Sabiedrība
2021. gada 5. februāris, 09:56

Vairāki vakcinētie mediķi kļuvuši par vīrusa nēsātājiem

Jauns.lv

Vairāki Latvijas mediķi, kuri saņēmuši abas Covid-19 vakcīnas devas, paši kļuvuši par koronavīrusa nēsātājiem. Visiem inficēšanās atklāta nejauši, jo nebija slimības pazīmju. Komentējot notikušo, infektologi atgādināja, ka vakcinācija nepasargā no inficēšanās. Toties slimība norit viegli un nav letāla iznākuma, ziņo Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma".

Arī pēc divu vakcīnas devu saņemšanas iespējams inficēties ar Covid-19. To pierāda analīzes, ko ik nedēļu veic Latvijas slimnīcu darbiniekiem. Vīrusa klātbūtne tiek atklāta, taču slimības gaita nav pat pamanāma vai tā ir viegla. 

Rīgas Stradiņa universitātes profesore Ludmila Vīksna norāda, ka vakcīna nepasargā no inficēšanās. "Vīruss taču nezina, vai es esmu vakcinēta. Tas redz, ka slimību nevar izraisīt, jo man  antivielas pret to strādā. Ja tajā brīdī veic analīzes, tad gan, protams, atrod," skaidro Vīksna. 

Viņa turpina: "Vakcīnas mērķis – lai nenomirtu un neslimotu smagā formā. Tas vīruss, ja saņem pretsparu, tad arī mazāk izplatās. Tas viss prasa vēl pētīšanu. Starp tiem, kas divas vakcīnas saņēmuši, es zinu vairākus, kuriem ir konstatēts vīruss, bet neviens no viņiem nav pats slimojis. Tas ir ļoti nozīmīgi!"

Vīksna arī norāda, ka pēc pirmās vakcīnas devas saņemšanas saslimusi kāda viņas kolēģe, kas ir riska grupā. "Slimoja starp viegli un vidēji, bet tā es domāju, ka viņa būtu aizgājusi bojā," teic Rīgas Stradiņa universitātes profesore.

Nacionālā veselības dienesta apkopotie dati liecina, ka kopumā Latvijā līdz ceturtdienai pirmo poti pret Covid-19 bija saņēmuši 17 486 cilvēki, no tiem 10 827 jau ir noslēguši vakcināciju, saņemot abas devas.