foto: LETA
Pārsūdzot spriedumu Lemberga lietā, patlaban nestāsies spēkā blakuslēmums sākt kriminālprocesu pret Meroni
Šveices advokāts Rūdolfs Meroni.
Sabiedrība
2021. gada 23. februāris, 16:24

Pārsūdzot spriedumu Lemberga lietā, patlaban nestāsies spēkā blakuslēmums sākt kriminālprocesu pret Meroni

Jauns.lv / LETA

Pārsūdzot Rīgas apgabaltiesas spriedumu Ventspils mēra Aivara Lemberga lietā patlaban nestāsies spēkā tiesas blakuslēmums ar aicinājumu Valsts policijai sākt kriminālprocesu pret Šveices advokātu Rūdolfu Meroni.

Blakus lēmumu ir iespējams pārsūdzēt tikai kopā ar motivēto spriedumu. Saskaņā ar likumu blakus lēmums stājas spēkā tikai vienlaikus ar galīgo spriedumu, skaidroja tiesā.

Tiesā arī apliecināja, ka patlaban lūgumu tiesai sagatavot pilno spriedumu lietā ir iesnieguši apsūdzēto aizstāvji Māris Grudulis, Jānis Rozenbergs un Oskars Rode, apsūdzētais Aivars Lembergs, kā arī prokuratūra.

Iespējams, ka lūgumu sagatavot motivētu spriedumu iesniegs vēl kāds no lietas dalībniekiem, jo pieteikumus tiesai sagatavot pilnu spriedumu ir jāiesniedz desmit dienu laikā kopš saīsinātā sprieduma pasludināšanas.

Pēc tam tiesai būs 14 dienu laiks sagatavot pilno spriedumu, tomēr tiesa nepieciešamības gadījumā var vienu reizi pagarināt šo termiņu.

Meroni pārstāvis, advokāts Daimārs Škutāns par pirmdien tiesas pieņemto blakuslēmumu atteicās sniegt komentārus.

Jau ziņots, ka Rīgas apgabaltiesa Lemberga lietā konstatējusi apstākļus, kas liecina, ka nav izpildīts šīs tiesas augsta lēmums, tāpēc Valsts policijai būs jāizskata jautājums par kriminālprocesa sākšanu pret Meroni par Krimināllikuma 296.panta pirmajā daļā paredzētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanu.

Minētā panta pirmā daļa paredz, ka par tiesas nolēmuma neizpildīšanu vai izpildes kavēšanu var piemērot īslaicīgu brīvības atņemšanu, piespiedu darbu, vai naudas sodu.

Pirmdien pēc sprieduma tiesnese Irīna Jansone žurnālistiem skaidroja, ka pērn 17.augustā tiesa pieņēma lēmumu mainīt glabātāju arestētajai mantai, jo bija saņemtas ziņas par to, ka pret Meroni jau ir sākts kriminālprocess par mantas izšķērdēšanu.

Tiesa toreiz nolēma mantu nodot glabāšanai Iekšlietu ministrijas pārziņā esošajai Nodrošinājuma valsts aģentūrai, taču tālākajā sarakstē aģentūrai radušās problēmas mantu pieņemt. Toreiz tika norādīts, ka mantas glabātājs atsakās šo mantu nodot, skaidroja Jansone.

Rīgas apgabaltiesa 2020.gada 17.augustā bija atcēlusi Meroni no Lemberga krimināllietā arestētās mantas glabāšanas.

Pērn augustā Jansone presei norādīja, ka Meroni ir uzskatāms par personu, pret kuru ir uzsākts kriminālprocess par, iespējams, nelikumīgām darbībām ar šajā kriminālprocesā arestēto mantu un aktīviem, tostarp arestētām patiesā labuma guvēja tiesībām uzņēmumos AS "Ventbunkers", AS "Ventspils tirdzniecības osta" un AS "Kālija Parks".

Meroni tika iecelts par Lemberga mantas glabātāju tiesvedības laikā, taču bija saņēmis oponentu kritiku, ka viņš šo statusu izmantojis, lai pats gūtu ietekmi Ventspils tranzīta uzņēmumos.

Lembergs jau iepriekš vairākkārt bija sūdzējies par Meroni darbībām ar viņa arestētajiem aktīviem. Saistībā ar Meroni rīcību Valsts policijā arī ir ierosināts vismaz viens kriminālprocess.

Aivaram Lembergam piespriež 5 gadus cietumā un apcietina turpat tiesas zālē

gallery icon
137

Rīgas apgabaltiesa pirmdien koruptīvos noziegumos apsūdzētajam Ventspils domes priekšsēdētājam Aivaram Lembergam ("Latvijai un Ventspilij") piesprieda piecu gadu cietumsodu, mantas konfiskāciju un 20 000 eiro sodu.

Lembergu pēc sprieduma nolasīšanas apcietināja tiesas zālē, jo tiesa lēma līdz šim spēkā esošos drošības līdzekļus atcelt. 

Tiesa nolēma, ka Lembergam cietušajiem jāmaksā kopumā aptuveni 64 000 eiro. 

Lembergu tiesa 19 apsūdzības sadaļās atzina par vainīgu, bet 21 sadaļā attaisnoja. Lembergu atzina par vainīgu kukuļņemšana, dokumenta viltošanā, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanā, dienesta viltojumā, neatļautā piedalīšanās mantiskos darījumos, kā arī nepatiesu ziņu norādīšanā deklarācijas. Savukārt attaisnoja dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošanā un valsts amatpersonai noteikto ierobežojumu pārkāpšanā. Tiesas izvērstāks redzējums par konkrētām apsūdzības epizodēm gaidāms pilnajā spriedumā.

Lemberga dēlam Anrijam tiesa piesprieda divus gadus un vienu mēnesi cietumā, kā arī mantas konfiskāciju. Anrijs atzīts par vainīgu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanā, kā arī neatļautas piedalīšanās mantiskos darījumos atbalstīšanā.

Aivara Lemberga muiža Puzē

22. februārī, Rīgas apgabaltiesai nolasot spriedumu Aivara Lemberga lietā, tiesnese paziņojusi, ka nolemts konfiscēt arī viņa īpašumu Puzes pagastā, kas ...

gallery icon
53

Savukārt kādreizējam Lemberga biznesa partnerim Ansim Sormulim tiesa piesprieda divu gadu cietumsodu un mantas konfiskāciju. Cietumsodā tiesa nolēma ieskaitīt viņa aptuveni mēnesi ilgo atrašanos apcietinājumā 2007.gadā. Sormuli tiesa atzina par vainīgu kukuļņemšanas atbalstīšanā, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanā un neatļautas piedalīšanās mantiskos darījumos atbalstīšanā.

Lemberga dēlu un Sormulim iepriekš noteiktos ar brīvības atņemšanu nesaistītos drošības līdzekļus gan atcels tikai stājoties spēkā šādam spriedumam.

Tāpat tiesa nolēma kriminālprocesu daļā par Ventspils uzņēmēja Jurija Bespalova noziedzīgajām darbībām izbeigt sakarā ar noilgumu. Bespalovs 2012.gadā nomira.

Spriedumu iesaistījām pusēm būs iespējams pārsūdzēt apelācijas kārtībā Rīgas apgabaltiesā. Rīgas apgabaltiesa šo lietu sāka skatīt jau 2009.gadā. Nākotnē par apgabaltiesas kā apelācijas instances nolēmumu vēl būs iespējams iesniegt kasācijas sūdzību vai protestu Augstākajā tiesā.