foto: Ieva Leiniša/LETA
Saeimas deputātiem apetīte uz kompensācijām pamazām zūd, bet daži izmanto līdz pēdējam centam. Kuri tērē visvairāk?
Saeimas deputāts Aldis Adamovičs („Jaunā Vienotība”) ir viens no viskārākajiem uz Saeimas kompensācijām par transporta izdevumiem un mājokļa īri. Viņa negausība rezultājās ar kriminālvajāšanu. 
Politika
2020. gada 14. oktobris, 05:33

Saeimas deputātiem apetīte uz kompensācijām pamazām zūd, bet daži izmanto līdz pēdējam centam. Kuri tērē visvairāk?

Jauns.lv

Korupcijas un novēršanas biroja (KNAB) uzsāktā no „Jaunās Vienotības” (JV) ievēlētā Saeimas deputāta Alda Adamoviča kriminālvajāšana un pret viņu sagaidāmā apsūdzība par Saeimas kompensāciju ļaunprātīgu izmantošanu viņam sagādājusi virkni problēmu. Piemēram, viņam nācies atkāpies no JV sadarbības partijas – Latgales partijas vadības stūres. Tomēr tas nenozīmē, ka nākotnē līdzīgas problēmas varētu nebūt vēl kādam tautas priekšstāvim, kurš ļaunprātīgi izmantojis kompensācijas par dzīvokli un transportu.

Zem KNAB izmeklētāju lupas nesen nonāca 12 kriminālprocesi, kas saistīti gan ar 12., gan 13. Saeimas deputātu izdevumu kompensācijām. Visās tajās, izņemot pret Adamoviču, kriminālprocesi izbeigti. KNAB septiņu mēnešu laikā, arī noklausoties deputāta telefonsarunas, konstatēja, ka Adamovičs divas reizes pieprasījis kompensāciju par degvielu (23 un 60 eiro apmērā), kas, izmeklētāju ieskatā, izmantota personīgām vajadzībām. Adamovičs gan teicās, ka par šiem abiem gadījumiem viņš naudu budžetā atgriezis un atzina pieļauto kļūdu.

Savukārt epizodē, kas saistīta ar 450 eiro lielo kompensāciju, ko Adamovičs ik mēnesi saņēma par savu dzīvesvietu Rīgā, izmeklētāji uzskata, ka tā saņemta pretlikumīgi, jo deputāts Rīgā dzīvojis jaunākā dēla dzīvoklī, bet dzīvoklī, par kuru saņēmis kompensāciju, iemitinājies viņa vecākais dēls. Adamovičs gan to par pārkāpumu neuzskata, jo dzīvokli uzskata par savu – tajā glabājoties viņa personīgās mantas. Tiek pieļauts, ka tādejādi deputāts saeimas budžetā iecirtis robu par apmēram 3000 eiro.

Ar katru gadu pieejamo kompensāciju apjoms pieaug

KNAB Stratēģiskās komunikācijas nodaļa Jauns.lv skaidro: „Saeimas deputātam, realizējot savas pilnvaras, ir tiesības saņemt transporta izdevumu kompensāciju un dzīvojamās telpas īres (viesnīcas) kompensāciju atbilstoši faktiskajiem izdevumiem. Saeimas kārtības rullī netiek atsevišķi noteikta dzīvokļa kompensācija. Likumā noteikts kopējais transporta un dzīvojamās telpas īres izdevumu kompensācijas maksimālais apmērs. Tiesības uz dzīvojamās telpas īres kompensāciju ir tiem Saeimas deputātiem, kuri dzīvo vismaz 40 kilometru attālumā no Rīgas. Izdevumi tiek segti to faktiskajā apmērā, nepārsniedzot likumā noteiktos limitus”.

Saeimas Kārtības rullī noteikts maksimālais kompensācijas apmērs, kas katru gadu mainās (faktiski palielinās) no valstī noteiktās vidējās algas. Piemēram, deputāti, kuri dzīvo vairāk nekā 280 kilometrus no Rīgas, var saņemt kompensāciju 944 eiro apmērā, bet galvaspilsētas tuvumā dzīvojošie – 151 eiro. Deputāti var izvēlēties, kā šo summu tērēt: dzīvokļa īrei, braukāšanai vai abiem diviem. Taču Saeima kompensē tikai faktiskos izdevumus, tādēļ kompensāciju saņēmējiem ik mēnesi jāiesniedz Saeimas administrācijas Finanšu nodaļā maksājumus apliecinoši dokumenti, piemēram, degvielas čeki vai sabiedriskā transporta biļetes, kā arī īres līgumi. Tas, cik ilgi un bieži deputātam jāuzturas par tautas līdzekļiem īrētajā dzīvoklī, gan likumdošanā nav atrunāts.

Salīdzinot ar iepriekšējo, 12. Saeimu deputātu kāre uz kompensācijām ir samazinājusies. Ja pašreiz ik mēnesi tajās tiek izmaksāti ap 20 000 eiro (augustā – 19 386, jūlijā -20 060, bet jūnijā - 20 447 eiro), tad pirms diviem gadiem iepriekšējās Saeimas sasaukuma deputāti tajās saņēma ap 25 000 eiro mēnesī. Pie tam jāņem vērā, ka toreiz maksimālais kompensācijas apmērs vienam deputātam bija zemāks nekā šobrīd. Tas nozīmē to, ka pirms pāris gadiem uz kompensācijām un to maksimāliem apmēriem pieteicās vairāk deputātu nekā šobrīd. Informācija Saeimas mājaslapā liecina, ka šogad augustā ne centu kompensācijā nesaņēma 47 deputāti, bet 2018. gada augustā uz kompensācijām nepieteicās vien 29 deputāti.

Kuri deputāti prasa visvairāk?

Tomēr Adamovičam kāre uz kompensācijām nav zudusi – ne šajā, ne iepriekšējā Saeimā. Preiļu novadā dzīvojošais deputāts dažreiz cents centā pieteicies uz maksimālo kompensācijas apmēru, kas šogad bija 904 eiro, 2018. gadā – 773 eiro, 2017. gadā – 736 eiro, 2015. gadā – 689 eiro.

Vēl vistālāk no Rīgas dzīvojošais deputāts, kurš pieteicies uz visu pieejamo kompensāciju – 723 eiro, ir Mārtiņš Šteins ("Attīstībai/Par!"). Vēl visu pieejamo kompensāciju (151 eiro) pieprasījuši Rīgā dzīvojošie deputāti Artuss Kaimiņš (pie frakcijām nepiederošs), Nikolajs Kabanovs ("Saskaņa") un Artūrs Rubiks ("Saskaņa"), visi par transporta izdevumiem.

Bez Adamoviča pēdējā vasaras mēnesī, kurš kompensācijā saņēma 742,54 eiro, vēl visvairāk kompensācijās saņēmuši Jānis Tutins – 880,37 eiro („Saskaņa”, limits – 944 eiro, dzīvo Rēzeknē), Jānis Krišāns – 805,74 („Saskaņa”, 944 eiro, Rēzekne), Kaspars Ģirgens - 785,88 (KPV LV, 833 eiro, Jēkabpils), Gundars Daudze – 751,99 (ZZS, 863 eiro, Ventspils) un Vitālijs Orlovs – 732,27 eiro („Saskaņa”, 833 eiro, Rēzekne).

Spriežot pēc saņemtās kompensācijas, visglaunākajos īrētajos apartamentos dzīvo Uldis Budriķis (Jaunā konservatīvā partija, Liepāja), kurš īres kompensācijā saņem 650 eiro. Savukārt pa 600 eiro savam miteklim kompensāciju pieprasa Gundars Daudze, Ritvars Jansons (Nacionālā apvienība, Kandavas novads) un Edgars Kucins („Saskaņa”, Daugavpils novads).

Bet visvairāk degvielai prasījuši Ēriks Pucens (KPV LV, dzīvo Kuldīgā) – 586,70,  Ivans Ribakovs („Saskaņa”, Rēzekne) – 438,51, Jānis Dūklavs (ZZS, Jaunpiebalgas novads) – 353,20 un Andris Kazinovskis (Jaunā konservatīvā partija, Balvu novads) – 320,92 eiro.