Aivaram Lembergam piespriež 5 gadus cietumā un apcietina turpat tiesas zālē

gallery icon
137
Sabiedrība
2021. gada 22. februāris, 18:33

Pirmās instances tiesas spriedums Lembergam neliedz tiesības kandidēt pašvaldības vēlēšanās

Jauns.lv / LETA

Pēc pirmās instances tiesas notiesājošā sprieduma Ventspils politiķim Aivaram Lembergam ("Latvijai un Ventspilij") ir tiesības kandidēt pašvaldības vēlēšanās, izriet no Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) pārstāves Lauras Zaharovas teiktā.

Atbildot uz jautājumu par Lemberga tiesībām kandidēt pašvaldību vēlēšanās, CVK pārstāve skaidroja, - kamēr attiecībā uz Lembergu nav stājies spēkā notiesājošs spriedums, tikmēr viņam ir tiesības kandidēt pašvaldību vēlēšanās.

Tiesības kandidēt ir liegtas tad, ja pret personu stājas spēkā notiesājošs spriedums galīgajā instancē, skaidroja Zaharova.

Pašvaldību vēlēšanas pašlaik paredzētas jūnija sākumā.

Kā ziņots, Rīgas apgabaltiesa šodien koruptīvos noziegumos apsūdzētajam Lembergam piesprieda piecu gadu cietumsodu, mantas konfiskāciju un 20 000 eiro sodu.

Lembergs žurnālistiem paziņoja, ka pirmās instances tiesas pieņemto spriedumu pārsūdzēs, attiecīgi viņš prognozē, ka tālākie tiesas procesi aizņems vēl desmit gadus.

Lembergu pēc sprieduma nolasīšanas apcietināja tiesas zālē, jo tiesa lēma līdz šim spēkā esošos ar brīvības atņemšanu nesaistītos drošības līdzekļus atcelt. Cietumsoda izciešanas laikā tiesa gan nolēma ieskaitīt Lemberga atrašanos apcietinājumā un pavadīto laiku mājas arestā 2007. un 2008.gadā. Lembergs toreiz pēc aizturēšanas apcietinājumā atradās no 2007.gada 14.marta līdz 10.jūlijam, bet mājas arestā - no 10.jūlija līdz 2008.gada 22.februārim.

Tāpat tiesa nolēma, ka Lembergam jāmaksā apjomīgas naudas summas vairākiem cietušajiem.

Tiesa daļā apsūdzību Lembergu attaisnoja.