foto: unsplash.com
Satversmes tiesa nav saņēmusi skaistumkopšanas asociāciju pieteikumus
Sabiedrība
2021. gada 18. februāris, 20:27

Satversmes tiesa nav saņēmusi skaistumkopšanas asociāciju pieteikumus

Jauns.lv / LETA

Satversmes tiesā (ST) līdz šim nav saņēmusi Latvijas Skaistumkopšanas speciālistu asociācijas (LSSA) un Latvijas Kosmētiķu un kosmetologu asociācijas (LKKA) pieteikumus par vienlīdzīgu attieksmi Covid-19 laikā, informēja tiesā.

Tāpat ST informēja, ka ST likums neparedz izdalīt prioritāras lietas, un ja lieta ierosināta, tās sagatavošanai paredzētais termiņš ir pieci mēneši, kuru likums pieļauj pagarināt vēl par diviem mēnešiem. Par tiesas sēdes laiku pēc lietas sagatavošanas tiek lemts rīcības sēdē.

Jau vēstīts, ka LSSA un LKKA 12.februārī paziņoja, ka, neredzot vairs iespējas pārrunu ceļā panākt vienlīdzīgu attieksmi Covid-19 laikā, nolēmušas vērsties ST.

Valdība ceturtdien 18.februārī vienojās, ka no 1.marta klātienē varētu saņemt friziera, manikīra un pedikīra pakalpojumus. Gala lēmumu plānots pieņemt otrdien, 23.februārī.

Valdība ceturtdien izskatīja Ekonomikas ministrijas (EM) izstrādāto priekšlikumu, kas atļautu klātienē sniegt atsevišķus skaistumkopšanas pakalpojumus. EM iepazīstināja valdību ar drošas skaistumkopšanas pakalpojumu sniegšanas konceptu, kas balstīts Veselības inspekcijas veiktajā risku analīzē.

EM piedāvāja ministriem lemt par vairākiem variantiem, kādā veidā atļaut sniegt skaistumkopšanas pakalpojumus klātienē - atļaut visus pakalpojumus vai tikai dažus. Izvērtējot riskus un ņemot vērā Veselības ministrijas ieteikumus, valdība lēma, ka no 1.marta klātienē varēs saņemt tikai friziera, manikīra un pedikīra pakalpojumus. Vienlaikus tika rosināts atļaut no 1.marta strādāt arī sertificētiem speciālistiem, kas sniedz medicīniskus skaistumkopšanas pakalpojumus, tomēr šis priekšlikumus pagaidām neguva valdības atbalstu.

Iepriekš tiesību eksperts Edgars Pastars atzina, ka LSSA un LKKA lieta ST netiks ierosināta, jo asociācija savu biedrus ST nevar pārstāvēt.