foto: LETA
Kultūrpētnieks Deniss Hanovs piedzīvojis homofobisku uzbrukumu Ķengaraga tirgū
Kultūrpētnieks Deniss Hanovs
112
2020. gada 9. novembris, 14:00

Kultūrpētnieks Deniss Hanovs piedzīvojis homofobisku uzbrukumu Ķengaraga tirgū

Jauns.lv

Svētdienas vakarā Ķengaraga tirgū homofobisku uzbrukumu piedzīvojis kultūrpētnieks Deniss Hanovs, ziņo Latvijas Radio. Viņš tobrīd tirgū atradies kopā ar savu dzīvesbiedru, un uzbrukumu veikuši divi šķietami kunga prātā esoši vīrieši.

"Ķengaraga tirgū, kur ir ziedu kioski, mums pietuvojās divi vīrieši. Viņi pagāja mums garām un tad sāka publiski un skaļi paust savus nievājošos komentārus par manu ķermeni - pēcpusi," radio stāsta Hanovs.

"Iesita man ar kāju pa muguras daļu. Es pagriezos un pajautāju "ko jūs darat, es tagad izsaukšu policiju", uz ko viens no viņiem atbildēja ar nievājošu tekstu, nosaucot mani nevis par geju, bet atbilstošā vārdā krievu valodā, ko es tagad negribētu paust," notikumus atstāsta pētnieks un Rīgas Stradiņa universitātes profesors Hanovs. "Un tad viņš teica, ka viņš grib nodarboties ar mani ar seksu."

Uzbrucēji kļuvuši agresīvi un mēģinājuši kauties. Hanovs ieskrējis tuvējā ziedu kioskā un turējis ciet tā durvis. Agresīvi noskaņotie vīrieši, kliedzot un brēcot, gribējuši ielauzties kioskā.

"Tad viens no viņiem atkailinājās, novelkot bikses, un piespieda savas ģenitālijas pie kioska durvju stikla, kliedzot, lai es atveru durvis," stāsta Hanovs.

Valsts policija esot atbraukusi ļoti operatīvi un rīkojusies atbilstoši likuma rāmjiem, tomēr Hanovs uzsver vienu problēmu - kā viņam skaidrojuši policisti, likums paredz, ka kādu lietu varētu uzsākt par izvarošanas draudu izteikšanu pret sievieti, bet neesot atbilstoša panta par šādu draudu izteikšanu vīrietim.

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs šī gadījuma sakarā mikroblogošanas vietnē "Twitter" paziņojis, ka "naida noziegumiem Latvijā nav vietas, policijai šis gadījums ir jāizmeklē un vainīgos jāsauc pie atbildības".

Rinkēvičs aicina kolēģus Saeimā veikt grozījumus likumos, ja problēma rodama tajos.

Valsts policija 9.novembra pēcpusdienā informē, ka par notikušo uzbrukumu sākusi kriminālprocesu. 

Policisti notikuma vietā pieņēmuši paskaidrojumus no cietušajām personām, bet personas, kas veica huligāniskas darbības, notikuma vietā vairs nebija sastopamas.

Jau vakar par notikušo sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma panta par huligānismu. Par šādu nodarījumu var piemērot brīvības atņemšanu līdz diviem gadiem, piespiedu darbu, vai naudas sodu.

Patlaban likumsargi ir apzinājuši iespējamās vainīgās personas un izmeklēšana kriminālprocesā turpinās, norāda Valsts policija.

Kā norāda Latvijas Radio, homofobiju par aizvien ļoti aktuālu problēmu sauc Latvijas Cilvēktiesību centra vadītāja Anhelita Kamenska. Daudzi baidoties par to skaļi runāt. "Ja skatās uz oficiālo statistiku, tad gadījumu ir maz. Bet, ja skatās uz neoficiālo statistiku, tad, protams, ka tādu gadījumu ir daudz vairāk," stāsta Kamenska.

"Ir labi, ja cilvēks ir ziņojis, un tā situācija ar homofobiskiem noziegumiem ir ļoti līdzīga rasisma motivētiem noziegumiem, kad ziņo maz, bet realitātē gadījumu ir daudz vairāk. Piemēram, nevalstiskajai organizācijai "Mozaīka" pagājušajā gadā ziņots par 29 gadījumiem, 2018.gadā ziņots par 22 gadījumiem. Tie ir bijuši gan seksuāla rakstura, gan fiziski uzbrukumi," stāsta Latvijas Cilvēktiesību centra vadītāja.

Kamenska uzskata, ka ziņošanu vairotu tāda sistēma, kurā personas var ziņot nevalstiskajām organizācijām, un tās tālāk informētu policiju.

Tikmēr Deniss Hanovs ir pārliecināts, ka notikušais savā ziņā saistāms arī ar politiķu rīcībām, piemēram, noraidot dzīvesbiedru likumu. Šajā kontekstā runājot par kaut ko pretdabisku, pieminot incestu un citādi naidīgi izsakoties, tiekot parādīta valsts attieksme, un sabiedrība tiekot noskaņota pret cilvēkiem, kuri neatbilst tradicionālajais ģimenei, tostarp pret cilvēkiem ar netradicionālu seksuālo orientāciju.

Viendzimuma pāru tiesību aizstāvju pikets pie Saeimas

Agrā ceturtdienas rītā pie Saeimas nama pulcējās jauniešu organizāciju pārstāvji, lai paustu neapmierinātību ar Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas ...

gallery icon