foto: Publicitātes foto
Liepājas Universitātes pētnieki izstrādā jaunu metodiku attālinātām mācībām
Sabiedrība
2020. gada 21. decembris, 07:00

Liepājas Universitātes pētnieki izstrādā jaunu metodiku attālinātām mācībām

Jauns.lv

Liepājas Universitāte kopā ar Rīgas Tehnisko universitāti, Latvijas Universitāti, Rēzeknes Tehnoloģiju augstskolu un Vidzemes augstskolu kopš šā gada vasaras strādā Valsts pētījumu programmā “Perspektīvās tehnoloģijas noturīgiem un drošiem servisiem” (VPP-Covid-2020/1-0009). Pētījums tiek veikts Covid-19 pētījumu kontekstā. Projekta noslēgums ir šā gada 31. decembrī, kad arī būs pieejami pētījuma rezultāti.

Liepājas Universitātes pētnieces Anita Jansone un Lāsma Ulmane-Ozoliņa strādā darba grupā, kas gatavo un pielāgo studiju kursus TELECI eksperimentam – pēta, kā efektīvāk mācīties e-vidē. Tas ir rīks, kas seko līdzi lietotāja uzvedībai e-mācību vidē, lai saprastu, vai mācību materiāls nav par sarežģītu, kā arī var prognozēt, kad var sākties grūtības materiāla apguvē un būs nepieciešams atbalsts.

Docente Lāsma Ulmane-Ozoliņa strādā pie kursa "Medijpratība", kurā izmantoti pavasarī sagatavotie mācību video no Tava klase, kuri ir pielāgoti e-studiju specifikai un pilnveidoti ar TELECI tehnoloģijas iespējām. Kursa mācību video papildināti ar tēmas ievirzes jautājumiem un pašpārbaudes jautājumiem, kuri nepilda klasiska testa funkciju, bet atļauj skolēnam pārliecināties par savām zināšanām.

Profesore Anita Jansone izstrādā kursu "Visaptverošas kvalitātes vadība". Kurss paredzēts augstskolu studentiem, kuriem interesē vai studiju procesā nepieciešams apgūt zināšanas šajā jomā. Kurss tiek veidots atbilstoši TELECI tehnoloģijai un tā veidošanā izmantota infografikas stils. Kursa saturs ir balstīta uz micro-knowledge tidbits pieeju, tas ir, ļoti konkrēts un kompakts saturs.

Projekta laikā ir izstrādāti vairāki kursi (fizika, programmēšana ar Scratch), kuri ir pieejami pedagogiem darbā ar skolēniem. Īpaši noderīgi tas ir patlaban, kad notiek attālinātās mācības.

Pētniece Lāsma Ulmane-Ozoliņa stāsta: “Nepieciešamība pēc šādas metodikas aktualizējās Covid-19 laikā, bet tā var palīdzēt arī citās situācijās, kad studijas un mācības notiek attālināti. Tas palīdz uzturēt kontaktu ar studentiem, palīdz saprast, vai mācību materiāls ir atbilstošs, var paredzēt iespējamās kļūdas.”

Lai uzzinātu, kā pieejamos kursus var izmantot mācību procesā jau tūlīt, ir iespēja sazināties ar pētniekiem (anita.jansone@liepu.lv).

Reklāmas raksts sadarbībā ar Liepājas Universitāti.