Pļaujas svētki, Putras godi, Čella festivāls - brīvdienu ceļvedis 12.-13. septembrim
Kultūra
2015. gada 11. septembris, 09:07

Pļaujas svētki, Putras godi, Čella festivāls - brīvdienu ceļvedis 12.-13. septembrim

Jauns.lv

Šajā nedēļas nogalē varam izbraukāt Latviju krustu šķērsu Eiropas kultūras mantojuma dienu ietvaros iepazīstot aizraujošos arhitektūras pieminekļus un to noslēpumus. Bauskā notiks kārtējie Vecpilsētas pagalmu svētki un lielā putras ēšana.

Aizputē sestdien pirmo reizi visas dienas garumā notiks Kultūras diena, bet Kalncempju pagasta Ates dzirnavmuzejā tiks svinēti tradicionālie Pļaujas svētki. Cēsīs notiks 1. starptautiskā čellu mūzikas festivāla rudens koncerti, bet Dzintaru koncertzālē uz koncertu „Ūdens” aicina Igo un Mārtiņš Brauns. Daudz jaunumu arī izstāžu zālēs gan Rīgā, gan Liepājā.

1. Eiropas kultūras mantojuma dienas visā Latvijā

Sestdien, 12. septembrī, un svētdien, 13. septembrī Latvijā jau 20. reizi notiks Eiropas kultūras mantojuma dienas, kurā tiek atgādināts un parādīts unikālais arhitektūras kultūras mantojums visās Eiropas valstīs. 12. un 13. septembrī arhitektūras pieminekļos visā Latvijā notiks dažādi pasākumi - atvērto durvju dienas, ekskursijas, koncerti un izstādes. Pasākumu apmeklētāji varēs uzzināt daudz interesanta un arī palūkoties uz tiem dārgumiem un noslēpumiem, kas bieži vien ikdienā atrodas aiz cieši aizslēgtām durvīm.

Pasākumi notiks vairākos desmitos objektu visā valstī. Meklējiet informāciju internetā. Lūk, tikai daži Mantojuma dienu pieturpunkti:

* Cesvaines pilī Mantojuma dienas atzīmēs sestdien, 12. septembrī no pulksten 12.00. Programmā: konference „Cesvaines pils trīs gadsimtos”, izzinoša ekskursija, svētku koncerts „Romantisma mūzikas pērles”.

* Kocēnos sestdien, 12. septembrī, norisināsies pirmie Kokmuižas svētki, kuros būs aplūkojamas dažādas tematiskas izstādes, notiks atraktīvas sacensības seno muižas laiku stilā, interesantas radošās darbnīcas gan lieliem, gan maziem, koncerti un muzikāli priekšnesumi, dažādas aktivitātes gan muižas telpās, gan pils pagalmā, Kokmuižas parterā uzplauks krāšņi gaismas un uguns ziedi, kā arī notiks muižas balle. Svētki sāksies tieši pusdienlaikā un noslēgsies vēlā vakarstundā.

* Sabilē Eiropas kultūras mantojuma dienas tiks atzīmētas ar ielas svētkiem „Pietura Talsu ielā” sestdien, 12. septembrī, no pulksten 17.00 līdz 21.30 Talsu ielā. Programmā: stāsti un nostāsti, lūkošanās uz Talsu ielu no pilskalna, saviesīgā daļa. Dreskods: ieeja svētkos dažādu laiku dāmu un kungu cepurēs.

* Savukārt Kuldīgā Eiropas kultūras mantojuma dienas 12. septembrī no pulksten 12.00 līdz 16.00 atzīmēs ar pilsētas spēli „Kuldīgas tilts un vecpilsēta Ventas senlejā”. Komandas pārvietosies pa stacijām Kuldīgas pilsētvidē, noklausoties pasākuma organizatoru sagatavotas informatīvas un izglītojošas lekcijas, kā arī izpildot darba

uzdevumu. Spēles tēma būs veltīta notikumiem, stāstiem, objektiem un faktiem, kas saistīti ar Kuldīgas mantojuma vietu Eiropas kultūras vēstures veidošanā un Eiropas ietekmi Kuldīgas kultūras vērtību veidošanās procesā.

* Tikai vienu dienu Rankas muiža Gulbenes novadā būs atvērta apmeklētājiem – svētdien, 13. septembrī, no pulksten 11.00 līdz 16.00, kad noritēs pasākums „Rankas muižas apslēptie dārgumi”. Programmā: muzikāli teatralizēts sveiciens „Ak, šis Rankas ziedu laiks...”, dejojošo zirgu sveiciens no zirgaudzētavas „Kocēni”, ekskursija „Rankas muižas stāsti”, opermūzikas koncerts, fotografēšanās baronešu tērpos, amatnieku tirdziņš, seno laiku spēles, vizināšanās droškās un daudz kas cits interesants.

Sīkāk internetā: www.mantojums.lv.

2. Bauskas vecpilsētas Pagalmu svētki un Putras godēšana

Bauskas vecpilsētā sestdien, 12. septembrī, no pulksten 12.00 līdz 17.00 noritēs jau piektie Pagalmu svētki un trešā Putras godēšana. Deviņos Bauskas vecpilsētas pagalmos notiks dažādas jautras aktivitātes, kā arī putras ēšana.

Kafejnīcas „Tornis” pagalmā (Rīgas ielā 30) no pulksten 12.00 līdz 15.00 būs spēkavīru izklaides – zābaka mešana, izturības pārbaude, kā arī lekšana ar lecamauklu. Bauskas pilsētas pamatskolas pagalmā (Rīgas ielā 32) tai pašā laikā būs bērnu darinājumu rudens tirdziņš, prāta, roku un sportiskās aktivitātes, bet bērnudārza „Pasaulīte” pagalmā (Saules ielā 8) iespēju baudīt rūķu viesmīlību varēs pasākumā „Ciemos pie Dižozola Rūķa”. Mākslinieku dārzā (Saules ielā 4) noritēs gan  krāmu tirgus, gan senlietu izsole. Rātslaukumā darbosies gardēžu pagalms – ar gaļu, sieru, maizi un citiem labumiem iepazīstinās un labumus nobaudīt piedāvās mājražotāji no Zemgales novadiem, bet Bauskas muzeja pagalmā būs izdarības omulīgā gaisotnē, kur viesosies draugi no Šilutes muzeja (Lietuva) ar savu putru un kafeju. Tās ir tikai dažas aktivitātes no daudzveidīgās programmas Pagalmu svētku un putras ēšanas programmas. Izvērstāku programmu meklējiet internetā.

Svētku kulminācija un noslēgums notiks kinoteātrī „Uzvara”, kur no pulksten 12.00 līdz 17.00 būs kultūras programma „Mijkrēslis ar karaļiem” - atskats uz kultūras vērtībām kino un mākslā. Būs dokumentālā videodarba - interviju ar bijušajiem kinoteātra darbiniekiem pirmizrāde „Sarunas par Bauskas kinoteātri „Uzvara” par kino kā mākslu un dzīvi Bauskā”. Pēc tam sekos kino zinātnieka Agra Redoviča kino lekcija un kino programma „Mijkrēslis ar karaļiem” (no pulksten 16.00), kurā varēsim redzēt mēmo kino ar trīs komiskā žanra karaļiem - Basteru Kītonu (1895-1966), Haroldu Loidu (1893-1971) un Čarliju Čaplinu (1889-1977). Kino muzikālais pavadījumu izpildīs tapieris Gints Žilinskis. Būs arī izstāde par kinoteātra „Uzvara” vēsturi un tēlnieku Mārtiņu Zauru.

Sīkāk internetā: www.bauskasvecpilseta.lv .

Bauskas vecpilsētas Pagalmu svētki – 2011

3. Pļaujas svētki Ates muzejā

Alūksnes novada Kalncempju pagasta Ates muzejā sestdien, 12. septembrī, pulksten 11.00 sāksies tradicionālās Pļaujas svētku svinības.

Šis gads Viktora Ķirpa Ates muzejā rit koka zīmē. Ir izveidota koku taka, kas stāsta par koka nozīmi latviešu folklorā un sadzīvē, sagatavota izglītojošā programma „Spēles ar koka spēlēm”, kā arī citas ar koku saistīti aktivitātes. Pļaujas svētkos 12. septembrī, līdztekus katru gadu veicamajiem, akcentēti tiks arī koka darbi.

Svētki laikā notiks labības kulšana ar spriguļiem, zirga ģēpeli un motoru darbināmo kuļmašīnu, maizes cepšana, linu apstrāde, kartupeļu rīvēšana, stērķeles gatavošana, medus sviešana, veļas mazgāšana un keramikas darbnīca.

Svētku moto šogad ir - visi koki lieti der. Tātad svētkos akcentēs koka darbus un tajos, blakus esošajiem sadarbības partneriem, kas svētkos strādājuši ar koku iepriekšējos gados – pinēju Daci Brūniņu, karošu grebēju Laimoni Lapsu, kokamatnieku Ēriku Kanaviņu, kā arī prasmīgo kājminamās koka virpas darbinātāju Gaidi Barovski - piedāvās arī citus darbus, kas kādu laiku vai pat vispār nav rādīti Ates Pļaujas svētkos. Pēc ilgāka pārtraukuma Pļaujas svētkos būs skatāms skaidu plēšanas process, būs mucu gatavošana un darbosies tāšu meistari. Savukārt firmas „Fiskars” pārstāvji demonstrēs, kā ar koku galā tiek jaunākās paaudzes cirvji.

Pļaujas svētkus jau otro gadu vadīs Dzintris Kolāts un šogad viņam pievienosies meita Elīna Kolāte ar savu skatījumu uz darbiem Vidzemes lauku sētā. Pasākumu ar dziesmām un dančiem kuplinās folkloras kopa „Putnis”, Ziemeru folkloras kopa, Briežuciema etnogrāfiskais ansamblis un folkloras kopa „Rota” no Rencēniem. Svētku norisē būs vēl citas interesantas nodarbes apmeklētājiem – vizināšanās ar zirgiem, umurkumurs, spēles un konkursi. Notiks arī mājražošanas un amatniecības mandele.

Sīkāk internetā: www.atesmuzejs.aluksne.lv.

4. Igo un Mārtiņa Brauna koncertprogramma „Ūdens” Dzintaru koncertzālē

Dziedātājs Igo kopā ar izciliem mūziķiem uzsācis tūri ar koncertiem „Ūdens”, kura mūzikas autors ir Mārtiņš Brauns. Sestdien, 12. septembrī, pulksten 19.00 ciklu „Ūdens” varēs dzirdēt un redzēt Dzintaru koncertzālē.

Ar „Ūdens" cikla autoriem Igo un komponistu Mārtiņu Braunu uz skatuves kāps mūziķi Raimonds Macats, Juris Kristons, Armands Alksnis, Norberts Skraucis un Ainis Zavackis. Ir arī atsākusies Igo veiksmīgā sadarbība ar dziedātāju Ievu Kerēvicu, tapuši vairāki dueti un viena dziesma šajā koncertprogrammā ir uzticēta Ievai kā solo dziesma. Kā trešais vokāls koncertā piedalīsies Žubīne (Sabīne Žuga).

Igo atklāj, ka „dziesmu ciklā „Ūdens” ir akcentēti dzīvības, ūdens un cilvēka attiecības. Tāpat kā ūdenim ir vairāki stāvokļi – gan kustīga, gan miera, gan sasaluma, gan tvaika veidā, arī koncertā skaņās tas būs jūtams. Mārtiņš Brauns ir lieliski izpratis šo tēmu un ļoti dziļi, nopietni strādājis, lai maksimāli attēlotu dažādās ūdens stadijas un evolūciju”.

„Programmā būs gan tāds noskaņas pilns un romantisks skaņdarbs kā „Straume”, gan ļoti dramatiskas un vērienīgas kompozīcijas. Pa vidu nopietnajam būs arī kāds vieglprātīgs skaņdarbs, kuram klausītāji varēs dziedāt līdzi,” stāsta Igo.

Nākamais cikla „Ūdens” koncerts notiks 19. septembrī Liepājas Olimpiskajā centrā. Biļešu cenas: 10 - 40 eiro. („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.igo-mm.lv.

Igo par koncertprogrammu „Ūdens” (LTV „Rīta Panorāma”)

5. Kultūras diena Aizputē

Aizputē sestdien, 12. septembrī, pirmo reizi norisināsies Kultūras diena. Visas dienas garumā Aizputes iedzīvotājiem un viesiem tiks piedāvāta raiba kultūras programma – gan ērģeļmūzika un kora mūzika, gan kamermūzika un starpžanru mūzika, skanēs arī operešu melodijas, tiks svinēta Raiņa simtpiecdesmitgade un tiks piedāvāts ielūkoties mūziķa profesijā no otras puses. Notiks pieci notikumi piecās dažādās norises vietās ar kopīgu moto: „Ieklausies! Sadzirdi iedvesmu!”

* Kultūras dienu pulksten 10.00 atklās ērģeļmūzikas koncerts Svētā Jāņa luterāņu baznīcā, kas ir viens no Kurzemes senākajiem dievnamiem. Uz 1904. gadā būvētajām vācu firmas „Sauer” ērģelēm muzicēs aizputnieks - ērģelnieks un Latvijas Mūzikas akadēmijas profesors Tālivaldis Deksnis. Programmā ērģeļmūzika no Sebastiāna Baha līdz Pēterim Vaskam. Koncerta skanējumu krāšņos Aizputes Mūzikas skolas koris.

* Pulksten 12.00 darbnīcu un rezidenču centrs „Serde” aicina uz radoši muzikālu pasākumu „Āboļošana. Rainis. Lielais Slinkums. Sauleszaķēnu dejas”, kas piedāvās gan neparastas radošās darbnīcas, gatavojot mūzikas instrumentus no dārzā un mājās atrodamā, gan iepazīstinās ar latviešu komponistu kamermūziku, kas rakstīta ar šīgada jubilāra Raiņa dzeju. Būs arī muzikālā pasaka par Lielo Slinkumu, ko  izstāstīs dziedātāja Inga Šļubovska, ģitārists Miks Akots, flautists Reinis Lapa, pianiste Agnese Egliņa, deju kolektīvs „Sauleszaķēni” un teicēji.

* Divos pēcpusdienā Aizputes jauniešu Ideju mājā notiks Sarunas par mūziku ar mūziku. Varēs uzzināt, ko dara ērģelnieki, komponisti, pianisti, diriģenti, ģitāristi un operas dīvas, kā aizrit viņu ikdiena? Stāstījumu krāšņos arī muzikālas intermēdijas. Sarunā piedalīsies Nacionālās operas soliste Inga Šļubovska, komponiste Laura Gustovska, ērģelnieks Tālivaldis Deksnis, flautists Reinis Lapa un ģitārists Miks Akots, bet to vadīs pianiste Agnese Egliņa.

* Savukārt pulksten 16.00 Aizputes mūzikas skolā jautrā un krāsainā operešu melodiju virpulī ieraus dziedātāji Marlēna Keine un Nauris Indzeris, kā arī pianisti Agnese Egliņa un Rihards Plešanovs.

* Kultūras diena izskanēs ar apvienības „Xylem Trio” saulaino un temperamentīgo koncertprogrammu „Cita Argentīna” Aizputes kultūras namā pulksten 18.00. Xylem Trio sastāvā muzicē trīs Latvijā un ārpus tās robežām sevi jau pierādījuši mūziķi: saksofonists Oskars Petrauskis, pianists Raimonds Petrauskis un sitaminstrumentālists un komponists Rihards Zaļupe.

Sīkāk internetā: www.aizputesnovads.lv .

6. Starptautiskais čella mūzikas festivāls Cēsīs

Cēsīs no piektdienas, 11. septembra, līdz svētdienai, 13. septembrim, notiks 1. Starptautiskā mūzikas festivāla „Čello Cēsis” rudens sesijas koncerti.

* Festivāla rudens sesijas atklāšanas koncertā piektdien, 11. septembrī, pulksten 19.00 koncertzālē „Cēsis” koncertā „Čella zvaigznes un „Sinfonietta Rīga”” būs spoža čellistu parāde un koši muzikāli piedzīvojumi ar publikas iemīļoto Antonio Vivaldi, daudziem nezināmo somu komponista Aulisa Sallinena un Pētera Vaska skaistā Otrā čellkoncerta „Klātbūtne” mūziku. Pētera Vaska mūziku kā solists izpildīs viens no Eiropas izcilākajiem vidējās paaudzes čellistiem Marko Ilonens no Somijas. Festivāla atklāšanas koncertu solistu ampluā rotās arī Lielās mūzikas balvas laureāts, Liepājas Simfoniskā orķestra čellu grupas koncertmeistars Ēriks Kiršfelds un „Sinfonietta Rīga” pārstāvis, aizrautīgais kamermūziķis Kārlis Klotiņš. Koncertā dzirdēsim arī Latvijas čellmākslas jauno cerību – Šveicē izstudējušo Guntu Ābeli. Protams, būs arī orķestris „Sinfonietta Rīga” diriģenta Normunda Šnē vadībā. Biļešu cena: 8 – 12 eiro.

* Sestdien, 12. septembrī, pulksten 14.00 Cēsu Jaunajā pilī izskanēs latviešu talantīgā čellista Gunta Ābeles solokoncerts „Čells pils dārzā”. Programmā: Johans Sebastiāns Bahs, Zoltāns Kodājs un Pēteris Vasks. Biļešu cena: 7 eiro.

* Savukārt sestdien, 12. septembrī, pulksten 19.00 Cēsu Svētā Jāņa baznīcā skanēs koncerts „Vakara mūzika čellam un ērģelēm”, kurā Ēriks Kiršfelds spēlēs čellu, bet Kristīne Adamaite ērģeles. Programmā: Rihards Dubra, Gaļina Grigorjeva, Alfrēds Kalniņš, Artūrs Kaps, Eino Tambergs un Pēteris Vasks. Biļešu cena: 10 eiro.

* Svētdien, 13. septembrī, pulksten 18.00 koncertzālē „Cēsis” festivāla noslēgumu kuplinās stilīgā apvienība „DaGamba”, kas raugās uz čella spēli ar mūsdienīgu populāru skatienu. Grupas sastāvā ir „DaGamba” izveidotāji čellisti Valters Pūce un Antons Trocjuks, kuriem pievienosies pianists Dainis Tenis un irāņu perkusionists Hamidreza Rahbaralams. Viņi paši saka – tas ir roks, pops, klasika un world music no Bēthovena līdz „Led Zeppelin”. Septembrī nāks klajā viņu albums „Recycled” un Cēsu koncerts būs viens no tā prezentācijas turnejas lielajiem notikumiem. Biļešu cenas: 10 – 20 eiro.

Biļetes pieejamas „Biļešu paradīzes” tīklā. Sīkāk internetā: www.cesukoncertzale.lv.

Marko Ilonens čella solo: Pēteris Vasks „Cello concerto - Toccata II”

7. Izstāžu ceļvedis: Plaisa Liepājā, laikmetīgā pietura Dānijā un Kurzeme „Daugavā”

* Rīgas galerijā „Daugava” (Ausekļa ielā 1) līdz 3. oktobrim ir skatāma Līgas Purmales izstāde „Kurzemē”. Līga Purmale (dz. 1948), viena no izcilākajām mūsu gleznotājām, ir kurzemniece un nu Kurzemes kokus, mežus, pļavas un debesis vēro vairs ne kā maza meitene, bet gan kā gleznotāja, kuras dabas uztvere, varētu pat teikt attiecības ar dabu, ir pavisam cita kā kādreiz mazajam bērnam. Ar Līgas Purmales radošajiem meklējumiem un atradumiem sākas fotoreālisms mūs mākslā, viņas glezniecība pietuvina vairāk realitātei kā fotogrāfija. Sīkāk internetā: www.galerijadaugava.lv .

* Grāmatu namā „Valters un Rapa” (Aspazijas bulvārī 24, Rīgā) līdz septembra beigām skatāma jaunā mākslinieka no Preiļiem Aivja Pīzeļa gleznu izstāde. Daba ir tas neizsīkstošais enerģijas avots, no kā mākslinieks Aivis Pīzelis smeļas jaunas idejas un iedvesmu. Pavasaris jaunajam māksliniekam šķiet viskrāšņākais gadalaiks. Tā ir krāsu, smaržu un ritmu eksplozija! Sīkāk internetā: www.valtersunrapa.lv .

* Mākslas muzejā „Rīgas Birža” (Doma laukumā 6, Vecrīgā) līdz 25. oktobrim skatāma laikmetīgās mākslas izstāde „Ar septiņjūdžu zābakiem. Pietura – Dānija: „Masonite and More””, kas piedāvā skatītājiem iepazīt Tonderas (Dānija) Mākslas muzeja kolekciju. Tonderas Mākslas muzeja laikmetīgās mākslas kolekcija fokusējas uz 20. un 21. gadsimta tendencēm Ziemeļeiropas mākslā, īpašu uzsvaru liekot uz Dānijas māksliniekiem. Tādējādi Rīgā ir skatāmi vairāki pasaulē atzītu mūsdienu mākslinieku darbi. Sīkāk internetā: www.lnmm.lv.

* Latvijas Mākslas akadēmijas aulā līdz 30. septembrim ir aplūkojama Scenogrāfijas apakšnozares studentu darbu izstāde „Sākums”, kas ieguvusi prestižu apbalvojumu – zelta medaļu nominācijā „Daudzsološākais studentu talants” Prāgas (Čehija) Performances dizaina un telpas kvadriennālē. Žūrija savu izvēli argumentēja, uzsverot vairākas ekspozīcijas kvalitātes – sniedz priekšstatu par studentu izaugsmi mācību procesā, darbi ir vizuāli pārliecinoši, skaidri un veido koptēlu, kas pārsteidz ar vizuālās domāšanas disciplīnu un skaidrību. Sīkāk internetā: www.lma.lv .

* Liepājas muzejā (Kūrmājas prospektā 16/18) līdz 4. oktobrim skatāma Liepājas mākslinieces Agneses Matisones personālizstāde „Plaisa”, kurā skatāmi viņas radītie taktilie mākslas darbi, kurus drīkst aiztikt un sajust ar rokām, kā arī viņas radītie grafiskie zīmējumi. Daudzpusīgajai māksliniecei ideja par taktilajām gleznām, radusies domājot par vājredzīgiem un neredzīgiem cilvēkiem. Tā tapuši mākslas darbi, kuriem ikviens drīkst pieskarties un sajust mākslinieces radītās faktūras, reljefus un tekstūras. Sīkāk internetā: www.liepajasmuzejs.lv .


Elmārs Barkāns/Foto: publicitātes foto, Artis Leinišs/LETA, Ieva Čīka/LETA, Aina Karavaičuka/poga.lv