foto: Shutterstock
Kam un cik daudz jāmaksā par jumta remontu daudzdzīvokļu mājā
Jumta remontdarbi tiek segti no visu īpašnieku līdzekļiem.
Sabiedrība
2020. gada 27. decembris, 06:31

Kam un cik daudz jāmaksā par jumta remontu daudzdzīvokļu mājā

Sniedze Smilga

"Likums un Taisnība"

"Desmit dzīvokļu mājā paredzēts remontēt jumtu. Dzīvokļi ir dažāda lieluma, no 20 kvadrātmetriem līdz pat 60 kvadrātmetriem. Vai ir likumīgi prasīt, lai visi dzīvokļu īpašnieki par jumta remontu maksā vienādas summas? Māju apsaimniekojam paši." Jautā žurnāla "Likums un Taisnība" lasītāja jūrmalniece Anna.

Mazāku dzīvokļu īpašniekiem par jumta remontu būs jāmaksā mazāk. Namu pārvaldīšanas eksperts Aivars Gontarevs skaidro, ka Dzīvokļa īpašuma likuma 13. pantā Dzīvojamās māja pārvaldīšanas izdevumu segšana rakstīts, ka izdevumus par mājas kopīpašuma daļas remontu dzīvokļu īpašnieki sedz atbilstoši savai kopīpašuma daļai.Kopīpašuma daļu veido konkrētā dzīvokļa platības attiecība pret visu nama dzīvokļu platību. Tātad jumta remonta izdevumi ir jāsadala atbilstoši dzīvokļu platībai. Īpašnieks, kuram pieder 20 kvadrātmetru platības dzīvoklis, maksās trīs reizes mazāk nekā 60 kvadrātmetru dzīvokļa īpašnieks.

Dzīvokļu īpašnieku vairākums izvēlēsies sertificētu būvfirmu, kura veiks jumta remontu, kā arī apstiprinās remonta darbu tāmi. Būs nepieciešama vairāk nekā 50% dzīvokļu īpašnieku rakstveida piekrišana. Varat sasaukt kopsapulci vai arī savākt parakstus aptaujas veidā.