foto: Valsts prezidenta kanceleja
Francijas prezidenta Makrona Levitam dāvinātais kolekcijas vīns tiks izdzerts
Francijas prezidenta Emanuela Makrona Latvijas prezidentam uzdāvinātais alkohols – ekskluzīvi franču vīni – tiks izdzerts oficiālā maltītē, kad Latvijā vizītē ieradīsies vēl kāds augsts viesis.
Politika
2020. gada 9. oktobris, 06:31

Francijas prezidenta Makrona Levitam dāvinātais kolekcijas vīns tiks izdzerts

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Francijas prezidenta Emanuela Makrona Latvijas vizītes laikā mūsu prezidentam Egilam Levitam uzdāvinātā ekskluzīvo vīnu kolekcija tiks izdzerta, nevis noglabāta aiz vitrīnām Rīgas pils Dāvanu zālē vai nolikta Nacionālā vēstures muzeja Prezidenta fonda krājuma plauktos, Jauns.lv teica Latvijas Prezidenta kancelejas Mediju centra vadītāja Justīne Deičmane.

Jauns.lv jau rakstīja, ka līdz šīm neviens mūsu valstī vizītē pabijušais ārvalsts prezidents savam Latvijas kolēģim nav dāvinājis kādu ēdamu vai dzeramu velti, vai pasniedzis dāvanu ar ierobežotu derīguma termiņu, piemēram, kosmētiku, kurai būtu nepieciešamas īpašs glabāšanas režīms vai lietošanas termiņš. Emanuels Makrons ar Egilam Levitam pasniegto vīna kolekciju lauza tradīciju!

Lielākā daļa no Latvijas Valsts prezidentu saņemtajām dāvanām tiek nodota glabāšanai Latvijas Nacionālā vēstures muzeja Prezidenta fondā, bet otra daļa - Rīgas pils Dāvanu zālē. Prezidents pēc pilnvaru beigām dāvanas, kuras viņš vēlas, var arī izpirkt. Bet ar vīnu tā rīkoties nevar. Lai arī zināms, ka - jo vecāks vīns, jo tas labāks, tas jāglabā nevis muzejā aiz vitrīnas, bet gan vīna pagrabā. Un arī ne mūžīgi...

Spilgtākie mirkļi. Latvijā viesojas Emanuels un Brižita Makroni

gallery icon
81

Tikai nedēļu pēc Makrona aizbraukšanas no Latvijas, nospriests, ko darīt ar 2015. gadā novāktās vīnogu ražas vīnu. Prezidenta kancelejas Mediju centra vadītāja Justīne Deičmane Jauns.lv pavēstīja: „Ņemot vērā vīnu uzglabāšanas specifiku, Francijas prezidenta Emanuela Makrona uzdāvinātā vīnu izlase tiks izlietota oficiālās maltītēs, uzņemot augstus viesus”.

Tas nozīmē, ka izredzes šo vīnu nobaudīt ir arī kādas citas prezidentam, kurš ieradīsies oficiālā vizītē Latvijā, un kuram par godu tiks rīkotas pusdienas vai vakariņas.

Francijas prezidents Makrons ar Levitu pie Brīvības pieminekļa noliek ziedus

Francijas prezidents Makrons ar Levitu noliek ziedus pie Brīvības pieminekļa

gallery icon
14