foto: Edijs Pālens/LETA
Vakcīna paredzēta mediķiem, bet potējas slimnīcas vadītājs? Skaidrojam notikušā apstākļus
Līdz šim skaidrojoša informācija par “Twitter” pausto un to, vai slimnīcas tiešām kaut ko pārkāpušas, tā arī nesekoja ne no ministres, ne ministrijas.
Sabiedrība
2021. gada 8. janvāris, 06:34

Vakcīna paredzēta mediķiem, bet potējas slimnīcas vadītājs? Skaidrojam notikušā apstākļus

Edvīns Rakickis

Jauns.lv

Īsi pirms valdības vadītājs Krišjānis Kariņš (JV) izteica neuzticību veselības ministrei Ilzei Viņķelei (Attīstībai/Par!), nu jau bijusī ministre sociālajā tīklā "Twitter" paziņoja, ka saņemta informācija "par kādām reģionālajām slimnīcām", kurās, iespējams, bez mediķiem un darbiniekiem, kuri strādā ar Covid-19 pacientiem, vakcinēti arī administrācijas pārstāvji. Ministrija šo informāciju solīja pārbaudīt.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Jauns.lv vērsās Veselības ministrijā (VM), lai noskaidrotu, vai kopš 30. decembra ir izdevies tikt skaidrībā ar izskanējušo par vakcīnu izlietošanu reģionālajās slimnīcās.

No Viņķeles ieraksta “Twitter” var noprast, ka, viņas ieskatā, šāda rīcība varētu būt neatbilstoša vakcinācijas plānam un ministrijas rīkojumam.

“Atgādinu, ka saskaņā ar vakcinācijas plānu un VM rīkojumu primāri vakcinējami mediķi un slimnīcu darbinieki, kas strādā ar Covid-19 pacientiem. Par šīs kārtības nodrošināšanu un uzraudzību atbildīgs slimnīcas vadītājs,” ierakstā bilda Viņķele.

Tikmēr citu šī sociālā tīkla lietotāju viedokļi dalījās. Daļa pauda sašutumu par šādu iespējamību, kamēr daļa norādīja, ka slimnīcas tā, iespējams, rīkojušās loģisku apsvērumu vadītas.

Ministrijas pašreizējā nostāja atšķiras no bijušās ministres paustā

Taču 6. janvāra telefonsarunā ar VM Komunikācijas nodaļas vadītāju Oskaru Šneideru top skaidrs, ka pašai ministrijai ir pilnīgi cits skatījums uz praksi – pirmajā kārtā pie viena vakcinēt arī tos slimnīcas darbiniekus, kuri nav mediķi un kuriem nav tieša sakara ar Covid-19 pacientiem.

Īsā telefonsarunā Šneiders paskaidro, ka šāda rīcība konstatēta Vidzemes reģionālajā slimnīcā (VRS) – tur, cita starpā, vakcinējies arī pats VRS valdes priekšsēdētājs Uģis Muskovs, un par to publiski paguvis izteikties vēl pirms Viņķeles “Twitter” ieraksta par saņemto un pārbaudāmo informāciju “reģionālajām slimnīcām”.

Latviju sasniegušas pirmās "Pfizer" un "BioNTech" izstrādātās vakcīnas

gallery icon
18

Par Muskova vakcinēšanos, atsaucoties uz pašu Muskovu, vēl 28. decembrī rakstīja portāls Valmiera.lv.

VM pārstāvis Šneiders tad arī telefoniski informēja Jauns.lv, ka, pretēji tam, par ko varētu liecināt bijušās ministres sacītais “Twitter”, ministrija nevērsīsies pret slimnīcām šīs rīcības dēļ.

Kā iemesls tiek minēti uzglabāšanas un izlietošanas noteikumi, kas jāievēro, izmantojot Latvijā iepirktās “BionTech" un "Pfizer” ražotās vakcīnas.

Saskaņā ar Zāļu valsts aģentūras apkopoto informāciju šī ražotāja vakcīnas sešus mēnešus var uzglabāt -60C līdz -90C temperatūrā, bet 5 dienas temperatūrā no +2C līdz +8C.

Kas būtiski – pēc atšķaidīšanas, flakons, kurā ietvertas piecas vakcīnas devas, ir jāizlieto sešu stundu laikā.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

VM pārstāvis Šneiders attiecīgi paskaidroja, ka, ņemot vērā laika intervālus, atlikušo devu transportēšana un izlietošana, piemēram, citas slimnīcas mediķiem un personālam, kurš ir tiešā saskarsmē ar Covid-19 pacientiem, loģistikas apsvērumu dēļ nav realizējama.

“Ministrija arī negrasās pastiprināti skatīties uz slimnīcām, kurās tiek piekopta šāda prakse. Slimnīca ir vieta, kur risks Covid-19 saslimšanas risks pats par sevi ir salīdzinoši augstāk un šim riskam, lielākā vai mazākā mērā, ir pakļauti arī citi slimnīcas darbinieki, kuri ārstniecības iestādes adekvātai funkcionēšanai ir svarīgi,” pamatoja VM pārstāvis Šneiders.

Latvijā uzsāk vakcinēšanu pret Covid-19

28. decembrī Latvijā uzsākta mediķu vakcinēšana pret Covid-19 ar "Pfizer" un "BioNtech" ražoto vakcīnu "Comirnaty".

gallery icon
21

Vidzemes slimnīcas vadītājs vakcinējies, lai rādītu piemēru

Ar mērķi gūt skaidrību par to, kā tieši VRS izlietotas iedalītās vakcīnas, Jauns.lv sazinājās ar slimnīcas valdes priekšsēdētāju Uģi Muskovu. Muskovs telefonsarunā norādīja, ka pats vakcinējies pēc aicinājuma rādīt piemēru slimnīcas personālam.

"Jūs jau redziet, kāda ticamība daļā sabiedrības ir vakcīnām. Slimnīcas vadītājam ir jārāda piemērs. To arī darīju. Turklāt administrācijas darbinieki mūsu slimnīcā nav vakcinēti," pauda Muskovs.

Vadītājs arī neslēpj, ka pirmajās dienās starp mediķiem bijis vērojams zināms kūtrums, taču pēcāk, redzot, ka Latvijā daudzi medicīnas pārstāvji publiski atrāda savu vakcinēšanās procesu, piekrišana esot pieaugusi.

"Šobrīd no tiem, kuri ir izrādījuši tādu vēlmi, esam vakcinējuši ap 80%. Paredzams, ka nākamnedēļ viss vakcinēšanas pirmajā kārtā iekļautais personāls būs vakcinēts," informēja Muskovs.

Pieminot arī "Pfizer" un "BioNTech" vakcīnu uzglabāšanas un izlietošanas noteikumus, slimnīcas vadītājs pauda, ka šajā ārstniecības iestādē "neviena vakcīna nav gājusi zudībā".