foto: LETA
Opozīcija: sabiedrības neapmierinātība parādīsies janvārī, kad tā saskarsies ar pieņemtajām nodokļu izmaiņām
Saeimas deputāts Vjačeslavs Dombrovskis.
Sabiedrība
2020. gada 27. novembris, 12:25

Opozīcija: sabiedrības neapmierinātība parādīsies janvārī, kad tā saskarsies ar pieņemtajām nodokļu izmaiņām

Jauns.lv / LETA

Saeimas opozīcijas politiķi ir pārliecināti, ka sabiedrība vēl pilnībā nezina, kā nodokļu reforma tos ietekmēs, tāpēc esot prognozējams, ka lielāka iedzīvotāju neapmierinātība augs pakāpeniski no nākamā gada janvāra.

Deputāte Jūlija Stepaņenko uzsvēra, ka Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) iepriekš solīja neveikt straujas nodokļu izmaiņas, taču tagadējā situācija liecinot par pretējo. Politiķe vaicāja, kā premjers pamato šo izmaiņu veikšanu, ja iepriekš pauda, ka nodokļu sistēmu nevajag "raustīt pa labi un pa kreisi".

Parlamentāriete pauda, ka daudzi iedzīvotāji nezina, kādas būs izmaiņas, jo ar vissmagākajām sekām pieņemto izmaiņu dēļ saskarsies janvārī.

Deputāts Vjačeslavs Dombrovskis pauda nostāju, ka valdība bez jebkādiem pierādījumiem pieņem, ka visi tie, kuri saņem mazāk nekā minimālo algu, ļaunprātīgi izvairās no nodokļu nomaksas. Valdības piedāvājums paredzot piemērot "ļoti regresīvu nodokli", ko esot grūti samērot ar godīgumu un Ziemeļvalstu modeli, pauda Dombrovskis. Šāds "galvas nodoklis" vienmēr bijis ļoti nepopulārs, tas bijis pamats revolūcijām un nav izturējis vēstures pārbaudi, izteicās politiķis.

Deputāts Viktors Valainis (ZZS) aicināja atlikt nodokļu reformas īstenošanu, un viņam pievienojās arī deputāte Regīna Ločmele (S). Opozīcijas deputāte Dana Reizniece-Ozola (ZZS) vērsa uzmanību, ka 180 000 vispārējā režīmā strādājošajiem, kuri strādā nepilnu slodzi, nodokļos būs jāpiemaksā līdzekļi līdz minimālajām sociālajām iemaksām. Politiķe norādīja, ka iepriekš ap ceturto daļu uzņēmēju, kuri algoja šos cilvēkus, bija parādi, tāpēc viņai ir šaubas par iespējām nosegt jaunās sociālās iemaksas.

Opozīcijas deputāts Aldis Gobzems debatēs pauda, ka, lai panāktu, ka Saeimā netiek pieņemti iedzīvotājiem neizdevīgi grozījumi nodokļu likumdošanā, no sabiedrības ir jābūt masveida reakcijai, izejot ielās. Līdzīgu aicinājumu politiķis pauda saistībā ar izmaiņām autoratlīdzību nodokļu regulējumā, jo koalīcijas virzītās izmaiņas paredz nodokļu paaugstinājumu māksliniekiem.

Kā ziņots, ceturtdien pēc ļoti garām un asām debatēm Saeima galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Mikrouzņēmuma nodokļa likumā, kas paredz mainīt MUN maksāšanas kārtību. Opozīcijas deputāti daudzkārtīgi aicināja nemainīt likuma regulējumu, lai nepasliktinātu mikrouzņēmēju situāciju.

Likuma grozījumi rosināti, jo vairāku gadu garumā MUN režīmā konstatētas vairākas nepilnības, tostarp tas plaši tiek izmantots nodokļu optimizācijas nolūkos. Grozījumu autori pārliecināti, ka šāda prakse kropļo konkurenci, kā arī MUN režīmā nodarbinātajiem ir ļoti mazas sociālās iemaksas, kas rada sociālā nodrošinājuma risku nākotnē, teikts likumprojekta anotācijā.

Grozījumi nosaka, ka no nākamā gada MUN maksāšanas režīmu varēs izmantot tikai pats mikrouzņēmuma īpašnieks. Savukārt par mikrouzņēmuma darbiniekiem būs jāpiemēro darbaspēka nodokļi vispārējā kārtībā. Darbinieka ienākumu no mikrouzņēmuma apliks ar algas nodokli un darbinieku apdrošinās kā darba ņēmēju.