foto: LETA
Uzdod izvērtēt kritizētā projekta "Covid-19 seku mazināšanai" lietderīgumu un to iesniegt komisijai
Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas priekšsēdētājs Kaspars Ģirģens.
Sabiedrība
2021. gada 5. februāris, 12:55

Uzdod izvērtēt kritizētā projekta "Covid-19 seku mazināšanai" lietderīgumu un to iesniegt komisijai

Jauns.lv

Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisija uzdevusi atbildīgajai Izglītības un zinātnes ministrijai veikt pētījumu programmas "Covid-19 seku mazināšanai" projektu lietderīguma izvērtējumu un to iesniegt komisijai.

Komisijas vadītājs Kaspars Ģirģens norāda, ka katram veiktajam pētījumam ir kāds mērķis, tāpēc ir svarīgi izvērtēt, vai šī pētījuma rezultāts vai rekomendācijas ir pielietotas dzīvē cīņā ar Covid-19.

Projektu virsmērķis ir ierobežot Covid-19 infekcijas slimības izplatību. Pētījumu noslēguma fāze tika plānota 2020.gada decembrī, tomēr pētījumu programmas īstenošanas termiņš tika pagarināts - daļai pētījumu par trīs mēnešiem, bet daļai pētījumu par sešiem mēnešiem.

"Valdība ir piešķīrusi 4,96 miljonus eiro zinātniekiem, lai tie ar pētījumu starpniecību izstrādātu rīcības politikas, kas palīdzētu mazināt pandēmijas ietekmi dažādās jomās. Ņemot vērā straujo Covid-19 izplatību, komisijas sēdē tika apšaubīts, vai pētījumu izstrādes temps un, iespējams, arī atsevišķu pētījumu kvalitāte un lietderība attaisnos ieguldītos valsts līdzekļus. Arī Valsts kontrole informēja par jau uzsāktu pārbaudi saistībā ar šai pētījumu programmai piešķirto finansējumu," atzīst Kaspars Ģirģens.

Komisijas deputāti atzinīgi novērtēja zinātnieku paveikto pētījumu programmā. Kopā tika īstenoti 10 pētījumu projekti ar 52 apakšprojektiem dažādās jomās, sākot ar praktiskiem risinājumiem medicīnā un veselības veicināšanā līdz pat rekomendācijām politikas veidotājiem ekonomikā un nodarbinātības veicināšanā. Vairākiem projektiem ir pagarināts termiņš līdz jūnija beigām. Saskaņā ar Izglītības un zinātnes ministrijas sagatavoto prezentāciju, 55% no piešķirtajiem 4,96 miljoniem eiro veido atlīdzības pētījumu veicējiem.

Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisija rīkoja sēdi par valsts pētījumu programmu "Covid-19 seku mazināšanai". Sēdē tika uzklausīti par programmu atbildīgās Izglītības un zinātnes ministrijas, Latvijas Zinātnes padomes, pētījuma veicēji, pētījumu programmas "Covid-19 seku mazināšanai" stratēģiskās padomes un Veselības un Ekonomikas ministrijas pārstāvji, kas informēja par īstenotajiem projektiem un to potenciālu praktiskā izmantošanā.

Vēstulē Saeimas komisija uzdevusi atbildīgajai Izglītības un zinātnes ministrijai pēc valsts pētījumu programmas "Covid-19 seku mazināšanai" īstenošanas sagatavot un iesniegt kopsavilkumu par katra pētījuma lietderības un finanšu atbilstības izvērtējumu, tajā skaitā, norādot pētījumu sagatavošanas termiņu pagarināšanas iemeslus 2020.gada nogalē, kā arī pētījumu praktiskās pielietošanas iespējas nākotnē kad, kur katrs pētījums tiks izmantots.

Kopsavilkumi jāiesniedz par 3 mēnešiem pagarinātajiem projektiem līdz 2021.gada 15.maijam; par 6 mēnešiem pagarinātajiem projektiem līdz 2021.gada 15.septembrim.