Sabiedrība
2020. gada 21. decembris, 21:02

Pēdējais reiss uz Lielbritāniju: pusnaktī lidostā "Rīga" satraukums un garas rindas

TV3 ziņas

Līdz ar valdības pēkšņo lēmumu pārtraukt visus pasažieru pārvadājumus uz Lielbritāniju, pusnaktī daļa cilvēku pārtrauca savus plānus Latvijā un steidzās uz lidostu, jo tikai lidostā uz vietas bija iespējams iegādāties aviobiļetes uz Lielbritāniju. Pēdējais reiss uz Mančesteru, vēsta TV3 Ziņas.

Lidostā cilvēki rindā gaidīja, lai iegādātos biļetes un atgrieztos atpakaļ savās darbavietās, vai arī paspētu vēl emigrēt no jauna uz Lielbritāniju.

Ja uz Lielbritāniju aizbrauc līdz 31. decembrim, tad spēkā vēl ir esošā kārtība. No 1. janvāra būs jaunā emigrācijas sistēma ar ļoti daudziem ierobežojumiem.

Lidostā bija arī tādi, kas vienkārši steidza Ziemassvētku brīvdienās pie Anglijā dzīvojošajiem vecākiem pat nezinot, kā pēc tam tiks atpakaļ uz Latviju.

"Mūsu draugi atbrauca uz lidostu un pēdējā brīdī nopirka biļeti, vēlējās braukt ar reisu pulksten desmitos piecpadsmit, bet nepaspēja un lidoja ar pēdējo iespējamo reisu uz Lielbritāniju," stāta lidostā sastaptā Jolanta.

Daži no kases gan atgriezās bez aviobiļetēm. Piemēram, Spānijā dzīvojošā Kristīne vēlējās veikt pēdējā brīža tranzīta lidojumu caur Lielbritāniju: "Mēs paskatījāmies, ka tur ir tik daudz cilvēku un izdomājām, ka nestāvēsim un negaidīsim neko. Skatīsimies, kas izmainīsies." 

Pirms liegums stājās spēkā pēdējie divi no Lielbritānijas ielidojušie reisi bija no Londonas. Daži pasažieri par izmaiņām uzzināja tikai pēc nosēšanās Rīgā. Viņiem uzreiz pirmais jautājums – kā pēc Ziemassvētkiem tikt atpakaļ uz Lielbritāniju?

"Šādi ierobežojumi ir saprotami un valsts drošība tomēr, manuprāt, ir svarīgāka. Gadījumā, ja robeža joprojām neatbrīvosies, tad man būs jāstudē attālināti. Tas it kā darāms, bet ir papildus grūtības," sacīja Armīns.

Uz Rīgu atlidojusī Jekaterina ar dēlu dzīvo tajā Londonas dienvidaustrumu daļā, kur koronavīrusa jaunais paveids izplatīts, taču uzsver, ka pasažieru starptautisko pārvadājumu aizliegšana esot pārspīlēta reakcija: "Mums noteikti jālido atpakaļ. Man rūp bērna eksāmeni, jo tā ir ļoti ekskluzīva skola, kur viņš gribētu stāties un ja mēs tagad nebrauksim, var teikt viņa nākotne aiziet ne tur, kur mēs gribētu." 

Par koronavīrusa jauno paveidu Lielbritānijā nesatraucas arī Daina, kurai izdevās ar pēdējo reisu pamest Latviju: "Esmu priecīga, man jātiek atpakaļ noteikti." Savukārt, Elīna un Ingus vakar vēlu atskrēja uz lidostu, lai pārliecinātos, vai tiešām mammas reiss no Anglijas pirmdienas rītā atcelts.

Kad mamma atgriezīsies Latvijā joprojām nav zināms, bet abi cer, ka Ārlietu ministrija organizēs repatriācijas reisus. "Mamma brauca ne tikai uz Ziemassvētkiem, bet lai atgrieztos pavisam," sacīja Ingus.

"Mamma ir šokā. Viņa uzteica māju, darbu, lai atgrieztos," pauda Elīna. Tikmēr Slimību profilakses un kontroles centrā atgādina - tie kuri vēl vakar vai arī iepriekšējās dienās ielidoja no Lielbritānijas, nedrīkst brīvi staigāt apkārt.

Viņiem ir jāievēro 10 dienu pašizolācija un tas nozīmē, ka nedrīkstētu svinēt Ziemassvētkus ar Latvijā jau esošajiem radiniekiem.