foto: LETA
Šogad nenotiks Ziemassvētku kauju 104.gadadienas atceres pasākums, taču būs izgaismota piemiņas vieta Ložmetējkalnā
Ziemassvētku kauju piemiņas vietas Tīreļu mežniecībā.
Novadu ziņas
2021. gada 3. janvāris, 09:33

Šogad nenotiks Ziemassvētku kauju 104.gadadienas atceres pasākums, taču būs izgaismota piemiņas vieta Ložmetējkalnā

LETA

Izpaliekot Ziemassvētku kauju 104.gadadienas atceres pasākumam, pašvaldība no 5.janvāra līdz 11.janvārim izgaismos piemiņas vietu Ložmetējkalnā, informēja Jelgavas novada pašvaldības pārstāve Enija Kreicberga-Kapša.

Viņa atzina, ka šogad atceres pasākums pašvaldībā aizritēs klusas pieminēšanas un atbildīgas rīcības zīmē.

"Godinot strēlnieku varonību, Ložmetējkalns šogad janvāra sākumā nepulcēs uz ierastajiem atceres pasākumiem - ne uz kauju rekonstrukciju "Mangaļos", ne uz atceres dievkalpojumu, ne atmiņu ugunskuriem. Un tomēr Ziemassvētku kauju stāsts Latvijas vēsturei ir fenomenāls, tāpēc pašvaldība rosina kaut vai ģimenes pulkā tradicionālās atceres vietas Ložmetējkalnā apmeklēt," pauda Kreicberga-Kapša, piebilstot, ka pašvaldība piemiņas vietu Ložmetējkalnā izgaismos ar svecēm klusai un svētītai atcerei.

Pašvaldībā skaidroja, ka pēdējos gados viena no pasākuma kulminācijām bija pašvaldības iedibinātais lāpu gājiens no Ziemassvētku kauju muzeja "Mangaļi" līdz Ložmetējkalnam, kas pulcēja gan jaunsargus, gan ikvienu interesentu. Šoreiz gājiens netiek organizēts, bet septiņus kilometrus garais ceļa posms būs "iezīmēts" ar atstarojošiem kontrolpunktiem, lai tām ģimenēm vai individuālajiem gājējiem, kas šogad izlems šo ceļa posmu jeb personīgo gājienu noiet, būtu iespējams to izdarīt bez sarežģījumiem. Iedzīvotāji aicināti ņemt līdz gan lāpas, lai izgaismotu sev ceļu, gan telefonus, kuros ievadīt maršruta koordinātes. Īpaši izveidots maršruts, kas ļaus precīzi orientēties ceļa posmos, elektroniski apskatāms pašvaldības mājaslapā.

Kreicberga-Kapša uzsvēra, ka apmeklētājiem jāpadomā par vietu, kur atstāt savu transportlīdzekli, jo šoreiz netiek organizēta interesentu nogādāšana uz "Mangaļiem" un atpakaļ. "Tas nozīmē, ja automašīna tiek atstāta pie "Mangaļiem", lai ietu gājienā, jārēķinās ar dubultu ceļu, jo no "Mangaļiem" līdz Ložmetējkalnam un atpakaļ ir teju 14 kilometri," atzina pašvaldības pārstāve.