Vējonis: "Latvijas iedzīvotāji nedzīvo slikti, tomēr var vēl labāk"
Valsts prezidents Raimonds Vējonis uzskata, ka Latvijas attīstība padomju laikā atpalikusi par 50 gadiem no Rietumeiropas.
Sabiedrība
2015. gada 6. septembris, 12:10

Vējonis: "Latvijas iedzīvotāji nedzīvo slikti, tomēr var vēl labāk"

Jauns.lv

Mēs Latvijā nebūt nedzīvojam slikti, tomēr varam vēl labāk, uzskata Valsts prezidents Raimonds Vējonis un uzsvēra, ka izaugsmes procesā jāpiedalās ikvienam valsts iedzīvotājam.

Runājot par valsts attīstību un iedzīvotāju labklājību, kā arī sabiedrības biežo neapmierinātību ar savas dzīves līmeni, Vējonis skaidroja, ka Eiropas Savienībā (ES) pastāv atšķirība starp jaunajām un vecajām valstīm. "Mēs vienmēr labprāt atceramies tā sauktos ulmaņlaikus, sakot, ka tad nu gan mēs dzīvojām ļoti labi, mēs bijām viena no spēcīgākajām Eiropas valstīm, bijām attīstīti un bagāti. Diemžēl pēc tam nāca padomju režīms, kas neļāva mums turpināt attīstīties," sacīja prezidents. Viņš skaidroja, ka laikā, kad Eiropā notika attīstība, mēs ekonomikā iepalikām par gadiem 50.

"Tomēr tajā pašā laikā būtiski apzināties, ka mēs parasti neesam apmierināti arī ar savu valdību, Saeimu, politiķiem. Arī tas, vai mēs dzīvojam pozitīvās vai negatīvās emocijās, veido mūsu neapmierinātības līmeni attiecībā uz dzīves līmeni. Jāatzīst, ka pietrūkst jau pieminētās informētības un konsekvences lēmumos. Diemžēl mūsu valstī ir situācijas, kad var izvairīties no likuma ievērošanas un par to nesaņemt nekādu sodu," pauda prezidents.

Vaicāts, ko darīt, lai uzlabotu sabiedrības noskaņojumu, Vējonis norādīja, ka mums valstī jārada tāda uzņēmējdarbības vide, kur uzņēmēji var attīstīties, kur ir labas darbavietas, kur varam veidot ģimenes, kur dzimtu bērni. Viņš gan aicināja neidealizēt, jo arī bagātajās valstīs, veicot aptaujas, secināts, ka cilvēki bieži vien nav apmierināti ar dzīves līmeni, jo vienmēr gribas dzīvot vēl labāk. "Man nāk prātā Lidijas Lasmanes-Doroņinas teiktais, ka viņai ir iespēja salīdzināt to, kāds bijis dzīves līmenis Latvijas laikā, kad viņa bija maza, kara laikā, padomju gados un tagad. Patiesībā mēs nemaz nenovērtējam, ka nedzīvojam slikti. Mums, protams, gribas dzīvot vēl labāk, bet mēs nedzīvojam slikti. Mums vienkārši jāpaskatās apkārt," aicināja prezidents, par piemēru minot bijušā padomju bloka valstis.

"Baltijas valstis tomēr ir uz visaugstākās attīstības pakāpes, jo ne Gruzija, ne Uzbekistāna, ne Tadžikistāna nevar lepoties, ka dzīves līmenis būtu augstāks, kaut izejas pozīcijas bija vairāk vai mazāk vienādas. Aizbraucot uz Āfriku, vispār nekur nav tāda dzīves līmeņa kā Latvijā," sacīja Vējonis, piebilstot, mēs nedzīvojam slikti, jo mēs dzīvojam labi, bet "mums ir jādara daudz, lai mēs dzīvotu vēl labāk".

Intervija ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni - video:

LETA / Foto: Ieva Čīka/LETA