Kultūra
2021. gada 12. janvāris, 12:11

Mūžībā devies kinooperators un pedagogs Jānis Milbrets

Jauns.lv / LETA

Mūžībā 77 gadu vecumā devies kinooperators un pedagogs Jānis Milbrets, informē Latvijas Kinematogrāfistu savienībā (LKS).

LKS norādīja, ka Milbrets ir īpašs latviešu dokumentālā kino, leļļu, zīmētās animācijas un kombinēto uzņēmumu operators. No 1966. līdz 1978.gadam viņš studējis Vissavienības valsts kinematogrāfijas institūta kinooperatoru fakultātē, kur ieguvis kinooperatora kvalifikāciju. Milbrets bija Latvijas Kinematogrāfistu savienības biedrs kopš 1982.gada.

Savu radošo darbību viņš uzsācis Rīgas kinostudijā 1962.gadā kā operatora asistents un kombinēto uzņēmumu operators, kas deva zināšanas un pieredzi turpmākajai darbībai. Filmējot dokumentālās filmas un piedaloties spēlfilmu uzņemšanā, viņa īpašās prasmes bija atrisināt tehnoloģiski komplicētus uzdevumus, ko viņš pilnveidoja visa mūža garumā.

LKS uzsvēra, ka Milbrets ir operators vismaz 50 filmām, kuras raksturo izteiksmīga plastika un spilgti tēlaina forma, un simtos skaitāmiem kinožurnālu sižetiem, kuros iemūžināta mūsu vēsture. Viņa kontā ir septiņas leļļu un 12 zīmētājs animācijas filmas, tai skaitā 1993.gada "Kaķīša dzirnavas" un 1993.gada "Fantadroms" Milbreta veidotie darbi saņēmuši gan Lielos Kristapus, gan starptautiskas balvas un atzinības.

Pēc LKS paustā, nozīmīga ir Milbreta darbība kinooptikas testēšanā, modernizēšanā un jaunās kinofilmēšanas objektīvu paaudzes izstrādāšanā 35 milimetru un "super" 16 milimetru kinokamerām, viņa triku un specefektu filmēšanas konsultanta darbība Latvijā un arī ārvalstīs.

Pagājušā gadsimta 1990.gadu sākumā Milbrets piedalījies Latvijas Kultūras akadēmijas Kinooperatoru fakultātes radīšanā un mācību programmas izstrādē. Līdz 2005.gadam lasījis lekciju ciklus disciplīnās "Kinooptika", "Zinātniskā filmēšana", "Kino tehnoloģijas", "Kombinētie uzņēmumi, triki un specefekti". Viņš ievadījis profesionālās filmēšanas un fotomākslas noslēpumos arī Baltijas Krievu institūta, Starptautiskās Praktiskās psiholoģijas augstskolas un Latvijas Universitātes studentus līdz 2017.gadam, izcilniekus apbalvojot ar vienmēr gardām konfektītēm.

Kinooperatora Milbreta izvadīšana notiks 15.janvārī plkst.14 no Rīgas pirmo Meža kapu vārtiem, ievērojot pandēmijas ierobežojumus. LKS izteica visdziļāko līdzjūtību piederīgajiem, draugiem un kolēģiem.