Neparastie peldlīdzekļi Ikšķilē un Frankenšteins Dailē: brīvdienu ceļvedis 19. un 20. septembrim
Kultūra
2015. gada 16. septembris, 10:24

Neparastie peldlīdzekļi Ikšķilē un Frankenšteins Dailē: brīvdienu ceļvedis 19. un 20. septembrim

Jauns.lv

Šosestdien savus svētkus svinēs Daugavpils novads. Izrādās, ka vasara bijusi par īsu, jo ne visi novadi un pilsētas ir paspējušas nosvinēt savus svētkus. Un labi, ka tā! Mums ir iespēja vasaru pagarināt... Savukārt Ikšķilē sestdien būs iespēja vērot neparasto un pašbūvēto peldlīdzekļu regati.

Īsti svētki šajā nedēļas nogalē ir baroka mūzikas cienītājiem – Rēzeknē un Rīgā notiek ikgadējās Rēzeknes baroka mūzikas dienas, bet muzejs „Rīgas birža” visus aicina uz kārtējo koncertu ciklā „ Barokālā pērle”. Teātra cienītājus Dailes teātrī gaidīs „Frankenšteins”, bet mūsu baltajā namā – „Putnu opera”. Daudz jaunumu arī Rīgas un provinces izstāžu zālēs – sākot no cilvēkēdājiem Ogres muzejā un bilžu stāstiem Valmieras Izstāžu namā.

1. Daugavpils Novada diena

Svētku kulminācija gaidāma sestdien, 19. septembrī, ar krāšņu rudens gadatirgu Daugavpilī, Rīgas ielā un Dubrovina parkā. Gadatirgū būs iespēja iegādāties Latgales tirgotāju un amatu meistaru daudzveidīgo produkciju. Gadatirgus dalībniekus sagaidīs plaša un interesanta kultūras programma. Ar dziesmām, dejām un teātra uzvedumiem gadatirgu ieskandinās gan vietējie mākslinieciskās pašdarbības kolektīvi, gan viesi no Baltkrievijas.

Apmeklētājiem būs iespēja arī aplūkot fotoizstādes „Kalupes, Līksnas, Nīcgales, Vaboles pagasti tuvplānā” un „Mežos, upēs, ezeros”, Latgales Zoodārza ekspozīciju „Eiropas retā herpetofauna Daugavpils novadā”, kā arī ugunsdzēsības tehnikas un speciālā aprīkojuma demonstrāciju. Būs arī dažādas radošās darbnīcas.

Sestdien visas dienas garumā Daugavpilī, Vienības laukumā, tiks rīkotas dažādas sporta aktivitātes – starptautiskās sacensības strītbolā, ielu basketbols, svarbumbu celšana, kāpšana klinšu sienā, baļķa un šautriņu mešana, kā arī basketbola soda metienu konkurss.

Sīkāk internetā: www.novadadienas.lv.

Daugavpils Novada dienas 2015

2. Neparasto peldlīdzekļu regate Ikšķilē

Tiem, kuri brīvdienās grib izbaudīt ko neparastāku un eksotiskāku, sestdien, 19. septembrī, jādodas uz Ikšķili, kur pulksten 11.00 Daugavā pie pilsētas pludmales norisināsies 1. Ikšķiles neparasto un pašbūvēto peldlīdzekļu regate. Regates tēma būs „Pirmie ikšķilieši” . Dīvaino peldlīdzekļu radītāji un stūrētāji šo regates tēmu būs apspēlējuši savu pārvietošanās līdzekļu dizainā, kuru arī vērtēs īpaša žūrija un, protams, skatītāji.

Jāteic, ka 19. septembrī kuģošana un plunčāšanās Daugavā atkal norisināsies ierastajā līmenī, jo tieši dienu pirms pašbūvēto peldlīdzekļu parādes – 18. septembrī – būs pilnībā noslēgusies hidroelektrostaciju dambju un aizsprostu šīsvasaras remontdarbi un ūdens līmenis Rīgas HES ūdenskrātuvē atkal būs atjaunots iepriekšējā līmenī.

Sīkāk internetā: www.ikskile.lv .

3. Komiskā izrāde „Slepkavība atriebības dēļ” Rēzeknē un Rīgā

11. Baroka mūzikas dienu Rēzeknē noslēguma kulminācija būs 1808. gadā sarakstītās komiskās operas „Slepkavība atriebības dēļ” izrāde, kuru sestdien, 19. septembrī, pulksten 18.00 izrādīs Latgales vēstniecībā „Gors” Rēzeknē, bet svētdien, 20. septembrī, pulksten 17.00 Rīgā, mūzikas namā „Daile”.

Šogad Rēzeknes Baroka dienas notiek čehu mūzikas zīmē un tāpēc mums arī būs vienreizēja iespēja redzēt un dzirdēt vairāk nekā 200 gadus veco operu, kuru sarakstījis Johans Jozefs Reslers (mūzika) un Bartolomeo Antoni (librets), čehu un šveiciešu dziedātāju un instrumentālistu atskaņojumā.

Operas īss sižeta atstāstījums: Rikardo, jauns dižciltīgais no Medāno pilsētas ir izmisis, jo ir zaudējis „visu” un viņam atņemts muižnieka tituls. Protams, tiesas lēmums ne viņam, ne viņa tēvam nav pa prātam. Rikardo ir tikai viena izeja kā atriebties tiesnesim Fernando – nolaupīt tā sievu Izabellu un tādā veidā atdarīt par savām ciešanām un visas viņa dzimtas aizskarto godu.

Fernando, uzzinājis par viņa sievas nolaupīšanu, steidzas atgriezties no kāda ceļojuma un mudina savu kalpu Bruno doties viņam līdzi Izabellas meklējumos. Tiesnesis ir gatavs riskēt ar visu, lai tikai glābtu mīļoto sievieti no nelieša nagiem, taču Bruno ir piesardzīgāks un visvairāk uztraucas pats par savu ādu. Kalpam sava kunga uzvedība šķiet drīzāk pārgalvīga un bīstama.

Pa šo laiku atriebīgajam Rikardo kļūst arvien grūtāk īstenot savus plānus, jo viņš iemīlās Izabellā. Viņš ar draudiem nogalināt Fernando cer iegūt Izabellas pretmīlu. Nu sieviete stāv izvēles priekšā: glābt savu godu vai mīļotā vīra dzīvību? Tālāk seko teju vai mūsdienu spriedzes filmas sižets, protams, ar laimīgām beigām.

Latvijā būs skatāms operas „Slepkavība atriebības dēļ” iestudējums, kas tika veikts starptautiskajam festivālam „Jezeržī muzikālā vasara” grāfa Lubkovica pilī 2013. gadā, šīs pils kapelmeistara komponista Johana Josefa Reslera 200. jubilejas gadā.

Biļešu cenas: 5 – 13 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.latgalesgors.lv.

4. Barokālās pērles muzikālā pēcpusdiena Rīgas biržā

Baroka mūzikas cienītāji svētdien, 20. septembrī, pulksten 19.00 var doties arī uz mākslas muzeju „Rūgas Birža”, kur Rīgas Vēsturiskās mūzikas un dejas festivāls noslēgsies ar kārtējo muzikālo pēcpusdienu ciklā „Perola barroca” (portugāļu valodā – „Barokālā pērle”).

Muzikālās pēcpusdienas īpašais viesis būs virtuozais Izraēlas klavesīnists Dāvids Šēmers, kurš izpildīs sarežģīto Johana Sebastiana Baha skaņdarbu „Goldberga variācijas”. Jāpiebilst, ka izraēļu mākslinieks Latvijā viesojies jau vairākkārt, izpelnoties klausītāju sajūsmu un ļoti augstu novērtējumu profesionāļu vidū.

Dāvids Šēmers pēc studijām Jeruzalemes Mūzikas un dejas akadēmijā papildinājis zināšanas senās mūzikas interpretācijā Londonā. Mūziķis ir mākslas zinātņu doktors, kurš savu zinātnisko grādu ieguvis Ņujorkas Stonibrukas Universitātē. Mākslinieks koncertē gan Eiropā, gan ASV kā solists, kamermūzikas atskaņotājs un diriģents. Dāvids Šēmers izveidojis Jeruzalemes baroka orķestri un ir tā mākslinieciskais vadītājs, repertuārā iekļauj daudzus senās mūzikas darbus. Kopš 1982. gada viņš pasniedz klavesīna spēli, senās mūzikas interpretāciju un teoriju Jeruzalemes Mūzikas un dejas akadēmijā.

Ieeja uz muzikālo pēcpusdienu bez maksas. Sīkāk internetā: www.lnmm.lv .

5. Frankenšteins Dailes teātrī

Dailes teātrī piektdien, 18. septembrī, pulksten 19.00 pirmizrādi piedzīvos režisores Lauras Grozas – Ķiberes Nika Dīra drāma „Franknšteins”. Savukārt sestdien un svētdien, 19. un 20. septembrī, Dailes teātra Lielajā zālē „Frankenšteinu” izrādīs pulksten 18.00.

Gotiskās literatūras šedevru „Frankenšteins jeb Mūsdienu Prometejs” Mērija Šellija sarakstīja 18 gadu vecumā, iedvesmojoties no šausmu un opija pilnas 1816. gada nakts kopā ar savu vīru dzejnieku Pērsiju Šelliju un Džordžu Gordonu Baironu. Savukārt britu dramaturga Nika Dīra luga „Frankenšteins” sarakstīta īpaši Londonas Nacionālā teātra uzvedumam, kurš pirmizrādi piedzīvoja 2011. gadā.

Slavenajā stāstā, zinātnieks Viktors Frankenšteins, izmantojot savu bezgalīgo varu pārvarēt dzīvības un nāves robežu, rada groteski nelaimīgu briesmoni, kuru iesviež viņam naidīgā pasaulē. Frankenšteins nenojauš, cik briesmīga ir cena, kas viņam būs jāmaksā. Kritušais eņģelis vēršas pret savu radītāju.

Lomas Dailes teātra jauniestudējumā atveidos Gints Andžāns (Viktors Frankenšteins, zinātnieks), Dainis Grūbe (Radība), Kristīne Nevarauska (Elizabete Lavenza, Viktora līgava), Ģirts Ķesteris (Mesjē Frankenšteins, Viktora tēvs), Sarmīte Rubule (Grētele, prostitūta / Klarisa, istabene), Pēteris Liepiņš (Deleisijs, akls vīrs), Lauris Subatnieks (Fēlikss, viņa dēls), Ērika Eglija (Agate, viņa vedekla), Kaspars Zāle (Gustavs, ubags), Artūrs Dīcis (Klauss, ubags / Konstebls), Lelde Dreimane (Sieviešu dzimuma radība), Dainis Gaidelis (Jūens, Orknijas salas iedzīvotājs) un Mārtiņš Upenieks (Rabs, Jūena brāļadēls). Izrādē piedalīsies arī Jāzepa Mediņa Rīgas 1.mūzikas skolas zēnu koris.

Biļešu cenas: 5 – 22 eiro. („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.dailesteatris.lv.

6. Putna operas atjaunojums Nacionālajā operā

Latvijas Nacionālajā operā un baletā piektdien, 18. septembrī, pulksten 19.00 un sestdien, 19. septembrī, pulksten 12.00 un 18.00 notiks Jāņa Lūsēna un Māras Zālītes operas „Putnu opera” atjaunojuma pirmizrāde. „Putnu opera” pirmo reizi tika iestudēta 2000. gadā un piedzīvojusi jau vairākus atjaunojumus, kļūstot par vienu no Latvijas bērnu iemīļotākajām izrādēm pēdējo 15 gadu laikā.

Iestudējumā skatītājus priecē krāšņi putni un atjautīgi dzīvnieciņi. Operdīva kanārijputniņš Pipinella lielās bažās ziņo, ka pazudis viņas mīļotais - pasaulē labākais tenors Cīps. Meklēšanā iesaistīsies doktors Dūlitls un viņa uzticamie draugi - papagailis Polinēzija, cūciņa Gebgeba, suns Džips, kā arī Londonas ielu labākais pārzinātājs, nekaunīgais Zvirbulēns. Krāšņie putni un dzīvnieciņi ne mirkli nezaudē dūšu: viņi atrod noslēpumaini pazudušo kanārijputniņu, veikli nodzēš ugunsgrēku un pat iestudē panākumiem bagātu operu!

„Putnu operas” atjaunojumā putnu, zvēru un cilvēku lomās iejutīsies gan pieredzējušie solisti - Viesturs Jansons, Nauris Puntulis, Andžella Goba, Ilona Bagele, Juris Ādamsons, Kristīne Zadovska, Inga Šļubovska - Kancēviča, Kristīne Gailīte, Andris Lapiņš, Andris Kipļuks, Romāns Poļisadovs, Krišjānis Norvelis, Kārlis Saržants, Armands Siliņš un Viesturs Vītols, gan jaunpienācēji - Laura Grecka, Rihards Millers, Mihails Čuļpajevs, Kalvis Kalniņš un Juris Jope.

Iestudējuma muzikālais vadītājs un diriģents ir Andris Veismanis, diriģents - Kaspars Ādamsons, režisore - Baņuta Rubesa, horeogrāfe - Elita Bukovska, scenogrāfe - Ieva Jurjāne, kostīmu māksliniece - Kristīne Jurjāne,bet  gaismu mākslinieks Pols Matīsens.

Biļešu cenas: 2,50 – 40 eiro. Sīkāk internetā: www.opera.lv .

7. Izstāžu ceļvedis: Ogres cilvēkēdāji, modernais dzintars, stikla pārvērtības un bilžu stāsti

* Latvijas Mākslas akadēmijā (Kalpaka bulvārī 13,Rīgā) līdz 9. oktobrim skatāma konceptuāla stikla mākslas izstāde „Jaunās pieejas / New Approaches”, kas sniedz ieskatu stikla mākslas dažādībā un tās laikmetīgajās izpausmēs.

Izstādes mērķis ir popularizēt stikla mākslu, to atainojot no atšķirīgiem skatupunktiem, demonstrējot dažādas tehnikas, izteiksmes līdzekļus un stikla mākslas daudzpusīgo un bagātīgo iespēju lauku - stikls kā medijs skulpturāliem objektiem vai instalācijām, stikls kā elements, kas ataino gaismu un ēnu saspēli. Izstādē piedalās Latvijas, Slovākijas un Čehijas mākslas augstskolu studenti un pasniedzēji. Izstādes atklāšana notiks ceturtdien, 17. septembrī, pulksten 18.00. Sīkāk internetā: www.lma.lv.

* Ogres Vēstures un mākslas muzejā līdz 10. oktobrim izstādē „Ogre pasaulē” apskatāma vēsturnieka Arno Smiltnieka vairāku gadu garumā savāktā kolekcija par Ogres pilsētas vārda divdomīgo tulkojumu svešvalodās.

Tas ir stāsts par Ogres vārda  patstāvīgo un daudzveidīgo dzīvi  plašajā pasaulē, ārpus Latvijas robežām, par milžiem - cilvēkēdājiem komiksos, pasaku grāmatās, mūzikā un ne tikai. Sīkāk internetā: www.ogresmuzejs.lv.

* Valmieras muzeja Izstāžu nama atklāta Imanta Klīdzēja keramikas un fotogrāfiju personālizstāde „Sarkanā okera zeme", kurā apskatāma Kērnsas pilsēta Austrālijā. Mākslinieks savu ceļojumu Austrālijas zemē ataino lielformāta keramikas darbos. Tāpat izstādē redzamas fotogrāfijas un mākslinieka pārdomas. Imants Klīdzējs par piedzīvoto Austrālijā saka: „Šai pasaules daļai oktobra beigās ir okera nokrāsa, jo debesīs maz mākoņu, bet saule ir gluži kā spuldze, kas iedegta dienvidū tieši virs galvas. Priekšmeti visapkārt tikpat kā bez ēnām.

Šķiet, šai vietā vairs nav nekā dzīva. Tā ir dienvidū, un būs līdz brīdim, kad rietēs saule. Šai zemē nav krēslas stundas. (..) Kērnsā šobrīd zied pasaules krāšņākās puķes. Tā ir paradīze zemes virsū...” Izstāde būs apskatāma līdz 3. oktobrim. Sīkāk internetā: www.muzejs.valmiera.lv.

* Vēl Valmieras Izstāžu namā līdz 3. oktobrim aplūkojama Gundegas Muzikantes izstāde „Bilžu stāsti", kurā eksponētas ilustrācijas, zīmējumi un animācijas. Māksliniece veidojusi ilustrācijas un grafisko dizainu ap 30 bērnu grāmatām, vairākām mācību grāmatām, kā arī radījusi jautrās animācijas filmiņas „Dzeguze un viņas 12 vīri” māksliniecisko veidolu.

Gundegas Muzikantes ilustrācijām raksturīgs humors un fantāzija, spēja emocionāli un asprātīgi atainot grāmatas varoņu gaitas. Sīkāk internetā: www.muzejs.valmiera.lv.

* Ventspils teātra nama „Jūras vārti” Mazajā izstāžu zālē atklāta rotu izstāde „Dzintars mūsdienu laikmetīgajās rotās”, kas tapusi sadarbībā ar Rīgas mākslas galeriju "Putti".

Izstādē apskatāmas Andra Laudera, Gunta Laudera, Māra Auniņa, Māra Šustiņa un Valda Brožes veidotās dzintara rotas. Sarunas ar dzintaru – patiesībā tieši par to ir izstāde.

Zināmā mērā rotu mākslinieka dialogs ar dzintaru ir milžu cīņa, kurā nepieciešama gan izcila materiāla izjūta, gan pamatīgs intelektuālais ieguldījums. Sīkāk internetā: www.jurasvarti.lv .

Elmārs Barkāns/Foto: publicitātes foto, Agnese Gulbe/LETA, Māris Ernstons/poga.lv