foto: LETA
Ballīte viesu namā pie Siguldas katram tās dalībniekam beidzas ar prāvu naudas sodu
Sabiedrība
2021. gada 1. janvāris, 15:01

Ballīte viesu namā pie Siguldas katram tās dalībniekam beidzas ar prāvu naudas sodu

Jauns.lv

Gadumijā likumsargi kādā Siguldas tuvumā esošā viesu namā konstatējuši pulcēšanos privātā pasākumā, kur tika svinēts Jaunais gads. Nolemts kopumā 11 dalībniekiem katram piemērot sodu 500 eiro apmērā, bet pasākuma organizatoram – 2000 eiro, informēja Valsts policijā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Tāpat ir uzsākts administratīvā pārkāpuma process pret viesu nama īpašnieku kā juridisku personu.

Nakts laikā policisti visā Latvijā vairākkārtīgi ir konstatējuši neatļautu pulcēšanos, īpaši jauniešu vidū.

Bija vērojams, ka daļa iedzīvotāju ikgadējo Jaunā gada salūtu mēģinājuši izšaut jau pirms pulksten 22.00, vai to darījuši privātmāju teritorijā.

Policija bija informēta, ka personas šāvušas raķetes arī daudzīvokļu namu pagalmos, vienlaicīgi meklējot risinājumus kā to darīt nepamanītiem, piemēram, ātri izskrienot ārā no mājas, noliekot raķetes un skrienot atpakaļ.

Vienā gadījumā likumsargi konstatējuši, ka kāda persona Rīgā šauj salūtu no braucošas mašīnas. Saistībā ar šo gadījumu ir uzsākts administratīvā pārkāpuma process.

Lai nodrošinātu noteikto ārkārtējas situācijas noteikto ierobežojumu un mājsēdes uzraudzību, gadumijā visā Latvijā tikai iesaistīti plaši resursi. Papildu tiem policijas spēkiem, kas veic ikdienas pamatuzdevumus, aizvadītajā naktī uzraudzībā tika iesaistīti vēl 1506 Valsts policijas un 178 pašvaldību policistu, 53 robežsargu un 298 zemessargu.

Kopumā Jaunā gada naktī mājsēdes kontroles pasākumos pārbaudītas 5346 personas, no tām 1779 gadījumos bijuši pamatoti aizpildīti pašapliecinājumi par uzturēšanās vietas atstāšanu. Katrs gadījums ir vērtēts individuāli un likumsargi nav uzreiz sodījuši – 2652 gadījumos ir dotas preventīvas norādes.

Tomēr tajā pat laikā šonakt ir uzsākti 1136 administratīvā pārkāpuma procesi, kā arī fiksēts vēl vismaz 431 pārkāpums, par kuriem tiks uzsākti administratīvie procesi. Jāpiemin gan, ka šie pārkāpumi konstatēti tieši mājsēdes ierobežojuma laikā no pulksten 22.00 līdz 05.00 un nav minēti vēl citi 31. decembrī fiksētie ārkārtējas situācijas ierobežojumu pārkāpumi.

Iemesli ierobežojumu neievērošanai ir dažādi – kāds apgalvo, ka nav zinājis par tādiem, citi savukārt uzskata, ka uz viņiem ierobežojumi neattiecas. Daudzos gadījumos jau ir piemēroti arī sodi 300, 500, 1000 un arī 2000 eiro apmērā.

Jāteic, ka policistiem šajā naktī visā Latvijā diezgan bieži nācies saskarties arī ar agresīviem un iereibušiem iedzīvotājiem, kuri centušies konfliktēt ar likumsargiem. Vēloties veikt datu pārbaudi, daudzos gadījumos personas nav pildījušas policijas darbinieku likumīgās prasības, nepārtraukušas pārkāpumus, atteikušies nosaukt savus personas datus. Ir arī bijuši gadījumi, kad šīs personas ir izrādījušas fiziku pretošanos, grūstījuši policijas darbiniekus, kā arī vienā gadījumā nodarījuši vieglus miesas bojājumus. Attiecīgi par šiem gadījumiem sākti administratīvā pārkāpuma procesi, kā arī kriminālprocess.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Tāpat iedzīvotāji ir mēģinājuši rast dažādus risinājumus, lai apietu noteikumus, tomēr tas viņiem nav izdevies. Kāda persona centusies apmānīt policiju par nepieciešamību atstāt dzīvesvietu pēc pulksten 22.00, lai dotos uz aptieku. Lai pārliecinātos par pausto datu patiesumu, policisti pavadījuši personu līdz aptiekai un galu galā izrādījies, ka aptiekā nekas nav nepieciešams.

Valsts policija atgādina, ka mājsēdi var pārtraukt tikai attaisnojošu iemeslu dēļ, piemēram, ja jādodas uz vai no darba vai dienesta vietu, tiek veikti darba vai dienesta pienākumi, kā arī, ja nepieciešama ārstniecības pakalpojumu saņemšana vai dzīvnieku veterinārmedicīniskā aprūpe.