foto: LETA
Covid-19 un Latvija: sektanti pret maskām; musulmanis draud ar karātavām
Līdz šim pandēmijas noliedzēji aprobežojušies ar piketiem, dūmu sveci pie valdības nama, atteikšanos valkāt maskas. Tagad arsenālā nāk atklātas zādzības veikalos un draudi izrēķināties.
Sabiedrība
2020. gada 6. decembris, 08:18

Covid-19 un Latvija: sektanti pret maskām; musulmanis draud ar karātavām

Kas Jauns Avīze

Valsts policija sākusi pārbaudi par sludinātāja Mārča Jencīša piekritēju aicinājumu neizmantot mutes un deguna aizsegus. Līdzīgas nepatikšanas draud arī citiem pandēmijas laika sabotieriem.

Jencītis savā "Facebook" kontā ievietojis Laurai Giruševai adresētu policijas vēstuli, kurā viņa informēta, ka uzaicināta paskaidrojumu sniegšanai, jo: “Teikas iecirknī tika uzsākta resoriskā pārbaude par to, ka draudzes "Kristus pasaulei" locekļi sociālajā portālā "Facebook" aicina neizmantot mutes un deguna aizsegus un izplata nepatiesu informāciju.”

Cita izpratne par cilvēkmīlestību

Norādīts, ka ierašanās ir obligāta, pretējā gadījumā var sākt administratīvā pārkāpuma procesu “par amatpersonas likumīgo prasību nepildīšanu vai darbības traucēšanu”.

Jencītis atbbildot apsūdz policiju kristiešu draudzes vajāšanā: “Katru svētdienu dodamies uz draudzi kā uz karu. Noteikumi un ierobežojumi mainās, īpaši pirms dievkalpojumiem, pēdējā brīdī. Kopš ārkārtas situācijas sākšanās mūsu draudzi "Kristus Pasaulei" gandrīz katru svētdienu dievkalpojumu laikā apmeklē policija, mēģinot pieķert kādā likumpārkāpumā kā sīku zaglēnu. Vai vara tagad kontrolēs ikvienu, kas "Facebook" dalās ar kādu maldīgu viedokli vai izsaka viedokli par valstī notiekošo? Vai tā ir valdošās elites iebiedēšanas stratēģija?”

Jencītis vēsta, ka viņam kā “mācītājam, kristietim un Latvijas patriotam ir savi uzskati par masku nēsāšanu”, kurus paudis nelielā sprediķī, “pamatojoties uz Bībelē teikto”. Acīmredzot – nebalstoties gan uz mīlestību pret savu tuvāko un rūpēm par apkārtējo mīlestību. Pēc Jencīša profila redzams, ka viņš pieder pie aktīviem Covid-19 un pandēmijas laika ierobežojumu apšaubītājiem.

Lepojas ar sīku zādzību

"Kas Jauns Avīzē" jau pavasarī aprakstītais Florens Jansons, kā pats lielās, gājis vēl tālāk – līdz pat sīkai zādzībai. Viņš "Facebook" ierakstījis, ka degvielas uzpildes stacijā “veicis pašapkalpošanos un salicis produkciju uz letes, pārdevēja paziņoja, ka neapkalpos bez uzpurņa”.

Tā kā pretējā gadījumā pārdevēja atteikusies pieņemt samaksu, Jansons ar visām precēm aizbraucis prom un gribot redzēt, kā par katriem 10 līdz 15 eiro, kas, viņaprāt, nav zādzība, policijas inspektori rosinās lietas.

Jansons atklāti paziņojis visiem tirgotājiem un pakalpojumu sniedzējiem, “kas atbalsta covidšovu”, ka viņš atsakās pildīt “noziedzīgas varas antikonstitucionālus lēmumus” un šādi rīkosies arī turpmāk, piedraudot ar atbildību mistiskam tribunālam.

Pamats sākt kriminālprocesu

Šo ierakstu pamanījuši arī vairāki juristi, un no viņu komentāriem izriet, ka tikai šajā vienā epizodē saskatāmi vismaz sešu dažādu likumu pantu pārkāpumi, par ko draud arī kriminālatbildība. 

Saeimas deputāts Andrejs Judins ietvītojis: “Nožēlojama un necienīga rīcība pret pārdevēju. Cilvēkam ne tikai jāpilda darba pienākumi, bet arī jācieš no tādu personu bezkaunīgas uzvedības. Ceru, ka Valsts policijas darbinieki saprot, ka ir pamats uzsākt kriminālprocesu par zādzības izdarīšanu.”

Jansons jau agrāk izcēlies ar agresīviem apgalvojumiem savos sociālo tīklu ierakstos. 24. aprīlī, kad bija slēgta robeža, Igaunijas policija, izmantojot speciālos dzelkšņus riepu saduršanai, bija spiesta apturēt Jansona auto, jo viņš negaidot šķērsoja robežu Valgā un metās bēgt.

Jau draud ar fizisku izrēķināšanos

Tikmēr kāda Jansona sekotāja ievietojusi ierakstu, ko "Facebook" administrācija esot no viņa konta izdzēsusi, un tajā apgalvotais jau izklausās pēc reāliem draudiem policijas darbiniekiem. “Šķietami neredzamā tautas varas tribunāla datu bāzē sistemātiski tiek vāktas un apkopotas jūsu dzīves vietas adreses, iedzīvotāju liecības, ikdienas gaitas un cita sensitīva informācija. Attiecīgajā brīdī mēs šo informāciju nopludināsim neapmierinātajam pūlim, kurš jau tagad mērāms tūkstošos.”

Arī pirms vairākiem gadiem islāmā pārgājušā Roberta Klimoviča "Facebook" kontā lasāms draudu ieraksts: “Šobrīd vēl daudzi tic meļu afērai vai negrib atzīt savu lētticību, tomēr drīz tas mainīsies. Par to liecina eiropiešu pamošanās. Tad uz Rīgu dosies traktori un augs barikādes, bet viesstrādnieku komandai ar pakalpiņiem būs jābēg no karātavām Doma laukumā.”