foto: LETA
Skandāls ap "Adugs" un indiešu paverdzināšanu: vai uzņēmums izdzīvos?
Vai Adugs cepumu ražotni noknābs?
112
2020. gada 30. novembris, 06:38

Skandāls ap "Adugs" un indiešu paverdzināšanu: vai uzņēmums izdzīvos?

Kārlis Seržants

Kas Jauns Avīze

Zem izmeklētāju lupas un veikalu tīklu nežēlastībā kritis Līvānu konditorejas uzņēmums "Adugs Production" – pret īpašnieku Jāzepu Zukulu sākts kriminālprocess par cilvēku tirdzniecību, kā Krimināllikumā apzīmē paverdzināšanu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Izmeklēšana sākusies jau aprīlī, kad policijā vērsusies Indijas vēstniecība. Divpadsmit Indijas pilsoņi, kuri nodarbināti "Adugs", informējuši vēstniecību, ka īpašnieks regulāri neizmaksājot algu, tā vietā piedēvējot strādniekiem tehnikas sabojāšanu un iedzenot parādu jūgā, vairākiem esot atņemtas pases, liegta pārvietošanās brīvība, dažiem draudēts, bijusi pat fiziska vardarbība.

Izņemtas dārglietas un 150 000 eiro

Pēc vairāk nekā pusgada, 10. novembrī, policija veikusi kratīšanas 22 dažādos objektos Līvānos, Aizkrauklē, Daugavpilī, Ķekavā un Jaunjelgavā, izņemti 150 000 eiro, dārglietas un citi priekšmeti. Pret Zukulu sākts kriminālprocess par cilvēku tirdzniecību, ja to izdarījusi organizēta grupa, par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju un vieglu miesas bojājumu tīšu nodarīšanu.

Savākto pierādījumu apjoms bijis acīm redzami pietiekams, jo tiesa Zukulam piemērojusi apcietinājumu. Diviem līdzdalībniekiem dota iespēja apcietinājumu aizstāt ar drošības naudu.

Viss esot kārtots oficiāli

"Adugs" strādā ap 270 darbinieku. SIA "Adugs Production" advokāte Viktorija Jarkina apsūdzības noliedz, paužot, ka varētu būt noticis reiderisma – uzņēmuma pārņemšanas – mēģinājums un konkurentu cīņa par "Maxima un Rimi plauktiem".

Visiem viesstrādniekiem no Indijas esot bijuši noslēgti darba līgumi un saņemtas uzturēšanās atļaujas, maksāta alga un nodokļi, nodrošināta izmitināšana, ārpus darba laika varējuši brīvi pārvietoties pa pilsētu un arī izbeigt darba tiesiskās attiecības. Taču darbinieki vairākkārt ir kavējuši darbu, bijuši gadījumi, kad vispār atteikušies strādāt un nekompetences dēļ sabojājuši dārgu tehnoloģisko iekārtu.

Viesstrādniekus vaino nevīžībā

Valsts augstākajām amatpersonām no uzņēmuma oficiālās e-pasta adreses nosūtīta arī vēstule, kurā apsūdzības nosauktas par galīgiem meliem un nepārbaudītiem faktiem. To esot parakstījuši 79 darbinieki.

"Tie ir cilvēki, kas kādu laiku bija nevīžīgi kolēģi, bez cieņas pret savu darbu un cieņas pret kolēģiem kopmītnēs – nekārtīgi, reizēm skaļi uzdzīvojoši. .. viņi ignorēja kārtības un higiēnas noteikumus, kas šajā nozarē ir īpaši svarīgi," vēstulē pausti asi pārmetumi sūdzību autoriem.

Tiesa gan, grūti iedomāties, ka policija, kas kriminālprocesu sāka jau aprīlī, nebūtu izmantojusi dažādas izmeklēšanas un operatīvā darba metodes, lai savāktu pierādījumus, ko visai daiļrunīgi apstiprina arī tiesas lēmums par Zukula apcietināšanu.

Ar iesauku Juziks

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

65 gadus vecais uzņēmējs, noteiktā lokā pazīstams ar iesauku Juziks, pēc Valsts policijas paustā, ir ar plašiem sakariem Latgales noziedzīgajās un arī politiskajās aprindās. Kaut arī viņu nepieskaita pie organizētās noziedzības pārstāvjiem, tomēr Zukuls vairākas reizes pārkāpis likumu.

Pērn viņa SIA "LīvMet" nekustamajā īpašumā tiešā tuvumā "Adugs Production" atklājās neattīrītu ražošanas un sadzīves notekūdeņu novadīšana vairāk nekā 2500 kubikmetru apjomā trīs gadu laikā.  Sākts kriminālprocess, un Valsts vides dienests pieteicis materiālās kompensācijas piedziņu par videi nodarītiem zaudējumiem 2436 eiro apmērā.

2017. gadā Latgales apgabaltiesa piesprieda naudassodu un piespiedu darbu diviem Zukula uzņēmuma darbiniekiem par balsu pirkšanu 12. Saeimas vēlēšanās Saskaņas politiķa Andreja Elksniņa labā. Pats Zukuls figurēja tikai kā liecinieks. Interesanti, ka apsūdzētie mēģināja novirzīt izmeklēšanu citā virzienā, apgalvojot, ka balsis patiesībā pirktas "Vienotības" kandidāta Dzintara Zaķa labā.

Tiesas prāvas laikā Zukuls atzina, ka Zaķis ar viņu ir tikai runājis par sadarbību, bet tā tomēr nav notikusi. Zukuls arī atzina, ka aģitējis vēlēšanās balsot par Saskaņu, tostarp vienā uzņēmuma maiņā.

2004. gadā atklātībā nonākusi informācija, ka "Adugs" ziedojis 3000 latu "Jaunā laika" dibinātājam Eināram Repšem. Gadu pirms tam, laikā, kad Repše bija Ministru prezidents, "Adugs" saņēma no valsts budžeta aptuveni 57 000 latu lielu kompensāciju par ražošanā izmantoto cukuru.

Uzņēmumam ir arī agrāka pieredze viesstrādnieku izmantošanā. 2008. gadā ekonomiskās krīzes un liela bezdarba apstākļos Adugs saņēma no Nodarbinātības valsts dienesta Preiļu filiāles strīdīgi vērtētu atļauju 30 viesstrādnieku ievešanai no Uzbekistānas.

Vai uzņēmums izdzīvos?

"Adugs Production" vienīgā īpašniece ir Kiprā reģistrēta kompānija "Silobrands Limited", vienīgais patiesais labuma guvējs – Zukuls. Uzņēmuma apgrozījums pērn bija 12,8 miljoni eiro, taču pēdējos trīs gados tas cietis vairāk nekā pusmiljonu eiro zaudējumus ik gadu, 2918. gadā paliekot pat 590 242 eiro mīnusos.

Informācija par iespējamo paverdzināšanu pamatīgi iedragājusi uzņēmuma reputāciju, un no sadarbības, negaidot pat tiesas lēmumu, publiski atteikušās lielākās Latvijas pārtikas veikalu ķēdes. To, ka "Adugs" ražojumus vairs neiepirks, jau nākamajā dienā paziņoja "Maxima Latvija", "Rimi", "Elvi", "top!" un "Latvian Retail Menagement", kam pieder veikali "Citro" un "Eldo".

Palikšana bez šīm realizācijas vietām draud ar uzņēmuma beigām. Ja policijas savāktie pierādījumi nebūs pietiekami notiesājošam spriedumam, turpinājumā var sekot process par zaudējumu piedziņu no valsts.