Sabiedrība
2020. gada 11. novembris, 14:46

VIDEO: Štuthofa – ieskats baisajā koncentrācijas nometnē, kurā mijās arī traģiskie latviešu likteņi

Jauns.lv

Pašmāju ceļotāji Ivars un Lelde Cīruļi savā raidījumā “Ceļot bez robežām”, pieminot Latvijas brīvības cīņās kritušos varoņus, iepazīstina tautiešus ar Štuthofas koncentrācijas nometnes vēstures latviešu lapaspusēm. Šajā nometnē, nu jau Otrā pasaules kara laikā, bija ieslodzīti un bojā gāja latvieši, tostarp arī Latvijas pirmā prezidenta Jāņa Čakstes dēls Konstantīns Čakste.

Lāčplēša dienai veltītajā dokumentālajā filmā, pieminot Latvijas brīvības cīņās kritušos varoņus, par nometni un tajā ieslodzītajiem latviešiem stāsta Ainārs Lerhis, LU Latvijas vēstures institūta vadošais pētnieks un Austrumeiropas politikas centra pētījumu valdes priekšsēdētājs.

“Šis ir stāsts par zināmākajiem latviešu likteņiem, kas bija nokļuvuši Štuthofas koncentrācijas nometnē. Starp tiem bija Latvijas pirmā prezidenta Jāņa Čakstes dēls Konstantīns Čakste, Ludvigs Sēja un Bruno Kalniņš, kuru vēstures liecības piedāvājam kopā ar mūsu nelielo piefilmējumu,” skaidro filmas veidotāji.

Filma pavisam noteikti būs interesanta visiem tiem, kurus interesē Latvijas 20. gadsimta pirmās puses vēsture, varoņi un dažādu cilvēku likteņi, pārdzīvojot šos traģiskos laikus, vēsta raidījuma veidotāji.