Tava izglītība
2021. gada 16. janvāris, 22:05

"Ir pedagogi, kas saņēma piecus vai septiņus eiro" - kādas piemaksas saņēma skolotāji par attālināto mācību procesu

Jauns.lv

Lai novērtētu pedagogu darbu un ieguldījumu attālinātā mācību procesa laikā, valdība lēma skolotājiem izmaksāt piemaksas par aizvadīto rudens mācību semestri. Lai arī vidējās piemaksas apmēram būtu jābūt ap 50, tomēr realitātē daudzi saņēmuši vien pāris eiro, vēsta Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma".

Codes pamatskolā, kas atrodas Bauskas novadā, pašlaik mācās 123 skolēni, no kuriem vecāko – 7. līdz 9. klašu audzēkņi - mācās tikai attālināti. Izglītības un zinātnes ministrija Codes pamatskolai kopumā piešķīra 511 eiro.

Matemātikas skolotāja Latvijas Televīzijai atklāj, ka savas piemaksas apmēru pat īsti nav pamanījusi. "Tad, kad man pietrūkst, tad es sāku pētīt, kur es to esmu iztērējusi. Kamēr es iekļaujos budžetā, netērēju laiku šādām lietām. Mēs tāpat strādājam, alga jau netika atņemta. Protams, tagad ir vairāk darba, bet kā to izmērīt summās? Es droši vien nemācēšu komentēt," saka Codes pamatskolas matemātikas skolotāja Gunta Sirmele.

Skolas direktore Laila Jurcika atklāj, ka mazākā piemaksa bijusi 15 eiro, bet lielākā – 68 eiro.

Aprēķinā ņemts vērā, cik skolotājam vispār bijušas mācību stundas, cik daudz no tām tiešsaistē un cik radošs pedagogs bijis, stundas ne tikai pasniedzot, bet arī, veidojot, piemēram, video klipus. 

"Vidējā piemaksa bija 35 eiro apmēram," atklāj Jurcika, piebilstot, ka tā bijusi piemaksa par divu mēnešu darbu. " Tā summa ir maza, bet tas ir vairāk nekā nekas. Pavasarī nebija nekā!"

Protams, pēc nodokļu nomaksas bankas kontā skolotāji saņēma vēl mazāku summu.

"Slodze ir liela un tā summa noteikti neatsver to ieguldīto darbu," atzīst Jurcika. 

Tikmēr Daugavpils novada Biķernieku pamatskola no Izglītības un zinātnes ministrijas saņēma vēl mazāk - vien 290 eiro.

Biķernieku pamatskolas direktors Aleksejs Mackevičs stāsta, ka vidēji pirms nodokļu nomaksas pedagogi saņēmuši no 20 līdz 25 eiro.

"Mums ir arī vismaz trīs pedagogi, kas saņēma piecus vai septiņus eiro, bet vēl jānoņem nost nodokļi," teic Mackevičs. 

Nenoliedzami, katras stundas sagatavošana tiešsaistē prasa daudz vairāk laika.

"Līdz šim gadam es staigāju bez brillēm, ja? Šobrīd varu pateikt tikai vienu, ka diemžēl bez brillēm es vairs nevaru strādāt, jo vienkārši neredzu," atklāj Mackevičs.

Skolotāju arodbiedrība gada nogalē saņēma saņēma ne vienu vien vēstuli no skolotājiem dažādās Latvijas pašvaldībās, kas arī vaicāja, vai tiešām šāds ir novērtējums par darbu ārkārtējās situācijas laikā.

"Jā. Mēs uzskatām, ka tas nav pietiekami. No vienas puses, mēs priecājamies, ka vispār tāda naudiņa tika piešķirta, tas 1,1 miljons, bet tajā pašā laikā redzat, ka laba doma kādreiz realizējas tā, ka paliek miele diezgan lielai pedagogu daļai," norāda Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības vadītāja Inga Vanaga.

Pašlaik Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) pārraudzībā izveidota īpaša darba grupa, kurā izstrādās konkrētus kritērijus, pēc kādiem aprēķinās piemaksas par attālināto darbu šajā mācību cēlienā.