foto: REUTERS/SCANPIX
Pilnībā pabeigt reģistrēšanos "manavakcina.lv" izdevies aptuveni 3500 cilvēkiem
Sabiedrība
2021. gada 5. februāris, 14:25

Pilnībā pabeigt reģistrēšanos "manavakcina.lv" izdevies aptuveni 3500 cilvēkiem

Jauns.lv / LETA

Piektdien, sākot pieteikšanos vakcinācijai pret Covid-19 vietnē "manavakcina.lv", pirmajās stundās pilnībā to izdevies paveikt aptuveni 3500 cilvēkiem, piektdien žurnālistiem atklāja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Viņš stāstīja, ka iespēju pieteikties izmantojuši daudzi, un interesi kopš plkst.10 izrādījuši aptuveni 25 000, taču reģistrēšanos veiksmīgi noslēguši aptuveni 3500.

Pavļuts atzina, ka pašlaik ir "zināmas grūtības" ar autentifikācijas bloku "Latvija.lv", taču aicināja paciesties, jo neesot pamata uztraukties, ka kaut kas tiek nokavēts. Politiķis aicināja izmantot iespēju pieteikties vēlāk februārī un "nedrūzmēties".

Viņš arī atgādināja, ka pieteikumi tiks apstrādāti vienlīdzīgi, pēc nejaušības principa, viena kalendārā mēneša ietvaros. Pirmie vakcīnas saņems prioritārajās grupās esošie iedzīvotāji - mediķi, sociālās aprūpes centru klienti un darbinieki, cilvēki vecumā virs 60 gadiem, hroniskie slimnieki un virkne citu cilvēku.

Jau ziņots, ka piektdienas rītā, iedzīvotājiem sākot pieteikšanos vakcinācijai pret Covid-19, portāla "manavakcina.lv" darbība bija palēlināta jau neilgi pēc reģistrācijas atvēršanas, tāpēc mājaslapas darbības nodrošināšanai izveidota virtuālā gaidīšanas rinda.

"Lapai šobrīd ir ļoti liels apmeklētāju skaits. Lai nodrošinātu tās darbību, ir izveidota virtuālā rinda. Neuztraucieties, Jūsu reģistrēšanās laiks vakcīnai neietekmēs Jūsu vakcīnas saņemšanas laiku," teikts paziņojumā mājaslapā.

Tāpat norādīts aicinājums nevērt ciet konkrēto lapu. "Jūs tiksiet novirzīts uz "manavakcina.lv" tiklīdz pienāks Jūsu kārta," sacīts mājaslapā.

Katram apmeklētājam tiek norādīts arī aptuvenais gaidīšanas laiks. Dažiem tas sākotnēji pārsniedza pat stundu, bet aptuveni desmit minūšu laikā strauji samazinājās un kļuva pieejams logs "Pieteikties vakcīnai". Tālāk gan piereģistrēties neizdevās, pēc mirkļa parādoties paziņojumam, ka šis pakalpojums nav pieejams.

Slimību profilakses un kontroles cents informē, ka pirmajās mājaslapas darbības minūtēs pieteikumu intensitāte sasniedza 3000 cilvēku minūtē.

Valsts reģionālās attīstības aģentūra (VRAA) bija rēķinājusies, ka pieslēgumu skaits "latvija.lv" līdz ar "manavakcina.lv" atvēršanu palielināsies, tomēr pirmajās minūtēs tas bija ārkārtīgi liels, tādēļ notikusi sistēmas pārslodze, skaidroja VRAA pārstāvis Kristaps Prēdelis. Pašreiz VRAA speciālisti strādā pie papildu tehnisko resursu piesaistes.

Kā vēstīts, agrīnā pieteikšanās oficiāli tika atvērta piektdien plkst.10.

Agrīnās pieteikšanās mērķis ir efektīvi plānot vakcinācijas kabinetu noslodzes un jaudas. Iedzīvotāji tiek aicināti nesteigties reģistrēt savus pieteikumus pirmajās vietnes darbības dienās. Pirmie vakcīnas saņems tie iedzīvotāji, kas iekļauti prioritārajās grupās. Visi pārējie viena kalendārā mēneša laikā saņemtie iedzīvotāju pieteikumi tiks apstrādāti vienlīdzīgi, pēc nejaušības principa.

Jau tuvākajā laikā tiks atvērta arī vakcinācijas tālruņa līnija ar tālruņa numuru 8989.

Pēc valstī apstiprinātā vakcinācijas plāna februārī turpināsies mediķu vakcinācija, kā arī tiks uzsākta ilgstošas sociālās aprūpes darbinieku un klientu vakcinācija, kā arī daļa senioru.