foto: unsplash.com
Latvijā populārs mūziķis spiests rakt grāvjus, jo ar minimālo dīkstāves pabalstu ģimeni uzturēt nespēj
Foto ilustratīva nozīme.
Kultūra
2021. gada 22. februāris, 23:33

Latvijā populārs mūziķis spiests rakt grāvjus, jo ar minimālo dīkstāves pabalstu ģimeni uzturēt nespēj

Jauns.lv

Valsts ieņēmumu dienests no 2020.gada 1.decembra līdz 2021. gada 19.februārim izmaksājis dīkstāves pabalstus un algu subsīdijas kopumā 50 093 053 eiro apmērā. Nenoliedzami, atbalsts ir nepieciešams, bet pēc cik godīgiem kritērijiem aprēķina piešķiramo summu? Augsti kvalificēts mūziķis, kurš pirms pandēmijas nodokļus maksājis, Latvijas Televīzijas raidījumam "Aizliegtais paņēmiens" stāsta, ka tagad viņam piešķirts vien minimālais pabalsts - 500 eiro, jo konkrēti tajos trīs mēnešos - augustā, septembrī, oktobrī, kad darbība no valsts puses tika atļauta, viņš nav spējis gūt ienākums pirms pandēmijas līmenī. Tagad spiests neoficiāli strādāt būvniecībā, jo citādi nespēj uzturēt ģimeni.

"Protams, tas nav viegli! Es tomēr vairāk nekā 10 gadus esmu mācījies augstskolās - bakalauru, maģistru savā mākslas jomā. Kad visu to kā ar nazi nogriež, tad veselais saprāts, protams, ņem virsroku, ka ir jāmeklē kaut kas vietā. Darbu var atrast, bet ne labi apmaksātu. Un, teiksim tā, fiziski smagu. Tiem, kam nav kādas citas izglītības, tiem vienkārši ir jāstrādā ar rokām," stāsta mākslinieks. 

Tagad viņš strādā neoficiāli un samaksu saņem uz rokas. Apmēram 40 eiro dienā. 

"Man bija sadarbības gan ar pašvaldībām, gan uzņēmumiem, gan dažādām koncertu organizācijām, pārsvarā slēdzu ar viņiem autorlīgumus vai pie lielākām sadarbībām uzņēmuma līgumus. Pārsvarā uz izpildījumu - dziedāšanu, muzikālo nodrošinājumu. Pie autorlīguma pasūtītājs nomaksā nodokļus. Ja ir uzņēmuma līgums, tad arī nomaksā nodokļus. Un viņi nomaksā visus tādus pašus, kā būtu normālās darba attiecībās, proti, arī visas sociālās iemaksas," stāsta mūziķis, kurš nu spiests rakt grāvjus. 

Vienu mēnesi pirms krīzes mūziķa ienākumi bijuši 1500 uz rokas. Tad nācis pirmais vīrusa vilnis pavasarī, viņš pirmo reizi pieteicies uz dīkstāves pabalstu. 

"Maksimālais, ko es tad varēju dabūt, bija 700 eiro. Ņemot vērā, ka tajā laikā vēl bija iekrājumi un vēl paralēli notika pāris tiešsaistes pasākumi, tad ar to varēja izdzīvot," atminas vīrietis. 

Tad sekojusi vasara un rudens. Radošā koncertēšana pirms pandēmijas līmenī, protams, nav atjaunojusies.

"Viņi rēķina no tiem trim mēnešiem, kuros darbību varēja veikt - augusta, septembra, oktobra. Bet nu, salīdzinot ar laikiem, kad pandēmija nebija, ienākumi tobrīd bija daudz zemāki. Tagad saņemu pašu minimumu - 500 eiro. Es kā ģimenes cilvēks, protams, ar to izdzīvot nevaru," stāsta mūziķis. Viņš nenoliedz, ka ir bijuši brīži, kad iekšējā sajūta bijusi depresīva, bet tad saņēmies.  

"Tomēr ir divu veidu cilvēki. Vieni ir tie, kas  "Facebook" liek ierakstus, ka viss ir slikti, un otri - kas mēģina kaut ko darīt," bilst vīrietis. 

To, ka šādu pieredzi piedzīvojis ne viens vien mākslinieks, apliecina arī izdevniecības "MicRec" līdzīpašnieks, mūziķis Guntars Račs. 

Valdībā jau apstiprināts Kultūras ministrijas priekšlikums, ka no janvāra līdz jūlijam atjaunos radošo stipendiju programmu, kurā ik mēnesi varēs saņemt 650 eiro. 

Valsts solījusi risināt arī radošo personu sociālās aizsadzības jautājumu. Šogad vasarā plānots ieviest jaunu autoratlīdzību nodokļu ieturēšanas kārtību.