foto: Publicitātes foto
Kinofestivāls Riga IFF piedāvā filmas arī tiešsaistē. Paula Bērziņa iesaka 5 filmas, ko nepalaist garām
Kultūra
2020. gada 19. oktobris, 17:27

Kinofestivāls Riga IFF piedāvā filmas arī tiešsaistē. Paula Bērziņa iesaka 5 filmas, ko nepalaist garām

"100 Labi Padomi"

Rīgas Starptautiskais kinofestivāls jeb Riga IFF ir lielākais starptautiskais kinofestivāls Latvijā, šogad tas notiek jau septīto reizi. Tāpēc plānotājā atzīmē laiku no 15. līdz 25. oktobrim, kad varēsi noskatīties kādu no piedāvātajām 129 filmām. Šā gada novitāte – iespēja skatīties tiešsaistē. Viena no Riga IFF rīkotājām Paula Bērziņa iesaka piecas filmas, kuras nepalaist garām.

Festivāla organizētāji rūpējas par to, lai vietējie interesenti un starptautiskie nozares profesionāļi redzētu Baltijas jūras reģiona un Ziemeļvalstu kino, kā arī iepazītos ar pasaules klasiku un jaunākajām aktualitātēm. Katru gadu festivālā tiek demonstrētas 100–180 filmas, pa šiem gadiem Riga IFF piedāvājis skatītājiem 897 kinodarbus.

Bez ārzemju kinoļaudīm

Šogad Riga IFF norisināsies no 15. līdz 25. oktobrim, skatītājiem piedāvājot 129 filmas, kas ir iedalītas deviņās tematiskās programmās un četrās konkursa skatēs. Būs arī īsfilmas, atsevišķu filmu pirmizrādes, kā arī īpaša programma bērniem un jauniešiem. Pasākumu apmeklē visdažādāko vecumu un interešu grupu skatītāji; interese par Riga IFF katru gadu aug: 2014. gadā festivālu apmeklēja 6000, pērn – jau 25 000 skatītāju. Ierasts, ka festivāls pulcē daudz ārvalstu kinoindustrijas pārstāvju, pēc seansiem nereti notiek tikšanās ar filmu režisoriem, veidotājiem un aktieriem.

Šoreiz, ņemot vērā epidemioloģisko situāciju pasaulē, ārzemju viesi netiks aicināti uz Rīgu, taču ar viņiem būs nodrošinātas tiešsaistes tikšanās. Tāpat, sekojot pulcēšanās ierobežojumiem, festivāls piedāvās nebijušu iespēju – daļu filmu skatīties tiešsaistē no jebkuras vietas Latvijā. Tas nozīmē, ka Riga IFF filmas būs pieejamas ikvienam Latvijas iedzīvotājam neatkarīgi no viņa atrašanās vietas.

Kā nokļūt festivāla tiešsaistē?

Lai nokļūtu festivāla tiešsaistē, būs jāapmeklē Rīga IFF mājaslapa rigaiff.lv, jāizvēlas filma, ko vēlies redzēt, un jānopērk biļete. Daļa filmu būs redzamas tikai klātienē vai tiešsaistē, bet vairums – pieejamas abējādi. Ņem vērā, ka tiešsaistē iegādātās filmas būs redzamas konkrētā seansa laikā! Ja radīsies neskaidrības vai tehniski sarežģījumi, būs pieejams tehniskā atbalsta tālrunis un čata programma mājaslapā. Kinobiļete maksās 6–7,50 eiro (atlaides būs skolēniem, studentiem, senioriem), tiešsaistes biļete maksās lētāk – 5–6,50 eiro.

Paula Bērziņa iesaka

Paula Bērziņa ir Riga IFF filmu izplatīšanas departamenta vadītāja, viņa arī veido un koordinē festivāla izglītojošos un nozares profesionāļiem domātos pasākumus. Vienlaikus Paula saimnieko Rīgas mazajā burvīgajā kinoteātrī Kino Bize, kas ierīkots kādā pirmā stāva dzīvoklī Rīgas Klusajā centrā. Festivāla programma un piedāvājums ir gana plašs, tāpēc Paula norāda, kam pievērst uzmanību.

● Īpašs piedzīvojums ir festivāla atklāšanas seanss, ko šogad būs iespēja visiem skatīties arī tiešsaistē. Tajā demonstrēs Latvijā uzņemtās vecākās spēlfilmas Kur patiesība?! restaurēto versiju. Komponisti Artūrs Liepiņš un Jēkabs Nīmanis īpaši šai filmai radījuši mūziku, ko atskaņos klātienē. Tā būs lieliska iespēja atgriezties pie mēmā kino pirmsākumiem, kad filmu kinoteātrī varēja baudīt dzīvās mūzikas pavadījumā.

● Festivāla programma Festival selection piedāvā pasaules izcilākā kino izlasi. Šī festivāla programma rāda filmas, kas ieguvušas vai ir ar potenciālu iegūt žūriju balvas prestižos festivālos. Paula iesaka noskatīties poļu režisores Agneškas Holandas filmu Šarlatāns.  

● Festivālā paredzēta īpaša programma bērniem Kids Weekend, kur pirmizrādi piedzīvos jau daudzu iemīļotās animācijas filmas Lupatiņi jaunākās sērijas.

● Savukārt programmā In kino veritas, kas šogad pievērsīsies Čehoslovākijas jaunajam vilnim, Paula īpaši iesaka 1967. gadā tapušo Miloša Formana lustīgo komēdiju Ugunsdzēsēju balle.

● No festivāla programmas Nordic highlights, kas cenšas skatītājus iepazīstināt ar Ziemeļvalstu daiļradi, Paula izceļ dāņu filmu Pirms atnāk sals.

5 Paulas padomi, kā baudīt kino

Paula uzskata, ka katram vajag meklēt sev piemērotāko variantu, kā skatīties kino.

1. Apmeklē kinofestivālu, lai gūtu jaunus iespaidus un bagātinātu savu kino pieredzi. Ikdienā kinoteātru repertuārs ir samērā vienveidīgs, tajā reti var redzēt Hičkoka slavenākos darbus vai Čehoslovākijas 60. gadu komēdijas. Bet festivāls piedāvā dažādas filmas gan žanru, gan laikmetu ziņā. Festivāls pulcē arī daudzus kinoindustrijas pārstāvjus, bieži pirms vai pēc seansa var tikties ar filmu veidotājiem, aktieriem un režisoriem. Lielisks veids, kā uzzināt vairāk! 

2. Dodies uz kinoteātri! Filma zālē tumsā ar īpaši piemērotu skaņas sistēmu kopā ar citiem noteikti atstās daudz lielāku iespaidu un radīs spēcīgāku līdzpārdzīvojumu, nekā ja to darītu mājās.

3. Atbrīvojies no traucēkļiem! Filma mājās vai kinoteātrī ir jāuztver vienlīdzīgi, seansa laikā visas viedierīces noliec malā, neēd čaukstošas un kraukšķīgas uzkodas, bet koncentrējies uz to, kas notiek uz ekrāna.

4. Seko līdzi filmai! Skatoties kino, ir vienalga, vai tā ir mierīga ģimenes filma vai spraiga sižeta trilleris, jāseko līdzi notikumu gaitai. Arī tad, ja noskatoties saproti, ka tā bijusi slikta filma, nepārdzīvo, jo arī tādas filmas var bagātināt tavu pieredzi.

5. Vērtē un uzzini vairāk! Kino ir lieliska iespēja ielūkoties citu cilvēku dzīvē, problēmās, no malas pavērot citas kultūras vai laikposmus vēsturē. Katra filma var kaut ko izmainīt skatītāja dzīvē, citas vairāk, citas mazāk, taču padomāt un vērtēt ekrānā redzēto var pēc katras. Tāpēc ir vērtīgi pēc noskatīšanās pašam pārdomāt vai pārrunāt redzēto ar draugiem, radiem, kolēģiem. Tāpat ir noderīgi palasīt kinokritiķu vērtējumu, uzzināt vairāk par filmas tapšanu vai režisora nodomiem.