foto: Ekrānuzņēmums
Vilnas kleita ap degunu, galvā cepure: Covid-19 pacientei stacionārā jāguļ neciešamā aukstumā
Gintas foto, kā salusi palātā.
Sabiedrība
2021. gada 12. februāris, 21:22

Vilnas kleita ap degunu, galvā cepure: Covid-19 pacientei stacionārā jāguļ neciešamā aukstumā

Bez Tabu, TV3

Ar neciešamu salšanu Latvijas Infektoloģijas centrā saskārusies Covid-19 paciente Ginta. Bijis tik auksti, ka nācies gulēt zem vairākām segām un ar cepuri galvā, ziņo TV3 raidījums "Bez tabu".

Ginta uz Infektoloģijas centru kā Covid-19 paciente tika aizvesta 1. februārī. Ņemot vērā ārā valdošo ziemu, jau tobrīd sieviete uz stacionāru devusies ar vairākām jakām mugurā. 

"Vēlāk sākās sūdzības, ka ir auksti. Tik auksti, ka nevarot piecelties pat no gultas, salstot krūtis," stāsta sievietes meita Madara. 

Aukstums palātā bijis neizturams. Kundze saģērbusies biezākās drēbēs, uzvilkusi cepuri, sasegusi vairākas segas. 

Ne kundzei vienīgajai bijis auksti, saluši arī trīs pārējie pacienti, kuri arī meklējuši veidus, kā sasildīties. Madarai ir aizdomas, ka aukstums arī ietekmējis mammas veselības stāvokli.

"Tu esi gulošs, vēl pūš no loga, zema temperatūra... Var jau būt, ka tā bija pēdējā palāta, jo nebija, kur likt tos slimniekus," pieļauj Madara. 

Ginta slimnīcā esot pavadījusi piecas dienas, līdz nolēmusi, ka nespēj vairs izturēt stindzinošo aukstumu, ar ārsta atļauju devusies mājās turpināt ārstēšanos. Protams, sieviete ir pateicīga par ārstu rūpēm, taču nesaprot, kāpēc slimnīcas pacienti tiekot šādi saldēti.

"Kad mani ielika tajā palātā, es uzreiz pamanīju, ka tā ir vēsa. Tad pēc divām dienām arī ārā pazeminājās gaisa temperatūra. Es pārcietu vienu aukstu nakti, un tad tā nākamā aukstā nakts bija vienkārši nepanesama. Man vilnas kleita bija aptīta ap degunu, kas īpaši pat nelīdzēja, galvā bija cepure. Asaras bira kā pupas, jo bija ļoti auksti," atminas Ginta. 

Māsiņām esot ziņots, bet viņas neko neesot atbildējušas. 

"Biju tik slima, ka nemaz nebija spēka domāt. Apsēsties gultā nevarēja, potītes sala. Cietos, bet pēdējās naktis, kad ārā bija ļoti zema temperatūra, tad palikšana vairs nebija nekādā ziņā," teic Ginta, kura joprojām ārstējas, bet mājās. 

Slimnīcas pārstāvji taisnojas, ka tik skarba situācija radusies tikai šoziem, kad gaisa temperatūra salīdzinājumā ar citiem gadiem noslīdējusi īpaši zemu.

"Konstatējām to, ka kļūst aukstāks, pazeminoties gaisa temperatūrai. Iepriekš šāda problēma nebija konstatēta, mēs uzreiz izsaucām meistarus, kas pieregulēja logu ailes, bet neizdevās saregulēt pilnībā. Tehniskais dienests pie tā strādā, bet diemžēl situācija ir tāda, ka stacionārs simtprocentīgi ir aizpildīts ar pacientiem, šobrīd mēs nevaram mainīt logus. Mums diemžēl ir jāatvainojas, ka pacientei bija šāda pieredze jāpiedzīvo," atzīst Latvijas Infektoloģijas centra pārstāve Ilga Namniece.

Viņa arī norāda, ka māsiņas palīdzot pacientiem, izsniedzot papildu segas. Slimnīcas pārstāve piebilst, ka pacientes veselības stāvoklis nav pasliktinājies aukstuma dēļ.

"Konkrētas prasības, kādai jābūt temperatūrai katrā slimnīcas telpā, nav noteiktas. Prasības telpu mikroklimatam un vides nosacījumiem nosaka un uztur pati ārstniecības iestāde, ņemot vērā telpās veicamās darbības. Vienlaikus slimnīcas telpām ir jāatbilst higiēniskā un epidēmiskā režīma pamatprasībām, lai nepieļautu infekcijas slimības izplatīšanos," informē Veselības ministrijā.