foto: unsplash.com
Rīgas skolas centīsies saglabāt klātienes mācības
Tava izglītība
2020. gada 30. novembris, 10:30

Rīgas skolas centīsies saglabāt klātienes mācības

Jauns.lv

Ņemot vērā pedagogu resursus un epidemioloģiskās prasības, Rīgas skolas mācību procesu 1.-3. klašu bērniem plāno galvenokārt organizēt klātienē. Pēc iespējas mācības klātienē tiks nodrošinātas arī 4.-6. klašu skolēniem, tās kombinējot ar daļēji attālinātām mācībām, bet pieļaujot iespēju, ka mācības notiks tikai attālināti, informē Rīgas domē.

Ņemot vērā, ka 24.novembrī valdība pieņēma stingrākus regulējumus piesardzības pasākumu īstenošanā izglītības iestādēs, kas nosaka, ka skolēnam mācību procesā ir jāparedz trīs kvadrātmetri telpas un skolotājiem gan mācību stundās, gan ārpus tām ir jālieto mutes un deguna aizsegs, tas ir nopietns izaicinājums un vienlaikus kompleksi risināms jautājums galvaspilsētas skolām.

Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta ieskatā tas ir nopietns pārbaudījums skolu vadībai un skolotājiem – kā sabalansēt mācību saturu un izvēlēties efektīvākās mācību metodes, pieejas un stratēģijas, kā sniegt atgriezenisko saiti, lai attīstītu skolēnu zināšanas, prasmes, iemaņas, mācoties gan klātienē, gan attālināti. Vienlaikus tas ir izaicinājums arī skolēnu vecākiem – būt aktīvā sadarbībā un komunikācijā ar skolu, skolotājiem, veidojot savstarpēju dialogu un uzticēšanos, jo visi – pašvaldība, skola, skolotāji, vecāki – ir ieinteresēti, lai bērni šajā situācijā sasniegtu iespējami labākos mācīšanās rezultātu.

Turpinot īstenot mācību procesu, ievērojot pastiprinātos epidemioloģiskos noteikumus, līdztekus jānodrošina vienlīdzīgas pamatizglītības ieguves iespējas visiem 37 030 kopskaitā esošiem 1.-6. klašu skolēniem katrā klašu grupā, ņemot vērā bērnu skaitu katrā klasē, mācību telpu lielumu un pedagogu resursus, saglabājot kvalitatīvu un jēgpilnu mācību procesu, kā arī atbalsta pasākumus gan skolotājiem, gan skolēniem.

Pašvaldība ir veikusi Rīgas skolu aptauju par plānoto mācību procesa īstenošanu 1.- 6. klašu skolēniem no 30. novembra. 

Aptaujas rezultāti liecina, ka 98 Rīgas skolas elastīgi organizēs mācību procesa norisi 1.-6. klašu grupā. 32 skolas visiem 1.-6. klašu skolēniem katru dienu nodrošinās mācības klātienē skolas telpās. 36 skolās tikai 1.-4. klašu bērniem mācības notiks klātienē katru dienu, bet 5.-6.klašu grupā skolēni mācīsies daļēji attālināti vai tikai attālināti. 25 skolās 1.-4.klašu grupā kādā no klasēm mācības notiks klātienē, kādā daļēji attālināti, bet 5.-6.klašu skolēni mācīsies daļēji attālināti vai tikai attālināti. Savukārt 5 skolās 1.-6.klašu skolēni mācīsies tikai attālināti. No iepriekš minētajām skolām 33 skolas īstenos attālinātas mācības gan 5., gan 6.klašu grupā.

Lai nodrošinātu mācību procesa kvalitāti klātienē, stundās kopā ar pedagogiem strādās arī pedagogu palīgi, kurus piesaistīs gan no interešu izglītības, gan no pagarinātās dienas grupu skolotājiem. Piemēram, ja klase ir sadalīta grupās, tad vienu nedēļu klātienē mācās viena grupa, bet otra grupa mācās patstāvīgi mājās un pilda skolotāja norādītos uzdevumus, nākamajā nedēļā grupas mainās.

Lai arī lielākā daļa vecāku vēlas, lai bērniem mācību procesu notiek klātienē, ir izprotama arī vecāku piesardzība un vēlme bērnus izglītot mājās pašiem. Gadījumos, ja ģimene izšķiras par šādu soli, vecāki iesniedz rakstisku iesniegumu skolas direktoram.

Līdz ārkārtējās situācijas beigām vecākiem vairs nav jāiesniedz ārsta izziņa vai psihologa atzinums, lai nodrošinātu izglītību ģimenē, taču vienlaicīgi atbildību par mācību satura apguvi uzņemas vecāki. Vecāki nodrošina skolēna mācībām nepieciešamo mācību vidi un atbalstu mācību satura apguvei, savukārt skolas nosaka apgūstamo mācību saturu, kā arī skolēnu mācību sasniegumu novērtēšanas kārtību.

Par katrā skolā organizēto mācību procesu tiks informēti skolēnu vecāki.