foto: LETA
LRA aicina nekavēties ar reģionālās attīstības ministra apstiprināšanu, "lai labotu administratīvi teritoriālās reformas brāķi"
LRA līderis Edvards Smiltēns.
Politika
2020. gada 23. novembris, 13:07

LRA aicina nekavēties ar reģionālās attīstības ministra apstiprināšanu, "lai labotu administratīvi teritoriālās reformas brāķi"

Jauns.lv / LETA

Latvijas Reģionu apvienība (LRA) aicina iespējami agrāk apstiprināt jaunu vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru, "lai labotu administratīvi teritoriālās reformas (ATR) brāķi", šādu nostāju paudis LRA līderis Edvards Smiltēns.

LRA akcentē, ka iepriekšējā ministra Jura Pūces (AP) "atstātais reformas brāķis un daudzi nepadarītie darbi" apdraudot novadu attīstību un ATR iznākumu.

"Līdzšinējā ministra vadībā ATR veidota nepārdomāti, pārkāpjot valsts Satversmi, likumus, Eiropas Vietējo pašvaldību hartu un neievērojot labas pārvaldības principus," uzskata parlamentārā nepārstāvētās opozīcijas partijas politiķi.

LRA norāda, ka joprojām nav pieņemti svarīgi normatīvie akti, kas regulēs pašvaldību darbību pēc ATR. Piemēram, nav pieņemts jaunais likums "Par pašvaldībām", jaunais likums par vietējo pašvaldību vēlēšanām un likums "Par administratīvajiem reģioniem".

Protesta akcijas pret iecerēto administratīvi teritoriālo reformu

Protestējot pret iecerēto administratīvi teritoriālo reformu, ceturtdienas rītā pie Saeimas bija pulcējušies aptuveni 100 cilvēku no Jaunjelgavas, Ventspils, Varakļānu, Limbažu, ...

gallery icon

Smiltēna skatījumā, nav atrisināta mazo novadu iedzīvotāju pārstāvniecība jaunajos novados, tāpat neesot realizēts neviens no bijušā ministra publiski izteiktajiem solījumiem par finansiālu un cita veida atbalstu pašvaldībām, virzot ATR procesu.

"Nav neviena normatīvā akta par administratīvā sloga samazināšanu, par uzraudzības vai procesu vienkāršošanu. Tieši pretēji - tiek pieņemti papildus normatīvie akti, kas rada pašvaldībām papildus administratīvo slogu," pauž LRA.

Opozīcijas pārstāvji norāda, ka "nepatiesi ir izrādījušies stāsti" par 300 miljonu eiro piešķiršanu ATR ceļu programmai. Smiltēns arī norāda uz dažādiem finanšu apgrūtinājumiem, kas pašvaldībām gaidāmi 2021.gada valsts budžetā.

LRA arī pārmet nekompetenci vai izšķērdību vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai par jaunu informācijas un komunikācijas tehnoloģiju sistēmu izveidi, nezinot pašvaldību vajadzības. Tāpat nav skaidrības par ATR rezultātā darbu zaudējušo pašvaldības darbinieku tālāko likteni, akcentē partijā.

Politiskais spēks aicina ministra amatam izraudzīties profesionāli, kurš ir savas nozares patriots un kurš ir spējīgs un gatavs iedziļināties pašvaldību jautājumos. "Jaunajam ministram ir jānāk ar skaidru redzējumu, kā novērst iepriekšējā ministra pieļautos pārkāpumus, panākt iekavēto darbu izpildi kā arī nodrošināt labas pārvaldības principu īstenošanu virzot ar skaitļiem un faktiem pamatotu, konkrētos rezultatīvajos rādītājos balstītu ATR," pauž Latvijas Reģionu apvienības pārstāvji.

Kā ziņots, partiju apvienība "Attīstībai/Par!" (AP) vides ministra amata kandidātu varētu nosaukt ne agrāk kā tad, kad būs pieņemts valsts 2021.gada budžets. AP veidojošā partija "Latvijas attīstībai" šis amatam izvirzījusi Saeimas ATR komisijas priekšsēdētāja Artūra Toma Pleša (AP) kandidatūru.