112
2020. gada 20. novembris, 12:20

SIA "Adugs", kura īpašnieku tur aizdomās viesstrādnieku izmantošanā, norāda: Indijas pilsoņiem bija līgumi, maksātas algas

Jauns.lv

Pēc Valsts policijas (VP) paziņotā, ka aizdomās par cilvēku tirdzniecību kādā konditorejas uzņēmumā Latgalē aizturēts tā īpašnieks un vēl divi cilvēki, skaidrojumu par notikušo sniedza SIA "Adugs Production" advokāte Viktorija Jarkina, kura norāda, ka viesstrādniekiem ar vajadzīgajiem dokumentiem un algas izmaksu viss bijis kārtībā. Savukārt veikalu tīkli "Maxima" un "Rimi" paziņoja, ka pārtrauc šī uzņēmuma produkcijas iegādi.

Ziņā precizēts advokātes uzvārds; pievienota informācija par "Maxima" 

Jarkina portālam Jauns.lv pavēstīja, ka pēc paziņojuma par triju personu apcietināšanu vērsās uzņēmuma grāmatvedībā, lai noskaidrotu iespējamo informāciju par piespiedu darba attiecībām SIA "Adugs Production". Pārbaudes laikā tika noskaidrots, ka ar visiem darbiniekiem no Indijas bija noslēgti darba līgumi un saņemtas uzturēšanas atļaujas, viņiem tika maksāta darba alga un nodokļi, kā arī tika nodrošināta izmitināšana. 

Atbilstoši citu uzņēmuma darbinieku sniegtajai informācijai darbiniekiem netika ierobežota brīvība un bija iespēja izbeigt darba tiesiskās attiecības, informē Jarkina. 

Pēc advokātes rīcībā esošas informācijas darbinieki vairākkārt ir kavējuši darbu, kā arī bija gadījumi, kad vispār atteicās strādāt. Tāpat bija konstatēti gadījumi, kad darbinieki no Indijas bojāja uzņēmuma īpašumu, par ko tika sastādīti attiecīgie akti un veikti ieturējumi. 

Advokāte neizslēdz iespēju, ka tas varētu būt kārtējais reiderisma mēģinājums un konkurentu ciņa par Latvijā lielāko lielveikalu plauktiem. Tāpat nav izslēgta iespēja par nepatiesa ziņojuma sniegšanu un centieniem Indijas pilsoņiem ilgāk palikt Latvijā. 

"Rimi" un "Maxima" atsakās no "Adugs" produkcijas

Reaģējot uz izskanējušo, "Rimi" un "Maxima" paziņoja atsakās no uzņēmuma produkcijas. Rimi vēstī, ka no šī gada 20. novembra pārtrauc iegādāties produktus visās Baltijas valstīs no konditorejas produktu ražotāja "Adugs", kam izvirzīta apsūdzība, balstoties uz aizdomām par cilvēku tirdzniecību.

""Rimi" ir ļoti stingra nostāja korporatīvās atbildības jautājumos. Jau vairākus gadus slēdzot iepirkuma līgumus ar piegādātājiem, "Rimi" papildina tos ar pielikumu par ilgtspēju, kas nosaka, kādas vadlīnijas jāievēro kvalitātes, vides, veselības un sociālās atbildības jomā. Balstoties uz publiski izskanējušo informāciju par izvirzītajām apsūdzībām, kā sociāli atbildīgs uzņēmums, "Rimi" no šodienas pārtrauc iepirkt "Adugs" produkciju visās Baltijas valstīs," uzsver "Rimi Latvia" valdes priekšsēdētājs Valdis Turlais.

Rimi neuzsāks jaunas akcijas jau piegādātajiem "Adugs" produktiem, un šajā laikā ar piegādātāju netiks slēgti jauni līgumi. Līdz šim iepirktā "Adugs" produkcija tiks iztirgota, lai novērstu pārtikas atkritumu rašanos, norāda lielveikalā.

"Uzņēmuma "Maxima Latvija" pamatvērtība ir godprātīga un caurspīdīga uzņēmējdarbība, jebkāda cita veida uzņēmējdarbības prakse, ētikas un cilvēktiesību pārkāpumi mums ir pilnībā nepieņemami. "Maxima Latvija" ir nekavējoties reaģējusi un apturējusi sadarbību ar SIA "Adugs" līdz turpmākai apstākļu noskaidrošanai, kad tiks saņemts oficiāls skaidrojums no valsts atbildīgajām institūcijām un piegādātāja par notikušo," Jauns.lv uzsver "Maxima Latvija" vadītājs Viktors Troicins.

Policija aiztur trīs cilvēkus

Savukārt VP pārstāve Gita Gžibovska portālam Jauns.lv piektdienas rītā pavēstīja, ka VP Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes (ONAP) darbinieki aizdomās par cilvēku tirdzniecību, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju un vieglu miesas bojājumu nodarīšanu aizturēja organizētu grupu, kuras dalībnieki konditorejas uzņēmumā ekspluatējuši viesstrādniekus no ārvalstīm, izmantojot personu bezpalīdzības stāvokli, nostādot viņus materiālajā atkarībā, izsakot draudus un pat izrēķinoties fiziski.

To, ka kas tāds notiek, VP uzzināja no kādas ārvalsts vēstniecības, kuras pārstāvji ziņoja, ka vairāki Latgalē bāzēta konditorejas uzņēmuma darbinieki ir ziņojuši par piespiedu darbu.

Reaģējot uz saņemto informāciju, šā gada aprīlī Valsts policijas ONAP tika uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 154.1 daļas trešās daļas (par cilvēku tirdzniecību, ja to izdarījusi organizēta grupa), pēc Krimināllikuma 195. panta trešās daļas (par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, ja to izdarījusi organizēta grupa) un pēc Krimināllikuma 130. panta otrās daļas (par viegla miesas bojājuma tīšu nodarīšanu).

Izmeklēšanas laikā tika noskaidrots, ka šajā Latgalē bāzētajā konditorejas uzņēmumā tikuši ilgstoši ekspluatēti vairāki trešo valstu pilsoņi, izmantojot viņu ievainojamības stāvokli, nemaksājot tiem algu par darbu pilnā apmērā un iedzenot viņus nesamērojami lielā parādu jūgā. Strādniekiem atņemtas pases, pret viņiem pielietota fiziska vardarbība un draudēts ar izraidīšanu no valsts gadījumā, ja viņi neievēros visas noziedzīgā grupējuma izvirzītās prasības.

10. novembrī Valsts policijas Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes amatpersonas veica sankcionētas kratīšanas un personu aizturēšanas Jaunjelgavas novadā, Līvānos, Aizkrauklē, Daugavpilī un Ķekavā. Kopumā ir pārmeklēti 22 objekti un kratīšanu laikā izņemta skaidra nauda – apmēram 150 000 eiro, dārglietas, munīcija un citi priekšmeti, kam varētu būt lietisko pierādījumu nozīme kriminālprocesā.

Tajā pašā datumā policisti aizturēja arī organizētās grupas trīs dalībniekus, vīriešus, kas tiek turēti aizdomās par minētajiem noziegumiem – 1955. gadā dzimušo grupas līderi un uzņēmuma īpašnieku, kā arī 1974. un 1986. gadā dzimušos līdzdalībniekus.

VP piemin, ka grupas līderis Jāzeps Zukuls ir pazīstams noziedzīgajā vidē Latgalē, tam ir plaši sakari arī politiskajās aprindās reģionā. Minētā persona jau iepriekš bija nonākusi tiesībsargājošo institūciju redzeslokā par dažādiem noziegumiem – izvairīšanos no nodokļu nomaksas, vides piesārņošanu, noziedzīgiem nodarījumiem pret pārvaldības kārtību un citiem pārkāpumiem. Savukārt pārējie divi aizdomās turētie vīrieši iepriekš nebija nonākuši policijas redzeslokā.

Grupas līderim tiesa ir piemērojusi drošības līdzekli apcietinājumu. Savukārt pārējiem grupas locekļiem tiesa piemēroja drošības līdzekli apcietinājums ar iespēju aizstāt to ar drošības naudu.

"Valsts policija aicina atsaukties arī citus, kuri varētu būt kļuvuši par cilvēktirdzniecības upuriem, strādājot šo personu pakļautībā, kā arī tiek aicināti atsaukties iedzīvotāji, kuru rīcībā varētu būt izmeklēšanā noderīga informācija! Sazināties ar policiju iespējams, zvanot pa tālruņa numuru 110 vai rakstot e-pastu: onap@vp.gov.lv," norāda policijā.

Kur Jāzepa Zukula vārds iepriekš izskanējis publiski

Aģentūras LETA arhīvs liecina, ka Zukula un "Adugs" vārdi masu medijos parādījušies saistībā ar vairākām strīdīgām situācijām, tostarp saistībā ar krimināllietām. 2008.gadā Nodarbinātības valsts aģentūras Preiļu filiāle izsniegusi darba atļaujas Līvānu konditorejas izstrādājumu ražošanas uzņēmumā "Adugs" 30 viesstrādniekiem no Uzbekistānas. Uzņēmums nepieciešamību pēc viesstrādniekiem toreiz pamatoja ar kvalificētu speciālistu trūkumu Latvijā.

Pagājušajā gadā Valsts vides dienests (VVD) ziņoja, ka VP sākusi kriminālprocesu par ilgstošu neattīrītu ražošanas un sadzīves notekūdeņu novadīšanu vidē, radot būtisku kaitējumu videi un valsts interesēm. VVD Daugavpils reģionālā vides pārvalde konstatēja, ka no 2016.gada 1.janvāra līdz 2019.gada 30.aprīlim nekustamajā īpašumā, kura īpašnieks ir SIA "LīvMet", maizes cepšanas un konditorejas izstrādājumu ražotnes "Adugs Production" teritorijas tiešā tuvumā Celtniecības ielā 21a, Līvānos, vidē tika novadīti 2654,9 kubikmetri neattīrītu ražošanas un sadzīves notekūdeņu. VVD lietā ir pieteicis materiālā zaudējuma kompensāciju par videi nodarītajiem zaudējumiem 2436 eiro apmērā.

"Adugs" vārds figurēja arī krimināllietā par balsu pirkšanu 12.Saeimas vēlēšanās par labu sarakstam "Saskaņai". Zukuls Preiļu tiesā 2016.gadā atzina, ka aģitējis vēlēšanās balsot par partiju "Saskaņa". Zukuls klāstīja, ka vienā uzņēmuma maiņā aģitējis balsot par "Saskaņu". Viņš esot palūdzis vienu no lietā apsūdzētajiem, uzņēmumā strādājošo Anatoliju Sprogi parunāt ar cilvēkiem šajā sakarā. Naudu viņš nevienam neesot piedāvājis, neesot runāts arī par alkoholu vai algas pielikumu.

Savukārt ražotnes maiņas vadītāja Gaļina Krjukova atzina, ka viņas tiešais priekšnieks Sproge lūdzis paaģitēt maiņas darbiniekus 25-27 cilvēkus balsot par "Saskaņas" sarakstu, liekot krustiņu pirmajam numuram Andrejam Elksniņam. Taču viņa tomēr aicinājusi cilvēkus iet uz velēšanām un balsot pēc sirdsbalss.

Zukuls tiesā norādīja, ka Elksniņš uzņēmumā "Adugs" esot ticies ar biznesmeņiem. Tāpat Zukuls atzina, ka arī toreizējais partijas "Vienotība" politiķis Dzintars Zaķis piedāvājis viņam sadarboties un pirkt balsis par labu "Vienotībai", taču viņš no šī piedāvājuma esot atteicies.

Šajā lietā bija apsūdzētas divas personas - Sproge un Fjodors Martinovs.

Pēc "Firmas.lv" datiem, Zukuls ir īpašnieks kompānijās SIA "Adugs Production", SIA "Adugs Latvija", SIA "Adugs", SIA "Astar", SIA "Ražošanas komercfirma "Vidzus", SIA "Debess ūdens zeme" un SIA "Asond".

Tostarp lielākā kompānija ir "Adugs Production", kuras apgrozījums 2019.gadā samazinājās par 1,4% un bija 12,842 miljoni eiro. Kompānija pēdējos trīs gadus strādājusi ar zaudējumiem, kas pārsniedz 500 000 eiro, tostarp 2019.gadā "Adugs Production" zaudējumi bija 523 134 eiro, 2018.gadā - 590 242 eiro, bet 2017.gadā - 547 831 eiro.

"Adugs Production" reģistrēta 2014.gadā, un tās pamatkapitāls ir 67 050 eiro. Kompānijas vienīgā īpašniece ir Kipras "Silobrands Limited", bet patiesais labuma guvējs - Zukuls.