foto: Claudi Greco/AGF/SIPA
Skola pieprasa vecākiem naudu, lai nopirktu jaunas filmēšanas kameras
Pandēmijas laika realitāte - attālinātās mācības. Fotogrāfijai ir ilustratīvs raksturs.
Sabiedrība
2020. gada 3. decembris, 06:06

Skola pieprasa vecākiem naudu, lai nopirktu jaunas filmēšanas kameras

Jauns.lv

"Vai skola drīkst pieprasīt skolēnu vecākiem ziedot naudu, lai attālinātajām mācībām varētu iegādāties filmēšanas kameras un tehnisko aprīkojumu?" vaicā Jauns.lv lasītāja Zane. Viņa ir sašutusi par naudas pieprasījumu, jo, viņasprāt, vecākiem nebūtu jāfinansē skolas video tehnika. Arī Izglītības un zinātnes ministrijā Jauns.lv uzsvēra, ka skola nedrīkst pieprasīt no vecākiem ziedojumus.

Zane pastāstīja, ka jau pavasarī, kad Covid-19 pandēmijas dēļ bērni mācījās mājās, izskanēja, ka skola vēlas uzlabot attālināto mācību kvalitāti un tādēļ iegādāties filmēšanas iekārtas. Tiktāl viss kārtībā - Zanei nav iebildumi pret kvalitatīvām mācībām un jaunām videokamerām.

Vecāki ir zaudējuši darbu, bet viņiem vēl jāpērk videokameras!

"Bet vai tiešām jaunas videokameras skolas vajadzībām jāpērk skolēnu vecākiem? Manuprāt, par to vajadzētu maksāt pašai skolai, pašvaldībai un valstij!" viņa pauž uzskatu.

"Gan pavasarī, gan tagad mūsu ģimenes ienākumi ir strauji kritušies, jo mēs ar vīru strādājām nozarēs, kas Covid-19 ietekmē cieta visvairāk. Mēs ļoti pārdomājam katru izdevumu pozīciju, lai spētu sagaidīt pavasari. Varbūt citiem vecākiem, kas nav zaudējuši darbu, skolas pieprasījums nešķiet nekas īpašs, bet mūsu ģimenei pašlaik nav liekas naudas, lai ziedotu videokamerām."

Attālināto mācību dēļ nopērk divus datorus un printeri

Zane arī norāda, ka attālināto mācību dēļ viņas ģimene rudenī iegādājās divus jaunus datorus un printeri, lai bērni varētu normāli mācīties. "Iepriekš mums uz visiem bija viens palietots dators, bet ar to pietika, jo katram vēl bija arī telefons.

Bet rudenī sapratām, ka ar to vien ir par maz, jo tagad dēliem dators vajadzīgs katru dienu un diezgan ilgu laiku. Tāpēc, neskatoties uz nelielajiem ienākumiem, datorus un printeri saviem puikām nopirkām.

Bet videokameras skolas vajadzībām nevaram un, patiesību sakot, arī negribam atbalstīt! Mums tas liekas negodīgi pret vecākiem!" lasītāja rezumē.

Skola nedrīkst pieprasīt ziedojumus no vecākiem

Savukārt Izglītības un zinātnes ministrijas Komunikācijas nodaļā Jauns.lv norādīja, ka skola nedrīkst pieprasīt no vecākiem ziedojumus, ne arī noteikt ziedojumu vai dāvinājumu veidu, ne apmēru, ne iemaksu termiņu. Skola, tās pedagogi un vadība arī nedrīkst iesaistīties šādu ziedojumu vākšanā. Ziedojums vai dāvinājums nedrīkst būt obligāts.

Ja bērnu vecāki uz brīvprātības pamata savstarpēji vienojas, ka vēlas izdarīt ziedojumu vai dāvinājumu skolai, skola no bērnu vecākiem drīkst saņemt Izglītības likumā noteiktos papildu finanšu līdzekļus ziedojumu un dāvinājumu veidā.

Ja daži vecāki neziedo, nedrīkst diskriminēt bērnu

Tomēr izglītības iestādes vadītājam ir jāievēro Izglītības likumā noteiktais regulējums par papildu finanšu līdzekļu izlietojumu, t.i., tos var izlietot izglītības iestādes attīstībai, aprīkojuma un mācību līdzekļu iegādei, pedagogu materiālai stimulēšanai.

Ja vecāki savstarpēji vienojas veikt ziedojumu, nav pieļaujama diskriminējoša attieksme pret tiem vecākiem un bērniem, kuri nav ziedojuši vai kuru ziedojums bijis mazāks nekā citiem vecākiem.

Izglītības un zinātnes ministrijā skaidroja, ka iekārtu un aprīkojuma iegādi pašvaldības dibinātām skolām finansē pašvaldība. Vietvara no sava budžeta apmaksā papildu literatūras, uzskates līdzekļu, didaktisko spēļu, digitālo mācību līdzekļu un resursu, izdales materiālu, mācību tehnisko līdzekļu, mācību materiālu, iekārtu un aprīkojuma  iegādi.

Ko vecākiem darīt, ja skola pieprasa ziedojumus?

Izglītības kvalitātes valsts dienestā uzsvēra: ja skola obligātā kārtā pieprasa vecākiem veikt ziedojumus vai organizē šādu ziedojumu vākšanu, vispirms jāvēršas pie skolas dibinātāja. Pašvaldības skolas gadījumā jāvēršas pie pašvaldības izglītības speciālista vai pašvaldības izglītības pārvaldē. Ja risinājumu neizdodas atrast, var vērsties ar iesniegumu Izglītības kvalitātes valsts dienestā.

Izglītības un zinātnes ministrijā uzsvēra: ja bērns mācās privātā izglītības iestādē, tajā attiecības starp iestādi un vecākiem regulē noslēgtais līgums, kurā arī noteikti visi veicamie maksājumi.

Valsts atbalsts datoru nodrošināšanā

Ministrijā arī norādīja, ka, gatavojoties plānotajai kompetenču pieejā balstītā vispārējās izglītības satura pakāpeniskai ieviešanai, ministrija jau 2016.gadā sāka īstenot Eiropas Savienības fondu līdzfinansētu programmu “Uzlabot vispārējās izglītības iestāžu mācību vidi”. Šīs programmas ietvaros daudzās skolās notiek vērienīgi atbalsta pasākumi, tajā skaitā, arī informācijas un komunikāciju tehnoloģiju risinājumu ieviešana un aprīkojuma iegāde.

Šā gada pavasarī 105 Latvijas pašvaldības ar ministrijas un sadarbības partneru atbalstu saņēma kopumā 5266 viedierīces - viedtālruņus un planšetes, kas daudzās ģimenēs nodrošināja iespēju bērniem pilnvērtīgi piedalīties attālinātajās mācībās. Nepieciešamais viedierīču skaits tika apzināts, aptaujājot Latvijas pašvaldības.

Cenšas mazināt Covid-19 negatīvo ietekmi

Savukārt septembrī Izglītības un zinātnes ministrijai šogad tika piešķirti 3,9 miljoni eiro skolu tehnoloģiskā  nodrošinājuma uzlabošanai, tādējādi mazinot Covid-19 krīzes radīto negatīvo seku ietekmi uz izglītības nozari.

Kopumā datorus saņems 425 skolas, kuras tos varēs izmantot gan ikdienas mācību procesa modernizēšanai, gan attālināto mācību procesa nodrošināšanai. Lai nodrošinātu vienmērīgu un skolēnu skaitam atbilstošu portatīvo datoru skaita sadalījumu, skolas ir sagrupētas 20 grupās pēc skolēnu skaita 7.-12.