Kultūra
2021. gada 8. februāris, 13:48

Aleksejs Naumovs nominēts prestižajai Hansa Kristiana Andersena balvai

Jauns.lv

Latvijas bērnu un jaunatnes literatūras padomei (LBJLP) kā IBBY (International Board on Books for Young People) Latvijas nodaļai ir tiesības izvirzīt savas valsts labākos māksliniekus un rakstniekus nozīmīgajai Hansa Kristiana Andersena balvai bērnu literatūrā un, kā noteikts, katru otro gadu organizācija šo iespēju vienmēr izmanto.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Parasti LBJLP pretendentus izraugās no Starptautiskās Jāņa Baltvilka balvas laureātu vidus. Aleksejs Naumovs to ieguva 2011.gadā, kad izdotas bija vien trīs grāmatas ar viņa ilustrācijām, bet pēdējo gadu laikā klajā nākušas arvien jaunas grāmatas, kuru ilustrācijas vienmēr pārsteidz ar vitālu krāsu spēku, tēlu spilgtumu, dziļu personisku pieredzi un jūtīgumu. Šī oriģinalitāte vainagojusies ar panākumiem ne tikai Latvijā.

foto: Anita Paegle

Profesora Alekseja Naumova CV uzrāda galvenos sasniegumus, kas bijuši iespējami pateicoties mērķtiecīgam dzīves ceļam mākslā. Viņš ir beidzis J. Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskolu un Latvijas Mākslas akadēmijas Monumentālās glezniecības nodaļu profesora Induļa Zariņa vadībā un radošo aspirantūru profesora Eduarda Kalniņa meistardarbnīcā. Bijis Francijas valdības stipendiāts, studējot glezniecību Parīzē. Viņš ir aktīvs Latvijas kultūras darbinieks, daudzu žūrijas komisiju loceklis, bijis LR Kultūras vēstnieks Francijā un viesprofesors vairākās Eiropas mākslas augstskolās. Bijis iniciators, vadītājs, apmaiņas programmu un izstāžu kurators dažādos sadarbības projektos mākslā Itālijā, Sicīlijā, Francijā, Japānā, Vācijā, Austrijā, Nīderlandē, Spānijā, Grieķijā, Krievijā, ASV un citviet. A. Naumovs ir izcils plenēra gleznotājs. Regulāri piedalījies izstādēs kopš 1979. gada, bijis vairāk kā 50 grupu izstāžu dalībnieks un mākslas projektu organizētājs, veicinot studentu radošo darbību, starptautiskus kontaktus un sadarbību ar dažādām pasaules mākslas augstskolām. Notikušas vairāk kā 100 personālizstādes. A. Naumova aktivitāti un ieguldījumu ir novērtējusi arī Latvijas valsts piešķirot māksliniekam nozīmīgo Latvijas Valsts apbalvojumu - Atzinības Krusta komandiera Ordeni.

Jau gandrīz trīsdesmit gadus A. Naumovs regulāri darbojas grāmatu mākslā. Daudzi grāmatu projekti tapuši sadarbībā ar grāmatu dizaina meistaru, mākslinieku Aivaru Sprūdžu. Par nozīmīgu Latvijas grāmatu mākslas vēsturē jāuzskata LMA jubilejas albums (A. Naumovs, A. Sprūdžs, J. Blanks. Latvijas Mākslas akadēmija. 1921 – 1996. R.: Jāņa Sēta, 1996), kurā autori ieviešot jaunus dizaina principus, radīja oriģinālu un augstvērtīgu izdevumu. Sadarbībā ar A. Sprūdžu tapis dizains izcilām Anitas Paegles ilustrētām bērnu grāmatām, kas regulāri guvušas atzinību konkursos. A. Naumova devums bērnu grāmatu ilustrācijā vairākkārt nominēts Starptautiskajai Jāņa Baltvilka balvai. Viņš ir saņēmis speciālbalvu konkursā Gada balva grāmatniecībā 2007 par augstvērtīgu glezniecības izmantojumu bērnu literatūrā M. Runguļa grāmatā Pasaka par Tebras bebru (R.: Pētergailis, 2007). Par M. Cielēnas grāmatu Pasakas par diviem (R.: ALIS, 2003) konkursā Gada balva grāmatniecībā 2003 piešķirta 2. vieta, grāmata iekļauta Starptautiskās jaunatnes bibliotēkas Minhenē rekomendējamo grāmatu sarakstā Baltie kraukļi (The White Ravens) un ar šo grāmatu A. Naumovs iekļauts IBBY pasaules ilustratoru 2006. gada goda sarakstā (IBBY Honour List 2006). 2011. gada sākumā iznāca jauna M. Cielēnas grāmata, kurā visas ilustrācijas ir gleznojis un dizainu veidojis mākslinieks A. Naumovs (Princese Aurēlija un kokspoki. R.: Lietusdārzs, 2011), par lieliskajām ilustrācijām šai grāmatai mākslinieks saņēma Jāņa Baltvilka balvu 2011.gadā un pēctecīgi Latvijas IBBY nodaļa to iekļāva IBBY pasaules ilustratoru 2012. gada goda sarakstā, (IBBY Honour List 2011).

A.Naumovs turpina gleznot – ikviena ilustrācija ir kā glezna, tā top lielā formātā. Brīvi triepieni, precīzi raksturo ikvienu personāžu, vietu un laiku. Ikvienā atrodams konkrēts motīvs, priekšmets un cilvēki, ko viņš redz un sastop ikdienā. Viņa ilustrācija ir kā tilts – tas savieno rakstnieka stāstu un mākslinieka dzīvi. Kā dinamisku, oriģinālu filmu to redz un iedomājas mazais lasītājs. Tāda ir arī Pastariņa prēmiju ieguvusī Jura Zvirgzdiņa grāmata Ahoi! Plūdi Daugavā (R.: Zvaigzne ABC, 2013).

Pašreiz top jauns projekts kopā ar leģendāro Latvijas animācijas režisori Rozi Stiebru. Tā būs filma “Sirds likums”, kurā stāstīts par kādu karaļvalsti, kurā nevienam nebija sirds, un ne tikai nebija, neviens pat īsti nezināja, kas tā sirds tāda ir, jo šajā karaļvalstī sirds bija stingri aizliegta.

Šobrīd, atrodoties pandēmijas izraisītā izolētībā, daudzi iecerētie darbi zināmā mērā ir apstājušies, taču katrs individuāli turpinām precizēt motivāciju un jēgu savam darbam. Aleksejs Naumovs katru dienu glezno – no dabas, plenērā rodot iedvesmu un piepildot pasauli ar jauniem tēliem, stāstiem un spraigām emocijām.

Pateicība Valsts kultūrkapitāla fondam par finansējumu nominācijas dalības maksai, pieteikuma dokumentācijas izveidošanai un dizainam, liels paldies Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu literatūras centram par organizatorisko un informacionālo atbalstu.