foto: Kristaps
Ieskats Covid-19 trīs slimnieku palātas ikdienā un sadzīvē Infektoloģijas centrā. Stāsta pacients
Pusdienas slimnīcā trešdien. Apetītes gan neesot, tāpēc lielākā daļa var palikt neapēsta. Tiesa gan, ārste mudina sasirgušo ēst.
Sabiedrība
2020. gada 29. oktobris, 06:11

Ieskats Covid-19 trīs slimnieku palātas ikdienā un sadzīvē Infektoloģijas centrā. Stāsta pacients

Jauns.lv

Kamēr sabiedrība joprojām ir pietiekami šķelta viedoklī par to, ir vai nav jāievēro saistībā ar Covid-19 ieviestie nosacījumi, publiski ik pa laikam kļūst saslimšanas gadījumi, kuros sākotnēji cilvēkam nav bijis teju neviena nopietna simptoma, bet vēlāk vīrusa dēļ nākas doties uz slimnīcu.

Vēl pirms aptuveni nedēļas Jauns.lv publikācijas tapšanas ietvaros telefoniski sazinājās ar vīrieti vārdā Kristaps, kurš sociālajos tīklos saviem sekotājiem darīja zināmu, ka ir saņēmis pozitīvu Covid-19 testa rezultātu.

Tolaik hospitalizācija vīrietim nebija nepieciešama, un gan sociālajos tīklos, gan arī telefonsarunā Kristaps informēja, ka bez ožas un garšas zuduma citus nopietnus simptomus neizjūt, taču dažas dienas vēlāk viņa veselības stāvoklis pasliktinājās tā, ka nācās vērsties pēc palīdzības pie mediķiem. 

No pirmā šoka un apturētas dzīves pavasarī līdz drūmajam rudenim: koronavīruss Latvijā

Pirmā preses konference par Covid-19 izplatību Latvijā notika 2020. gada februārī. Drīz pēc tam valstī tika izsludināta ārkārtējā situācija un ...

gallery icon
152

Sākotnēji pašizolējies un strādājis lauku mājās

“Runājot par Covid-19 – es pats esmu laukos, pievērsīšos koku zāģēšanai,” vēl pirms nedēļas Jauns.lv stāstīja jau toreiz pozitīvu Covid-19 testa atbildi saņēmušais vīrietis. 

Visu šo laiku viņš arī dalījies pārdomās sociālajā tīklā “Twitter”, detalizēti informējot par savu ikdienu pašizolācijā mājās, kuras ir lauku teritorijā.

Lai arī viņam pašam tobrīd palaimējās izvairīties no nopietnākiem simptomiem, Kristaps regulāri sociālajos tīklos mudināja nerīkoties bezatbildīgi un ikdienā ņemt vērā speciālistu ieteikumus būt drošiem saistībā ar vīrusa izplatīšanos.

Viss gan mainījās oktobra beigās, kad Kristapa situācija būtiski pasliktinājās. Šobrīd vīrietis ir slimnīcā un elpo ar skābekļa balona palīdzību.

Piepeši nonāk slimnīcā

Vēl 26. oktobrī Kristaps publiski rakstīja, ka viņam rit jau “astotā simptomu diena”. Esot 38,7 grādu temperatūra un galvenās izmaiņas – spēja “kaut ko atklepot”.

Dienu vēlāk vīrietis jau ziņoja, ka ir sazinājies ar Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu (NMPD) un dosies uz slimnīcu. Aprakstot pieredzi, Kristaps arī paslavēja NMPD darbinieku profesionalitāti un attieksmi.

Palātā Kristaps ticis ievietots ar vēl četriem Covid-19 inficētajiem, bet vēl viena gultasvieta ir brīva. 

“Apmeklētāji, protams, nekādi, no palātas iziet nedrīkst. Nodot mantas var, bet lūdz to darīt vienu reizi dienā, jo personālam patiesi daudz darba,” raksta vīrietis.

Komentējot noteiktas sabiedrības daļas teikto par Covid-19 kā “mākslīgi uzpūstu problēmu”, Kristaps teic: “Opim, kuram laiž skābekli, nav ne temperatūras, ne klepus. Viņš četrus soļus līdz tualetei knapi var aiziet un atpakaļ. Es tiešām nezinu, ko teikt tiem, kuri runā par tām visām stulbībām. Gadījumā viņi nav vienkārši panikā, un viņiem ir šāds aizsardzības mehānisms?”

Vēl vīrietis apraksta kāda cita hospitalizētā kunga gaitas – viņš, apzinoties, ka pirms konstatētās saslimšanas kontaktējies ar virkni cilvēku, zvanījies ar kolēģiem un ar lamuvārdiem mudinājis tos “sēdēt mājās”.

Konstatē abpusēju plaušu karsoni

Spriežot pēc Kristapa rakstītā, viņš nav vienīgais no palātas, kuram stāvoklis pasliktinājies piepeši un ļoti strauji.

Vīrietis ziņo par inficētajiem, kuriem ļoti ātri paaugstinājusies temperatūra, un par otru vīru, kurš 27. oktobra izskaņā jau arī pieslēgts pie skābekļa.

Jau 28. oktobra rītā Kristaps “Twitter” paziņoja, ka viņam ir konstatēts abpusējs plaušu karsonis. Mediķi solot, ka pēc trīs dienām vajadzētu sākt izjust antibiotiku pozitīvo ietekmi uz veselības stāvokli.

Gan viņam, gan arī citiem inficētajiem ar stingru regularitāti tiek mērīta un piefiksēta ķermeņa temperatūra.

Apetītes nav 

Otrdien brokastīs esot pasniegta tēja, mannā putra, baltmaizes un rupjmaizes šķēle, kā arī sviesta pikucis un biezpiens, taču apetīte neesot tik laba un slimnieks varēja apēst vien putru. "Daktere saka, ka jāēd," viņš piemin, atklājot, ka ēstgribas nav arī palātas biedriem. Vienam kaimiņam piederīgie sanesuši "kaudzi ar ēdienu", taču no palātas nekas nedrīkst tikt iznests, tikai izmests atkritumos. "Viņš tagad zvana un lamājas, ko tik daudz sanesa. Un viņam taisnība," stāsta Kristaps. 

Savukārt trešdien pusdienās bija viens no viņa mīļākajiem ēdieniem - bietes, tomēr apetītes nav aizvien, tāpēc Covid-19 inficētais vīrietis prognozē, ka pārējais - zupa, rīsi, gaļa - paliks neapēsti.