Patvēruma meklētāji negrib mācīties latviešu valodu - tā nekur neģeldēs, secina Latkovskis
Viņš atzina, ka nereti patvēruma meklētāji nevēlas, lai viņu bērnu izglītību iegūst latviešu valodā.
Sabiedrība
2015. gada 9. septembris, 16:50

Patvēruma meklētāji negrib mācīties latviešu valodu - tā nekur neģeldēs, secina Latkovskis

Jauns.lv

Patvēruma meklētāji saprot, ka latviešu valoda viņiem Eiropā nebūs īpaši noderīga, kā arī saprot, ka Latvijā var izdzīvot, neprotot latviešu valodu, un pilnībā pietiek ar krievu un angļu valodu, trešdien, apmeklējot patvēruma meklētāju izmitināšanas centru "Mucenieki", sacīja Saeimas Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas priekšsēdētājs Ilmārs Latkovskis.

Vienlaikus Latkovskis uzsvēra - kamēr patvēruma meklētāji gaida bēgļa statusa piešķiršanu, viņiem obligāti būtu jāmācās latviešu valoda un kultūra.

""Muceniekiem" nebūtu jābūt vietai, kur patvēruma meklētājiem vajadzētu palikt ilgstoši - ideālajā gadījumā viņiem šeit būtu jādzīvo divi līdz trīs mēneši, kas būtu pietiekams laiks valodas pamatu apguvei," sacīja politiķis.

Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes priekšnieka vietniece Maira Roze norādīja, ka pašlaik patvēruma meklētāji, gaidot statusa piešķiršanu un ieskaitot visas pārsūdzības, "Muceniekos" atrodas līdz pat deviņiem mēnešiem, taču tiem 250, kurus Latvija plāno uzņemt, statusa piešķiršanas laiks nebūs tik ilgs, jo par viņiem jau būs zināma kāda informācija no tām valstīm, no kurām viņus sūtīs. Iecerēts, ka Latvija uzņems 200 bēgļu no Itālijas un Grieķijas un vēl 50 patvēruma meklētāju no valstīm, kas ir ārpus Eiropas Savienības.

Roze teica, ka valodas apguvi ierobežo finansiāli apstākļi jeb konkrētāk - valsts un pašvaldības pagaidām nav spējīgas maksāt tulkiem un pasniedzējiem. Pagaidām šiem cilvēkiem ir iespēja apgūt valodu "Mucenieku" datorklasē, izmantojot internetu vai valodas apguves programmas, taču atbraucēji šādai pašmācībai nav īpaši motivēti. Viens no variantiem, lai piespiestu apgūt valsts valodu, varētu būt pabalsta samazināšana tiem, kuri nemācās, taču tam būtu nepieciešami Ministru kabineta grozījumi, paskaidroja Roze.

Arī deputāts Ingmārs Līdaka (Zalo un zemnieku savienība) ierosināja, ka patvēruma meklētājiem, kamēr viņi gaida statusa piešķiršanu, būtu obligāti jāmācās latviešu valoda un kultūra, tādējādi daļu no viņiem varētu sagatavot par tulkiem vai darbiniekiem "Muceniekos", kuri palīdzēs iejusties pārējiem, kas atbrauks vēlāk.

Jau ziņots, ka Saeimas Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas deputāti trešdien apmeklēja patvēruma meklētāju izmitināšanas centru "Mucenieki".

Latvijai, visticamāk, būs jāuzņem vairāk nekā 700 bēgļu.

BNS/Foto: Evija Trifanova/LETA