Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīcas (RAKUS) reanimatoloģe Anda Piebalga.

"Arī pārslimojušo kolēģu vidū mēs novērojam, ka saglabājas šīs ilgtermiņa veselības problēmas. Galvenokārt, ilgstošais nogurums, bet tiem, kas izslimojuši pneimoniju, ilgstoši saglabājas aizdusa. Tāpat parādās locītavu sāpes, biežākas galvassāpes, muskuļu sāpes, garšas un ožas izmaiņas. Kolēģu vidū ir tādi, kuriem garša un oža nav atgriezusies pat pēc vairākiem mēnešiem pēc pārslimošanas," atklāja Latvijas infektoloģijas centra Intensīvās terapijas un reanimācijas nodaļas vadītāja, reanimatoloģe Inga Krupnova.

Tāpat viņa norādīja, ka pacientu vidū konstatēti arī atmiņas traucējumi, bet pēdējie atklājumi liecinot, ka parādās arī problēmas ar ādu - dažādi izsitumi, izkrīt mati. 

"Daudziem pacientiem, kas izslimojuši vidējā vai smagā formā rodas problēmas ar plaušām. Šie pacienti saskaras ar plaušu fibrozes izveidošanos, kas var būt līdz invalidizējošai pakāpei. Cilvēki paliek skābekļa atkarīgi. Tā cīņa par katru elpu turpinās arī pārbaucot mājās," stāstīja Krupnova. 

Savukārt tiem, kuriem jau pirms inficēšanās ir bijušas problēmas ar sirdi, tiem ir lielāki riski, ka var ātrāk attīstīties sirds mazspēja, tāpat trombozes, var piedzīvot miokarda infarktu. 

Daktere norādīja, ka ļoti bieži ir neiroloģiskie defekti - kognitīvie un mentālie traucējumi. Pat jauniem cilvēkiem mēdzot veidoties insulti ar izteiktām invalidizējošām pakāpēm.Tāpat augsts esot trombozes risks.

Viņa uzsvēra, ka strādā ne tikai ar veciem cilvēkiem. "Jaunākais pacients mums ir tikai 25 gadus vecs. Sagaidāmās veselības problēmas var būt jebkurā vecuma grupā. "

Krupnova atsaucās arī uz pētniekiem, kuri pieļauj, ka var veidoties diezgan smagas klīniskās depresijas un hroniskā noguruma sindroms. 

Arī Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīcas (RAKUS) reanimatoloģe Anda Piebalga apstiprināja, ka tiek bojāti daudzi orgāni. "Varu apliecināt, ka šī slimība ir ar ilgu un komplicētu gaitu. Visvairāk mēs redzam plaušu bojājumus jeb Covid-19 pneimonijas. Tad ir nepieciešama palīdzība, jo pacienti nevar paelpot, ir vajadzīgs papildu skābeklis."

Viņa skaidroja, ka esot četras metodes, kā pacientiem nodrošināt skābekli: sākumā caur nazālajām kanilēm, tad tiek pielietota augstas koncentrācijas maska, bet, ja arī tad nepietiek, tad pielieto augstas plūsmas skābekļa padevi. Pēdējā metode esot invazīva - pacients ir jāintubē. 

Arī Piebalga norādīja, ka visbiežāk pēc pārslimošanas rodas asinsvadu trombozes, sirds un nieru mazspēja, bieži tiek skartas smadzenes, veidojot atmiņu traucējumus un pazeminot koncentrēšanās spēju.

Dakteres arī aicināja cilvēkus vakcinēties, noraidot jebkādas bažas par vakcīnu drošumu.