foto: visitjurmala.lv
Lukašenko sanatorija Jūrmalā paglābjas no sankcijām
Jūrmalā Baltkrievijas diktatora Lukašenko pārraudzībā darbojas padomju laikā vēl par Baltkrievijas PSR līdzekļiem uzbūvētā sanatorija “Belorusija”. Ja Lietuvā analoģiska sanatorija sankciju dēļ pārtraukusi darbu, tad Bulduros tā joprojām uzņem viesus.
Politika
2021. gada 25. janvāris, 05:53

Lukašenko sanatorija Jūrmalā paglābjas no sankcijām

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Lietuvas "Swedbank", īstenojot sankciju mehānismu, slēgusi Druskininku sanatorijas "Belorus" bankas kontus, un tās darbība apturēta. Tikmēr Jūrmalā diktatora Aleksandra Lukašenko pārraudzībā darbojas sanatorija "Belorusija".

Tā turpina darbu, iespējams brīvi rezervēt numuru, tikai viesiem jāuzrāda apliecinājums, ka viņi nav slimi ar Covid-19. Decembrī sanatorija no Latvijas valsts saņēmusi dīkstāves pabalstu.

Lietuvā nepaveicas

Belorusija daudzkārt ir juridiski mainījusi nosaukumu, oficiāli ir bezpeļņas organizācija, bet visu laiku pakļauta Baltkrievijas prezidentam. Baltkrievijas pilsones Natālija Soboļevska un Jeļena Ļebedeva nodibinājuma valdē 2016. gadā ieceltas ar Baltkrievijas Prezidenta Lietu pārvaldes vadītāja pavēli, valdē strādā arī Latvijas pilsonis Aleksandrs Gruzdovs.

2019. gadā strādāts ar 106 586 eiro zaudējumiem, rehabilitāciju saņēmuši 7049 cilvēki, Baltkrievijas budžeta finansējums bija 319 377 eiro.

Tikmēr sanatorija Druskininkos bijusi spiesta pārtraukt darbu. "Swedbank", pamatojoties uz Eiropas Savienības (ES) noteiktajām sankcijām, 18. decembrī iesaldēja "Belorus" kontus. Seims nolēmis, ka sanatorija "Belorus" vairs nesaņems Covid-19 dīkstāves subsīdijas, bet atļāvis izmaksāt vienreizējus pabalstus darbiniekiem, kuri aizies no darba šajā dziednīcā.

Tā ir pirmā reize, kad starptautiskas sankcijas noteiktas Lietuvā strādājošam uzņēmumam. Lielākā daļa no gandrīz 400 "Belorus" darbinieku ir Lietuvas pilsoņi, kuri velti piketēja un vērsās pēc palīdzības pie Seima, valdības, prezidenta un arī Baltkrievijas opozīcijas līderes Svjatlanas Cihanouskas.

Pašas dziednīcas sankciju sarakstā nav, taču 17. decembrī tajā iekļauta Baltkrievijas Republikas Prezidenta Lietu pārvaldes Galvenā saimnieciskā pārvalde, kas, pēc Lietuvas Reģistru centra datiem, ir vienīgā sanatorijas akcionāre.

foto: lv.belorusija.lv
Sanatorijas “Belorusija” mājaslapā skaidri un gaiši norādīts, ka tā darbojas Aleksandra Lukašenko pārraudzībā.

Birokrātiska īpatnība

Jūrmalas sanatorija izslīdējusi caur sankciju adatas aci, pateicoties birokrātiskām niansēm juridiskajā statusā.

Ārlietu ministrijas Preses dienestā "Kas Jauns Avīzei" skaidro: "Jūrmalā esošā sanatorija "Belorusija" ir saistīta ar Baltkrievijas prezidenta pārvaldi, taču pret to tiešā veidā sankcijas nav noteiktas. Jāņem vērā, ka sankcijas finanšu ierobežojumu veidā ir noteiktas tikai pret konkrētām personām, nevis Baltkrievijas valsti kopumā."

Proti, Lietuvas gadījumā sanatorija atrodas Baltkrievijas Prezidenta Lietu pārvaldes Galvenās saimnieciskās pārvaldes kontrolē, Jūrmalā – Lietu pārvaldes paspārnē. Sankcijas vērstas pret saimniecisko pārvaldi, nevis visu Lietu pārvaldi.

"Ārlietu ministrija atbilstoši tās kompetencei neveic padziļinātās pārbaudes, lai noskaidrotu Latvijā reģistrētu juridisko personu un fizisko personu iespējamo slēpto saistību ar personām, pret kurām noteiktas sankcijas. Šis jautājums ir tiesībsargājošo institūciju kompetencē," piebilst Preses dienestā.

Ko paredz likums

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) preses pārstāve Aija Brikše "Kas Jauns Avīzei" gan norāda: "Sanatorija "Belorusija" ir nonākusi FKTK redzeslokā, bet mēs nedrīkstam atklāt informāciju par konkrētām finanšu iestādēm, to klientiem, kā arī atklāt uzraudzības informāciju un to komentēt."

Starptautisko un Latvijas nacionālo sankciju likums nosaka: ja attiecībā uz sankciju subjektu noteikti finanšu ierobežojumi, visām iestādēm atbilstoši to kompetencei ir pienākums nekavējoties un bez iepriekšēja brīdinājuma iesaldēt visus finanšu līdzekļus, kas tieši vai netieši, pilnībā vai daļēji ir sankciju subjekta īpašumā, valdījumā, turējumā vai kontrolē, kā arī liegt sankciju subjektam piekļuvi finanšu līdzekļiem un finanšu instrumentiem. Likuma izpildi uzrauga FKTK.

ES ekonomiskās sankcijas vērstas pret Baltkrievijas fiziskajām un juridiskajām personām, kas atbalsta autoritāro līderi Aleksandru Lukašenko vai saistītas ar pēcvēlēšanu protestu apspiešanu.